دسته‌بندی نشده

آشنایی با کاربردهای درمانی کپسول سلبایوکس

موارد مصرف کپسول سلبایوکس

سلبایوکس (CELEBIOX) نام تجاری سلکوکسیب است که به ضد درد های NSAIDs معروف هستند . کپسول سلبایوکس در تسکین دردهایی نظیر آرتریت (التهاب مفاصل)،دردهای رماتیسمی، دردهای استخوانی و عصبی کاربرد دارد.این دارو با کاهش التهاب و تسکین درد به بهبود وضعیت بیمار کمک می کند.

مکانیسم اثر کپسول سلبایوکس

کپسول سلبایوکس یک ضد التهاب غیر استروئیدی بوده و دارای اثرات ضد التهاب ، ضد درد می‌باشد. این دارو با مهار آنزیم سیکلواکسیژناز2(COX-2) موجب کاهش تولید پیش نیاز پروستاگلاندین‌ها می‌شود.

فارماکوکینتیک کپسول سلبایوکس

جذب گوارشی دارو سریع و نیمه‌عمر آن 11 ساعت است. متابولیسم دارو عمدتا کبدی و دفع آن از طریق مدفوع (57% ) و ادرار(27%) می‌باشد.

راهنمائی های عمومی کپسول سلبایوکس

1- در صورت حساسیت به سلبایوکس داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، آسپرین و یا دیگر سالیسیلاتها، مواد دیگر، غذاها، مواد محافظ و رنگ ها پزشک را مطلع سازید.

2- مصرف کپسول سلبایوکس تنها در بزرگسالان مطالعه شده است و اطلاعات خاصی در مورد مقایسه اثر این دارو در کودکان نسبت به سایر گروههای سنی وجود ندارد.

3- مصرف سلبایوکس در تعداد محدودی سالمندان 65 سال و بیشتر مطالعه شده است و عوارض جانبی یا مشکلی را در مقایسه با جوانان نشان نداده است. اگرچه لازم به ذکر است که سالمندان نسبت به عوارض جانبی این دارو حساس ترند.

4- در صورت مصرف هم زمان سلبایوکس با داروهایی مثل آسپرین، فلوکونازول، لیتیم، کورتیکو استروئیدها و آنتی کواگولانت ها پزشک را مطلع سازید.

5- در صورت وجود بیماریهای دیگری مانند مشکلات خونریزی، زخم معده و سایر مشکلات معده و گوارشی، اعتیاد به تنباکو یا سابقه آن، کم خونی، آسم، از دست دادن آب بدن، احتباس مایعات (ورم پاها یا ساق پاها)، بیماری های قلبی، فشار خون بالا، بیماری های کلیوی یا کبدی پزشک را مطلع سازید.

6- سلبایوکس را طبق دستور پزشک و با همان مقدار تجویز شده مصرف کنید.

7- چنانچه سلبایوکس را به طور مرتب مصرف می کنید، در صورتی که یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید به محض به یاد آوردن مصرف کنید ولی اگر تقریبا زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، از مصرف این نوبت خودداری کنید و برنامه معمول دارویی خود را ادامه دهید و مقدار مصرف را نیز دو برابر نکنید.

سلبایوکس

مصرف سلبایوکس در بارداری و شیردهی

بارداری: مصرف سلبایوکس در ماه های آخر بارداری به دلیل احتمال زایمان سخت و طولانی شدن زایمان توصیه نمی شود. در صورت بارداری یا احتمال آن پزشک را مطلع سازید.

شیردهی: سلبایوکس می تواند منجر به عوارض ناخواسته در شیر خواران شود لذا قبل از استفاده این دارو با پزشک مشورت نمایید.

موارد احتیاط در رابطه با سلبایوکس

چنانچه سلبایوکس را برای مدت طولانی مصرف می نمائید لازم است که به طور مرتب و دوره ای به پزشک خود مراجعه نمائید. از مصرف هم زمان سلبایوکس با داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، استامینوفن، آسپرین، سایرسالیسیلاتها و نیز کتورولاک به صورت طولانی مدت و در مقادیر زیاد خودداری کنید مگر طبق دستور پزشک معالج باشد.

در حین درمان با سلبایوکس ممکن است عوارض جانبی جدی و خطرناک بروز کند. گاهی ممکن است این عواض جانبی بدون هیچ هشداری بروز کند. هر چند علائم هشداری مانند ورم صورت، انگشتان، پاها و ساق پاها،

درد شدید معده، مدفوع سیاه و قیر مانند، استفراغ خونی همراه با موادی شبیه دانه های قهوه، افزایش وزن غیرعادی و راش پوستی بروز کند که در این صورت لازم است بلافاصله به پزشک مراجعه نمائید.

عوارضی مثل تب، خواب آلودگی، خارش پوست، خستگی، تهوع و درد شدید معده نشانه های سمیت کبدی می باشد که لازم است به پزشک مراجعه شود.

سلبایوکس می تواند موجب یک واکنش حساسیتی خطرناک و نادر به نام شوک آنافیلاکسی شود که گاهی در بیمارانی که به آسپرین یا سایر ضد التهاب های غیر استروئیدی یا سولفونامیدها حساسیت دارند دیده می شود.

