معجزه ای به نام هندوانه
با دلگرم همراه باشید تا در مورد خواص میوه ی هندوانه بیشتر بدانید.
تاریخچه هندوانه
هندوانه (نام علمی : Citrullus lanatus ، انگلیسی : Watermelon ، دری: تربوز ، رومی: بطیخ هندی ، عربی: دُلاع ) نوعی بوته و میوه از دسته صیفی جات است که در جالیز رشد میکند. زادگاه اصلی هندوانه، هندوستان است به همین خاطر، وجه تسمیه ی آن (هند وانه) به معنای میوه هند معروف شده است.
در گذشته به این میوه تربوزه گفته که هم اکنون در افغانستان و تاجیکستان به هندوانه تربوزه گفته میشود. نام کامل تر این میوه “خربزه هندوانه” می باشد. هندوانه گیاهی است یکساله و یک پایه ساقه آن خزنده و پیچک دارد و برگهای آن پهن با بریدگی های عمیق می باشد . گلهای آن کوچک و زردرنگ است . میوه آن رگدار یا دراز، پوست آن سبز رنگ و داخل آن قرمز می باشد .
هندوانه پس از آمدن به ایران به عربستان راه یافت و از آنجا به اندلس رسید و از اندلس به نواحی دیگر اروپا منتقل شده و هم اکنون در بیشتر مناطق دنیا کاشته می شود. هم اکنون هندوانه در شهرهای شمالی ایران وشهرستان زابل درسیستان وبلوچستان و شهرهای استان خوزستان و کرمان و در استان فارس شهرستان اقلید به صورت وسیع کاشت می شود.
این میوه دارای رنگ هایی چون زردعسلی، زرد نباتی و سرخ که ممکن است دارای تخم هایی به رنگ سیاه، سرخ یا ابلق باشد؛ البته تنها صفاتی از قبیل رسیده بودن، شیرینی، شکنندگی و بی ریشه بودن مهم است. زیرا این صفات نشان دهنده کمال رشد ترکیبات هندوانه است. به طور کلی مهم است که میوه هنگامی که به بوته اش وصل است، پخته و کامل شود. زیرا تنها در این صورت به خواص اصلی خود دست می یابد.
هندوانه مثل سایر گیاهان خانواده کدوییان، نسبت به یخبندان حساس است و برای رشد و نمو احتیاج به روزهای گرم آفتابی دارد. مناسب ترین خاک برای هندوانه، خاک های سبک حاصلخیز است و برداشت محصول، زمانی صورت می گیرد که هندوانه رسیده باشد، لذا می توان پژمرده شدن پیچک مجاور دم میوه را در نظر گرفت. قسمت های مورد استفاده هندوانه، گوشت، تخم و پوست آن است. هندوانه به صورت خام و مرباخورده می شود و تخم آن را خام یا بوداده، به عنوان آجیل مصرف می کنند.
ارزش غذایی هندوانه
هندوانه منبع غنی ویتامینA( به شکل بتاکاروتن ) و ویتامینC می باشد.
هندوانه از ۹۲ درصد آب و ۸ درصد قند طبیعی تشکیل شده است و فاقد چربی است ولی سرشار از ویتامینهای A، B، C، پروتئین، منیزیم، آهن، کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و لیکوپن میباشد.
یک لیوان هندوانه ۲۰درصد نیاز روزانه به ویتامینC و ۱۴ در صد نیاز روزانه به ویتامینA را تامین می کند.
هندوانه از لحاظ ویتامین های گروه B نیز که برای تولید انرژی لازم هستند، غنی است و منبع خوبی از ویتامین هایB1،B6،B5 (اسید پانتوتنیک)، بیوتین (یک نوع ویتامینB) و نیز منیزیوم، پتاسیم و فیبر غذایی است. پس می توان گفت که دارای ارزش غذایی بالایی است.
فواید هندوانه برای سلامتی
1. فواید هندوانه برای سلامتی بسیار زیاد است. مهم نیست که هندوانه را چطور برش بزنید، بهترین آنتی اکسیدانها در آن یافت میشود.
