همه چیز درمورد رشد و توانایی های نوزاد پنج ماهه
نوزادان در پنج ماهگی چه کارهایی می توانند انجام دهند ؟
نوزادان با ورود به سن پنج ماهگی تغییرات مهمی دارند. والدین از نوزاد پنج ماهه خود می توانند انتظار داشته باشند که تلاش هایی برای حرف زدن واقعی داشته باشد. به علاوه در این ماه کودک برای چهار دست و پا رفتن آماده شده است که والدین باید مراقبت های ویژه ای جهت حرکت های جدید کودک خود داشته باشند.
نوزاد پنج ماهه خیلی سرعت رشد خوبی پیدا کرده است و علاوه بر رشد جسمی، مهارت ها و توانایی های خوبی در بلند کردن اجسام، حرکات دست و پا، غلتیدن و برقراری ارتباط موثر با اطرافش پیدا کرده است. والدین می توانند با تمارین و آموزش های ساده نوزاد پنج ماهه را به لحاظ ذهنی و اجتماعی رشد بدهند.
نوزاد پنج ماهه نسبت به چهار ماهه ی اول زندگی اش پر تحرک تر و پر جنب و جوش تر شده است و سعی می کند با درآوردن صداهای مختلف نظر اطرافیانش را جلب کند.
ویژگی های جسمانی نوزاد پنج ماهه
چگونگی رشد نوزاد در پنج ماهگی
بچه ها در 5 ماهگی، معمولاً دارای قدی بین 5/58 تا 65 سانتیمتر و وزنی بین 5 تا 7 کیلوگرم هستند. از طرفی کودک شما در این سن ممکن است قادر باشد به تنهایی با اسباب بازی هایش حداکثر تا 15 دقیقه بازی کند.
همچنین در این سن صدای شادی او را می شنوید که در تلاش برای تقلید از اصوات مختلفی است که از شما یا از دیگران می شنود. بعضی اوقات کودک شما، صدای خاصی را یکباره در میان تعدادی از اصوات مختلف تشخیص داده و شروع به تقلید از آن می کند.
جهش های ناگهانی که در فرآیند رشد کودک، در زمان های متفاوت رخ می دهد، باعث تغییر شکل منحنی تکامل او می گردد. اگر شما نگران چگونگی رشد کودک تان هستید، می توانید آن را با پزشک وی در میان بگذارید.
مهارت های حرکتی نوزادان پنج ماهه
نوزاد پنج ماهه قادر است به مدت طولانی تری به حالت نشسته بنشیند. در این حالت ممکن است کودک برای نشستن به یک بالشت و یا وسیله ی که کودک را در نشستن کمک کند, نیاز داشته باشد.
برخی از کودکان در این سن می توانند برای چند ثانیه بدون کمکی بنشینند. از دیگر تغییراتی که ممکن است در نوزاد ۵ ماهه مشاهده شود، غلت زدن از پشت به شکم است که در این حالت کودک پاهای خود را حرکت می دهد که از نشانه های آمادگی برای چهار دست و پا و سینه خیز رفتن در ماه های آینده است.
به والدینی که نوزاد آن ها در پنج ماهگی قادر به غلت زدن می باشد توصیه می شود کودک را روی تخت و یا هر سطحی که از زمین ارتفاع دارد، قرار ندهند چرا که ممکن است کودک غلت زده و به زمین افتاده و آسیب ببیند.
همچنین نوزادان در این ماه قادرند اشیاء را به چنگ بگیرند و به سمت خود بکشند. همچنین آن ها می توانند اشیاء را از یک دست به دست دیگر جابه جا کنند که همه ی این کارها را نوزاد ممکن است به تنهایی انجام دهد.
مهارت های نوزادان در پنج ماهگی
خواب نوزادان در پنج ماهگی
اغلب نوزادان پنج ماهه، کل شب را نه به صورت کامل می خوابند. به والدین توصیه می شود به منظور ایجاد روال زمان خواب برای کودک، ابتدا آن ها را به اتاق خواب منتقل کرده و فضای خواب را برای او فراهم کنید.
سپس با خواندن داستان یا آواز به همراه تکان دادن آرام کودک، سعی کنید او را بخوابانید. به علاوه توصیه می شود زمانی که کودک خواب آلود است، او را درون گهواره قرار دهید تا کودک به جای اینکه به شما تکیه کند، یاد بگیرد چطور خود را درون گهواره آرام کرده و به خواب رود.
نوزادان در پنج ماهگی نیاز به دو بار چرت زدن در طول روز دارند که غالبا زمان آن صبح و بعد ناهار است.
