نابرابری در طرح تحول نظام سلامت
اگرچه اجرای این طرح تا حدودی امتیازاتی را برای بیماران به همراه داشته است اما، این طرح بیشتر به نام بیماران و به کام همان اقلیت پزشکان متخصص بود است و این موضوع نیز ریشه در رسم دیرینه و البته غلط سپردن پستهای مدیریتی و تصمیم گیر به پزشکان متخصص دارد.
قدرتا… صالحی، متخصص علوم آزمایشگاهی در روزنامه آرمان نوشت: بهرغم مشکلاتی که از قبل گریبانگیر پرسنل زحمتکش غیرپزشک وزارت بهداشت و درمان بوده است متاسفانه اجرای طرح ملی تحول نظام سلامت که با اختصاص بودجه نسبتا زیاد و تبلیغات و شعارهای گستردهای در رسانههای جمعی همراه بود موجب دلسردی در بین کارکنان به ویژه بخش درمان شده است.
اگرچه اجرای این طرح تا حدودی امتیازاتی را برای بیماران به همراه داشته است اما، این طرح بیشتر به نام بیماران و به کام همان اقلیت پزشکان متخصص بود است و این موضوع نیز ریشه در رسم دیرینه و البته غلط سپردن پستهای مدیریتی و تصمیم گیر به پزشکان متخصص دارد.
متاسفانه کارانهای که از محل درآمدهای بیمارستان به کارکنان بیمارستان پرداخت میشود به هیچ عنوان به صورت عادلانه ای توزیع نمیشود و کارانه یک پزشک متخصص گاهی 500 تا 1000 برابر سایر کارکنان است و اکنون این روند پرداخت تبعیضآمیز کارانه در طرح تحول نظام سلامت نیز بهصورت ناامیدکننده در قالب چند بسته پرداختی ادامه یافته است و اگر در طرح کارانه قبلی بوی کباب به کارکنان غیرپزشک میرسید در بستههای پرداختی طرح تحول نظام سلامت دود کباب هم به آنها نمیرسد!
نابرابری در طرح تحول نظام سلامت
همچنین در این طرح علاوه بر پزشکان توجه خوبی به قشر مامایی شده و فقط این عزیزان در قالب یکی از بستههای این طرح در راستای سیاست افزایش جمعیت حدود یک برابر حقوق ماهانه یا اندکی بیشتر دریافت میکنند حال آنکه، تمامی کارکنان شاغل در مراکز درمانی در اجرای این طرح نقش یکسانی دارند و باید از حقوق یکسانی نیز برخوردار باشند.
اگرچه طرح تحول نظام سلامت نخستین موضوعی نیست که به علت سیاستهای پزشکمحور وزارت بهداشت، حقوق کارکنان غیرپزشک را نادیده گرفته است اما، در سالهای اخیر سیاستهای دلسردکننده بهویژه نسبت به برخی از گروههای پزشکی از جمله علوم آزمایشگاهی شدت یافته و کارکنان زحمتکش و گمنام این بخش در وزارت بهداشت را نگران کرده است؛
از جمله قرار نگرفتن در ردیف مشاغل سخت و زیانآور، حذف دکترای علوم آزمایشگاهی و عدم اعطای مجوز آزمایشگاه به فارغالتحصیلان مقطع دکترای این رشته، عدم مشمولیت در قانون بهرهوری نظام سلامت که موجب افزایش ساعت کاری و سلب امتیازات این طرح از کارکنان آزمایشگاه نسبت به گروه پرستاری شد. بهراستی کدام مرجع در وزارت بهداشت مسئول رسیدگی به اجرای عدالت است؟
و اگر هست آیا آنها نیز مانند تمام پستهای مدیریتی وزارت بهداشت باید پزشک باشند؟ آیا مسئولان از نتایج و عواقب این سیاستهای دوگانه در سطح جامعه آگاهی ندارند؟ آیا تا کنون میزان دلسردی کارکنان آزمایشگاه و سایر کارکنان غیرپزشک بعد از اجرای چنین طرحهایی مطالعه و بررسی شده است؟
به نظر میرسد حداقل نتیجه مثبت اجرای طرح تحول نظام سلامت، گشودن بابی برای بررسی مشکلات عدیده بیماران و نگرشی تازه به وظایف سیستم درمانی نسبت به آنهاست اما مشکلات فراوانی در تعریف جایگاه گروههای مختلف خدمترسان در این طرح و توزیع منابع وجود دارد که امید است مورد اصلاح و تجدیدنظر مسئولان محترم قرار گیرد تا موجبات دلگرمی گروههای مختلف بخش درمان فراهم شود.