2. هندوانه منبع بسیار خوبی از ویتامین C و A است.
3. هندوانه قرمز خوشمزه همچنین منبع قوی از آنتی اکسیدان کاروتن است که لیکوپن نامیده میشود. این آنتی اکسیدانها در بدن حرکت کرده و رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند. رادیکالهای آزاد موادی در بدن هستند که میتوانند آسیب زیادی به ما وارد کنند.
این مواد میتوانند کلسترول را اکسید کرده و باعث شود که به دیواره رگهای خونی چسبیده و موجب ضخیمتر شدن آن شود و این عمل میتواند منجر به سکته قلبی شود. لیکوپن که رنگ قرمز زیبا را به هندوانه میدهد به کاهش خطر سرطان پروستات هم کمک میکند.
4. جالب است بدانید که هندوانه تنها میوهای است که نسبت به میوهها و سبزیجات دیگر دارای مقدار بیشتری بتاکاروتن است.
5. هندوانه میوهای است که حاوی میزان بالایی الکترولیت سدیم و پتاسیم است که آن را از طریق عرق دفع میکنیم.
6. هندوانه همچنین سرشار از ویتامینهای B است که برای تولید انرژی حیاتی هستند. متخصصین تغذیه توصیه میکنند که هندوانه منبع بسیار خوبی از ویتامین B6، B1 و منیزیم است. این میوه بخاطر میزان بالای آبی که در خود دارد که تقریباً 90 درصد آن را می گیرد و ارزش کالری آن، جزء باارزشترین میوهها دسته بندی میشود.
7. هندوانه خاصیت خنککنندگی خاصی دارد و به طرز شگرفی سرشار از سیترولین بوده که آمینو اسیدی است که بدنمان برای ساخت یک آمینواسید دیگر، آرژنین، که در چرخه اوره برای از بین بردن آمونیاک استفاده میشود، مصرف میکند.
8. آنتیاکسیدانها به کاهش شدت آسم کمک میکنند. همچنین خطر سرطان روده، آسم، بیماری قلبی، آرتروز هماتوئید و سرطان پروستات را کاهش میدهد.
9. هندوانه منبع خوبی از تیامین، پتاسیم و منیزیم است که از بدن در برابر بیماریهای مختلفی محافظت میکنند.
10. هندوانه فاقد چربی است اما به تولید انرژی کمک میکند. دربرابر زوال ماکولا هم محافظ خوبی محسوب میشود.
وقتی گرمای تابستان ما را به تشنگی میاندازد، خوردن هندوانه یک راه بسیار سالم و مطمئن برای جایگزین شدن نوشابههای انرژیزاست. ازآنجا که مقدار آب زیادی دارد، آب موردنیاز بدن ما را تامین میکند و هیچ چیز در یک روز گرم تابستانی بهتر از خوردن یک تکه هندوانه دلچسب و آبدار نیست!
فواید هندوانه برای پوست و مو
- آب هندوانه برای تقویت پیاز مو بسیار مفید است قبل از هر غذا میل شود.
- مالیدن پوست هندوانه به پوست باعث نرمی و لطافت آن میشود.
- استفاده از ماسک هندوانه موجب پیشگیری از جوشهای بعد از اصلاح میشود.
- آب هندوانه می تواند از پوست شما در مقابل آفتاب سوختگی محافظت کند .
- هندوانه که منبع ویتامین A است , میتواند چربی های زیر پوست را کمتر کند و اندازه منافذ پوستی را نیز کاهش دهد .
- هندوانه به طور طبیعی کمی پوست را سفت می کند و در نتیجه ظاهر آن را بهبود می بخشد .
- آب هندوانه باقی مانده مواد شوینده را از روی دست پاک می کند و به فرایند پوست ریزی هم کمک می کند تا پوست تازه و سفت شود .
- آنتی اسیدان هایی چون ویتامین C و A و لیکوپن در هندوانه وجود دارند که می توانند همچون یک صلاح قدرتمند با تمام نشانه های پیری مبارزه کنند .
- مالیدن پوست هندوانه به پوست باعث نرمی و لطافت آن میشود.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی