موارد مصرف و عوارض جانبی آمپول کوریوگونادوتروپین
کوریوگونادوتروپین چرا تجویز می شود؟
کوریوگونادوتروپین (Choriogonadotropin) هورمونی است که برای پسران (قبل از بلوغ) مورد استفاده قرار میگیرد و باعث قرار گیری درست بیضهها داخل اسکروتوم (کیسه بیضه) میشود. همچنین این دارو در بعضی پسران برای کمک به رشد طبیعی جنسی استفاده میشود. این دارو محرک ترشح هورمون جنسی مردانه (مثلا تستوسترون) است.
کوریوگونادوتروپین در زنان برای درمان مشکلات باروری استفاده میشود. این دارو پس از اتمام دوره مصرف داروی منوتروپین به منظور تخمک گذاری داده میشود. کوریوگونادوتروپین برای کاهش وزن موثر نمیباشد و نباید به علت خطر عوارض جانبی جدی برای این منظور استفاده شود.
موارد مصرف کوریوگونادوتروپین
- تشخیص و درمان کریپتورکیدیسم قبل از بلوغ که به دلیل انسداد آناتومیک نباشد
- درمان ناباروری ناشی از بی کفایتی عملکرد هیپوفیز در مردان و نیز نازایی در خانم ها به تنهایی و یا در ترکیب با مونوتروپین ها یا کلومیفن مصرف می شود.
- تشخیص کم کاری غدد جنسی در مردان
- نارسایی جسم زرد
- تحریک تخمک گذاری در باروری خارج از بدن
مکانیسم اثر کوریوگونادوتروپین
اثر تحریک تخمدان: تقلید اثر LH در تحریک تخمدان.
اثر تحریک اسپرماتوژنز: تحریک تولید آندروژن در سلولهای لیدیگ بیضه.
فارماکوکینتیک کوریوگونادوتروپین
نیمه عمر: نیمه عمر این دارو دو مرحلهای است که به ترتیب 6/5 و 24 ساعت میباشد.
دفع: این دارو از راه ادرار دفع میشود.
روش درست مصرف داروی کوریوگونادوتروپین
قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات دارویی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
دوز و مقدار کوریوگونادوتروپین از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ این دارو نیز یک قرص دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. معمولا این دارو ۳ بار در هفته برای پسران تزریق میشود و برای زنان نیز یک دوز بعد از اتمام دوره درمان با منوتروپین داده میشود. دوز و دوره درمان با این دارو با توجه به وضعیت بیمار و وزن او تجویز میشود.
اگر فراموش کردید که دوز داروی خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.
مقدار و موارد مصرف کوریوگونادوتروپین
القای تخمکگذاری و حاملگی
- بالغین: 5000-10000 U از راه عضلانی یک روز بعداز آخرین دوز منوتروپین تجویز میشود.
هیپوگونادیسم هیپوگونادوتروپیک
- بالغین: 500-1000 U از راه عضلانی، سه بار در هفته به مدت سه هفته، سپس دو بار در هفته به مدت سه هفته تجویز میشود؛ یا 4000 U از راه عضلانی سه بار در هفته به مدت 6 تا 9 ماه، سپس 2000 U سه بار در هفته به مدت 3 ماه یا بیشتر تجویز میشود.
کریپتورکیدیسسم قبل از بلوغ غیرانسدادی
- کودکان سنین 4 تا 9 سال: 5000 U از راه عضلانی، یک روز درمیان برای چهار دوز؛ یا 4000 U از راه عضلانی سه بار در هفته به مدت سه هفته؛ یا 15 دوز 500-1000 U از راه عضلانی در خلال 6 هفته تجویز میشود.
مصرف کوریوگونادوتروپین در دوران بارداری
مطالعات در حیوانات یا انسان بیانگر ایجاد ناهنجاریهای جنینی بوده است. به دلیل این خطرات مصرف این دارو در دوران بارداری ممنوع است.
موارد منع مصرف کوریوگونادوتروپین
- این دارو در صورت وجود بزرگی یا تومور هیپوفیز
- بلوغ زودرس در حین درمان کریپتورکیدیسم
- وجود خونریزی های واژن با علت نامشخص
- تومورهای فیبرویید رحم
- کیست های تخمدانی غیر از سندروم تخمدان پلی کیستیک
- ترومبوفلبیت فعال
- کارسینومای پروستات
- سایر نئوپلاسم های وابسته به آندروژن
توصیه های دارویی کوریوگونادوتروپین
- به تاریخ انقضای داروی کوریوگونادوتروپین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمامشده است،از آن مصرف نکنید.
- هرگز کوریوگونادوتروپین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- تداخل دارویی کوریوگونادوتروپین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.
- این دارو نباید به زنانی با مشکل نارسایی اولیه تخمدان داده شود.
- برای درمان کامل ممکن است به مصرف طولانی مدت دارو نیاز باشد
- باید به بیمار توصیه شود تا پس از مصرف دارو، زمان مقاربت و نیز درجه حرارات بدن را به طور روزانه ثبت کند.
تداخلات دارویی کوریوگونادوتروپین
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده میکنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
- داروی کوریوگونادوتروپین ممکن است با داروی گونادورلین تداخل دارویی داشته باشد.
این دارو ممکن است با آزمایشات آزمایشگاهی خاص (شامل سنجش میزان هورمون LH و FSH) تداخل کرده و باعث نتایج غلط شود. قبل از آزمایش به پرسنل آزمایشگاهی و تمام پزشکان خود بگویید که از این دارو استفاده میکنید.
هشدار درباره مصرف کوریوگونادوتروپین
بعضی داروها را نمیتوان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز میگردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی کوریوگونادوتروپین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
- در صورتی که باردارید و یا به نوزاد خود شیر میدهید.
- اگر بلوغ زودرس (پسران) دارید.
- در صورتی که سرطان پروستات (پسران) دارید.
- اگر بیماریهای قلبی (مثل نارسایی احتقانی قلب) دارید.
- در صورتی که بیماری کلیوی دارید.
- اگر سابقه تشنج دارید.
- در صورتی که به آسم مبتلا هستید.
- در صورتی که سردردهای میگرنی دارید.
- اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.
اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف میکنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
عوارض مصرف کوریوگونادوتروپین
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف این دارو، از بین میروند. در صورت بروز مستمر هر یک از عوارض میبایست به پزشک اطلاع داده شود:
- سردرد
- خستگی
- بی قراری
- درد و قرمزی در محل تزریق
درد قفسه سینه، دل درد، ضعف، سرگیجه، تورم مچ پا و پاها، تغییرات ذهنی و خلق (مثل افسردگی، تحریک پذیری)، نشانههای بلوغ زودرس در پسران (به عنوان مثال، موی صورت، تغییر صدا، آکنه)، درد و تورم پستان (در پسران): اگر چنین عوارضی داشتید به پزشک مراجعه نمایید.
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس میکنید به خاطر استفاده از داروی کوریوگونادوتروپین میباشد، با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض مصرف بیش از حد ( مسمومیت با کوریوگونادوتروپین )
این دارو را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
شرایط نگهداری از داروی کوریوگونادوتروپین
دارو را از دسترس کودکان و در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.
بیشتر بخوانید:
هورمون درمانی چیست؟ آیا انجام هورمون درمانی خطرناک است؟
درمان اختلال های هورمونی بدون دارو و مواد شیمیایی
علت بیضه پایین نیامده (پنهان یا نهفته داخل شکم) چیست؟+ درمان …