زمانی که نوزاد خواب آلود به نظر می رسد بهتر است فضای خواب را برای او فراهم کرد و منتظر خسته شدن نوزاد نشد.
دقت و حواس نوزادان در پنج ماهگی
نوزاد پنج ماهه قادر است چشمان خود را بدون چپ شدن روی چیزی متمرکز کند. همچنین درک رنگ ها برای کودک در این پنج ماهگی قوی تر از نوزاد چهار ماهه شده است و حالا او قادر است تفاوت بین دو نوع از رنگ های مشابه را تشخیص دهد.
بررسی ها نشان داده است کودکان در این سن هنوز هم دیدن رنگ های قرمز, آبی و زرد را ترجیح می دهند. به طور کلی دید نوزادان در این ماه بهتر از ماه های قبل است اما به طور کامل تکمیل نشده است.
ارتباطات نوزاد پنج ماهه
یکی از راه های ارتباطی نوزادان پنج ماهه با صداسازی اتفاق می افتد. این صداسازی ها ممکن است شبیه به کلمات واقعی به نظر برسند اما این کودکان هنوز معنی برای این کلمات اختصاص نداده اند.
صداسازی به این صورت اتفاق می افتد که کودک ۵ ماهه قادر است حروف صامت و صدا دار را کنار هم قرار دهد مثل ما- ما و با- با. با این حال نوزادان در این ماه، شروع به درک آنچه می شنوند می کنند مثل صدای روشن شدن ماشین. همچنین آن ها ممکن است فرمان ساده ای مثل “نه” را درک کنند.
روابط اجتماعی نوزاد 5 ماهه
تغذیه نوزادان در پنج ماهگی
برخی پزشکان از ۴ ماهگی به والدین توصیه می کنند رژیم غذایی کودک را تغییر دهند با این حال اکثر پزشکان بر این باورند که سن مناسب برای شروع غذای کمکی به نوزادان، شش ماهگی است.
در اولین تغییرات در رژیم غذایی کودک، به والدین توصیه می شود از سوپ پایه شروع کنید. سیب زمینی و هویج دو نوع ماده غذایی بسیار مغذی است که کارشناسان مصرف این گونه سبزی ها را در غذای کمکی نوزادان پیشنهاد می کنند.
با توجه به اینکه وزن و نیاز نوزادان با یکدیگر متفاوت می باشد، توصیه می شود به منظور تغذیه نوزاد ۵ ماهه خود با پزشک مشورت و راهنمایی بگیرید. همچنین نوزادان در این ماه حرکات بیشتری دارند و والدین باید مراقبت های لازم را از نوزاد خود به عمل آورند.
مهارت های بینایی نوزاد 5 ماهه
کودک در پنج ماهگی هنوز دید ۲۰/۲۰ و کامل ندارند اما آن ها می توانند به خوبی در فواصل مختلف ببینند و چشمان آن ها می تواند بدون چپ شدن یا حواس پرتی روی چیزی متمرکز شود.
توصیه به والدینی که نوزاد پنج ماهه دارند
در 5 ماهگی بعضی از کودکان ممکن است چهار دست و پا رفتن را شروع کنند، در حالی که شاید بعضی دیگر از کودکان حتی پس از ماه های متوالی توانایی این کار را به دست نیاورند. در هر حال راه های زیادی وجود دارد که می توانید به رشد جسمانی او کمک نمایید:
- اگر می بینید که کودکتان آمادگی لازم را دارد، او را روی پاهایش بایستانید. زیر بغلش را بگیرید و به او کمک کنید که بایستد و به ایستادن کمک کند. اما او را زیاد خسته نکنید.
- کودک را داخل یک تیوب شنا و یا یک متکای بادی بگذارید. اگر او در حال تمرین برای نشستن است، این کار به او کمک خواهد کرد. وقتی او را داخل تیوب قرار می دهید، از اینکه می بینید توانایی نشستن را بدون کمک شما داراست، احساس لذت می کند. در عین حال شما نیز هیچ نگرانی از افتادن و سرنگون شدن او از تیوب نخواهید داشت.
- یک اسباب بازی به دست نوزاد پنج ماهه بدهید تا با آن بازی کند. یک بار به یک دست و بار دیگر به دست دیگرش. به زودی او یاد خواهد گرفت که به تنهایی اسباب بازی اش را از این دست به آن دستش بدهد.
- کودک را روی زانوهایتان بنشانید و در حالی که او را به سمت بالا و پایین حرکت می دهید، برایش آواز بخوانید. او از آواز به خصوص آنهایی که با یک پایان غافلگیر کننده تمام می شوند، لذت می برد.