آشنایی با خواص و مضرات لگجین
معرفی میوه لگجین یا هندوانه وحشی
لگجین یا هندوانه وحشی گیاهی است که در طب سنتی برای خواص بیشماری را نام برده است. برگ های این گیاه در اوایل بهار جوانه زده و می توان در این فصل از خواص درمانی آن استفاده کرد.
لگجی یا لگجین نام گیاهی بوته ایست که در استان بوشهر به وفور یافت می شود. نام علمی این گیاه caparis spinosa می باشد. از میوه کال آن ترشی،و میوه رسیده آنرا مستقیم و تازه می خورند (رسیده آن شکفته می شود). در تحقیقات نیز اثر درمانی ریشه آن برای هپاتیت ثابت شده است. گیاه لگجی گیاهی بومی منطقه ما که ثروتی ناشناخته است، بی اختیار از کنار آن می گذریم و برایمان جز زینت فصلی ارزش دیگری ندارد. و نمی دانیم که این گیاه ناشناخته در داخل کشورمان چه طرفدارانی در خارج از کشور و به خصوص در مناطق مدیترانه ای نظیر مراکش، اسپانیا، ایتالیا، پرتغال و یونان دارد.
لگجین در کاهش نفخ تاثیر داشته و خاصیت ضد رماتیسمی دارد و جهت درمان تصلب شرایین و از بین بردن عفونت کلیه به کار میرود. در طب آیروودایی (گیاه درمانی) لگجی به عنوان تحریککننده و محافظ کبد ثبت شده است. در بعضی موارد لگجی برای درمان جراحت مفاصل، پوست و بدن به کار میرود. پوست ریشه گیاه سابقا در بیماریهای مختلف مخصوصا امراض مربوط به کبد و طحال مصرف می گردیدو از آن در موارد ضروری به عنوان مدر ،قابض و مقوی نیز استفاده به عمل می آمد.
از این گیاه در اسپانیا نوعی سس به نام سس کبار تهیه میشود که بسیار خوش عطر و طعم است و کمی به سس خردل همراه با فلفل سیاه شباهت دارد. غنچه آن به عنوان ادویه در تهیه سس، کره، پنیر و در تزیین غذا و سالاد به مصرف میرسد. میوههای نارس و ریز پس از برداشت درون سرکه یا آب نمک نگهداری میشوند و ترشی خوشمزهای محسوب میگردد. میوه که طعمی تند و تیز اما دلچسب و عطر مخصوصی دارد همراه با پیتزا، گوشت، ماهی و یا درون سالاد و همراه با انواع ساندویچ به مصرف میرسد. میوه به صورت پخته نیز همراه انواع سبزیجات مورد استفاده قرار میگیرد.
گیاهشناسی لگجین
برگهای این گیاه خودرو به قطر دو سانتیمتر است و گلهایی سفید و بسیار زیبا دارد که حاصل آن میوهای خوش طعم و شیرین است. این گیاه در نقاط مختلف ایران مانند ایلام، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر یافت میشود.
مصرف خوراکی لگجین یا هندوانه وحشی
از غنچهی گیاه لگجین به عنوان ادویه در تهیهی سس، کره، پنیر سالاد، پیتزا، ساندویچ، غذاهای گوشتی و ماهی و تزیین غذا استفاده میشود.
- میوههای نارس و ریز را پس از برداشت درون سرکه یا آب نمک نگهداری کرده و از آن ترشی درست میکنند.
- در اسپانیا از این گیاه نوعی سس تهیه میشود که بسیار خوش عطر و طعم است.
- میوهی رسیده و پختهی گیاه همراه انواع سبزیجات مصرف میشود.
کاربرد آرایشی لگجین
از این گیاه برای ساختن مواد آرایشی مناسب پوستهای خشک و برخی داروهای خاص استفاده میشود.
خواص لگجین یا هندوانه وحشی
- اگر دچار نفخ میشوید، لگجین را به عنوان یک سبزی خوراکی همراه غذا مصرف کنید.
- این گیاه خاصیت ضد روماتیسمی دارد.
- تصلب شرائین و عفونت کلیه را درمان میکند.
- برای درمان جراحت مفاصل، پوست و بدن به کار میرود.
- پوست ریشهی گیاه برای درمان بیماریهای کبدی و طحال موثر شناخته شده است.
- گیاه لگجین خاصیت مدر و قابض دارد.
- مصرف آن بدن را در برابر سرماخوردگی مقاوم میکند.
- اثر ضد میکروبی و ضد التهابی دارد.
- کم خونی و رنگ پریدگی چهره را رفع میکند.
- ضعف عمومی بدن و ضعف اعصاب را از بین میبرد.
- جوانه و گلهای آن نیروبخش است.
- از جوشاندهی گیاه برای مداوای نقرس استفاده میشود.
- مصرف برگ لگجین، کرم معده و روده را از بین میبرد.
- پوست این گیاه آرامکننده، معرق و ملین است.
- در رفع سرفه و تسکین حملههای آسم موثر است.
بیشتر بخوانید:
این ۲۰ گیاه دارویی باعث سقط جنین می شوند!
عوارض و خطرات استفاده بعضی از گیاهان دارویی