علائم این عارضه به صورت تنفس خیلی سریع و نامنظم، تنگی نفس، خس خس سینه، غش، تغییر رنگ پوست صورت، ضربان قلب سریع غیر عادی، ورم های کهیر مانند بر روی پوست، پف و ورم دور چشم و پلک ها می باشد که به درمان سریع نیاز دارد.

مقدار و نحوه مصرف سلبایوکس

مقادیر ذکر شده در زیر مقدار متوسط مصرف است و مقدار دقیق را پزشک تعیین می کند.

برای پولیپ روده:

  1. بزرگسالان: 400 میلی گرم 2 بار در روز همراه با غذا.
  2. کودکان: مصرف و مقدار آن توسط پزشک تعیین می شود.

برای دردهای شدید یا متوسط مثل دندان پزشکی، ارتوپدی یا دردهای دوران قاعدگی:

  • بزرگسالان: روز اول 400 میلی گرم برای دوز اول و سپس 200 میلی گرم بر حسب نیاز در دوز دوم. از روز اول به بعد 200 میلی گرم 2 بار در روز.
  • کودکان: مصرف و مقدار آن توسط پزشک تعیین می شود.

برای آرتریت روماتوئید:

  • بزرگسالان: 100 – 200 میلی گرم 2 بار در روز.
  • کودکان: مصرف و مقدار آن توسط پزشک تعیین می شود.

برای استئوآرتریت:

  • بزرگسالان: 200 میلی گرم 1 بار در روز به عنوان تک دوز یا 100 میلی گرم 2 بار در روز.
  • کودکان: مصرف و مقدار آن توسط پزشک تعیین می شود.

برای اسپوندیلیت انکیلوزان

  • بزرگسالان: 200 میلی گرم 1 بار در روز یا دوزهای منقسم. ممکن است مقدار مصرف تا 400 میلی گرم در صورت بهبود نیافت بعد از 6 هفته افزایش یابد.
  • کودکان: مصرف و مقدار آن توسط پزشک تعیین می شود.

مصرف سلبایوکس

عوارض جانبی سلبایوکس

هر دارو به موازات اثر درمانی مطلوب ممکن است باعث بروز برخی عوارض ناخواسته نیز بشود. اگرچه تمام این عوارض در یک فرد دیده نمی شود لیکن در صورت بروز هر کدام از عوارض زیر در فورا با پزشک مشورت کنید.

موارد با شیوع بیشتر:

سرفه، تب، راش پوستی، عطسه، گلو درد، ورم صورت، انگشتان، پاها و یا ساق پاها.

موارد با شیوع کمتر یا نادر:

مدفوع خونی یا سیاه و قیر مانند، احساس سوزش در قفسه سینه یا معده، لرز، گرفتگی قفسه سینه، سرفه، اسهال، خستگی، تب، کاهش اشتها، درد عضلانی، تهوع، کوتاه شدن نفس، درد شدید معده، حساس شدن ناحیه معده، افزایش وزن غیر عادی، استفراغ خونی و موادی شبیه به دانه های قهوه، ضعف.

عوارض جانبی زیر نیز ممکن است رخ دهند که نیاز به توجه پزشکی ندارند. این موارد ممکن است با ادامه مصرف دارو خود به خود از بین بروند، اما در صورتی که ادامه پیدا کردند و یا آزاردهنده شدند باید به پزشک مراجعه کرد.

موارد با شیوع بیشتر:

درد پشت، گیجی، نفخ، سردرد، سوزش سردل، بی خوابی، تهوع، سوزش یا درد گلو، درد معده، گرفتگی و آبریزش بینی.

موارد با شیوع کمتر:

اضطراب، تاری دید، وز وز و زنگ زدن گوش، تغییر در مزه، یبوست، کاهش اشتها، افسردگی، اشکال در بلع، خشکی دهان، ضربان قلب تند، افزایش تعریق، درد و سفتی ماهیچه ها و مفاصل، کاهش انرژی و احساس ضعف، عصبانیت، مورمور شدن انگشتان دست و پا، درد و سوزش گلو، خواب آلودگی، تعریق ناگهانی و احساس گرما، خستگی غیر عادی، استفراغ.

عوارض مصرف بیش از حد سلبایوکس

مدفوع خونی یا سیاه و قیر مانند، تشنگی مداوم، گیجی، خواب آلودگی، سردرد شدید و مداوم، استفراغ و تهوع، کوتاه شدن تنفس، درد معده، کاهش ناگهانی مقدار ادرار، ورم صورت، انگشتان و ساق پاها، احساس سنگینی در قسه سینه و خس خس سینه، اختلال در تنفس، احساس ضعف و خستگی غیر عادی، استفراغ خونی یا موادی شبیه به دانه های قهوه، افزایش وزن.

شرایط نگهداری سلبایوکس

  • دور از دید و دسترس کودکان نگهداری نمایید.
  • دور از نور و رطوبت و در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد نگهداری نمایید.
  • از نگهداری و مصرف داروی تاریخ گذشته خودداری کنید.

بیشتر بخوانید:

انواع قرص مسکن : ۲۰ قرص مسکن قوی برای درمان انواع دردها

با موارد مصرف داروی مسکن پتیدین بیشتر آشنا شوید!

همه چیز در مورد داروی مسکن کتورولاک (KETOROLAC)

آشنایی با قرص مسکن ریلایف (relief)

separator line

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا