علت خونریزی لثه هنگام مسواک زدن
چرا هنگام مسواک زدن لثه خونریزی میکند؟با دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای جلوگیری
از خونریزی لثه آشنا شوید.
خونریزی لثه هنگام مسواک زدن و علت ها
وقتی مسواک می زنید از لثه ها هم خونریزی مشاهده می شود.علت چیست و آیا باید نگران این خونریزی باشیم یا اشکالی ندارد؟اولین علامت وجود جرم، خونریزی هنگام مسواک زدن و همچنین تغییر فرم و رنگ لثه به صورت قرمزی و افزایش حجم لثه است.
بیماری لثه چیست؟
نوعی عفونت باکتریایی واگیردار در دهان است که به لثه ها آسیب می رساند و استخوان فک را فرسوده می کند. محققان معتقدند که بیماری لثه، علت عمده افتادن دندان های دائمی است. باکتری لایه محافظتی ایجاد می کند که به بافت لثه آسیب می رساند، سپس بدن به زخم و التهاب ایجاد شده واکنش نشان می دهد. هر چه مدت التهاب لثه ها بیشتر باشد، احتمال بروز بیماری های گوناگون از جمله حساسیت و بیماری های قلبی و… بیشتر است.۸۰درصد بزرگسالان تا حدی دچار این التهاب هستند در حالی که تنها ۱۰درصد آنان، متوجه این بیماری می شوند. زیرا علایم آن به طور طبیعی در اواخر میانسالی آشکار می شود. با تغییر برخی عادت ها می توان این خطر را کاهش داد.
در صورت مشاهده علائم زیر ، حتی بدون احساس درد و ناراحتی به پزشک مراجعه کنید:
- تغییر در اندازه و فرم دندانها و یا نوع گاز گرفتن
- تشکیل کیسه بین دندان و لثه
- خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن و یا بعد از آن
- شل شدن یا تغییر جای دندانها
- بوی بد دهان و یا احساس طعم بد در دهان به مدت طولانی
- لثه قرمز، متورم و حساس
- عقب رفتن و یا تحلیل رفتن لثه ها
یکی از علامتهای بیماری لثه، خونریزی از لثهها به صورت خودبهخود، هنگام غذا خوردن یا هنگام مسواک کردن است اما شدت و پیشرفت بیماری با این علامت و به وسیله بیمار قابل تشخیص نیست.هنگامی که میکروبها به صورت یک لایه نرم همراه با مواد غذایی و مواد موجود در بزاق به سطح دندان (تاج و ریشه) میچسبند با برانگیختن سیستم ایمنی لثهها را پرخون و ملتهب میکنند.
در این شرایط که هنوز جرم تشکیل نشده و لایه نرمی روی دندان شکل گرفته، به راحتی قابل برداشتن به وسیله مسواک و نخ دندان است و با رعایت بهداشت به حالت طبیعی برخواهد گشت اما در صورتی که زمان زیادی از تشکیل این لایه بگذرد و لایه سخت شده باشد (به عبارتی، جِرم تشکیل شده باشد) امکان تمیز کردن و برداشتن آن با مسواک وجود ندارد.و دندانها باید جرمگیری شوند.
لازم به توضیح است که مکانیزم ایجاد التهاب در هر دو حالت یکسان است.بنابراین کسانی که به دلیل خونریزی لثهها از مسواک کردن اجتناب میکنند، نه تنها باعث درمان مشکل و بهبود لثهها نمیشوند؛ بلکه به تجمع میکروبها و جرمها کمک میکنند.
کارشناسان دلایل مختلفی را برای خون ریزی از لثه برمی شمارند از جمله:
▪ رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
مسواک نزدن و استفاده نکردن از نخ دندان باعث قرمزی و تورم لثه ها می شود. در صورت رعایت نکردن بهداشت دهان، لثه های سالم در عرض ۲۴ تا ۳۶ ساعت بیمار می شود.
راه حل
۱ استفاده از مسواک برقی که لثه ها را ماساژ می دهد و باعث شدت یافتن جریان خون می شود، مفید است.
۲ استفاده از دهان شویه و خمیر دندان ضدباکتری برای کاهش تجمع باکتری در دهان مفید است.
۳ روزانه از نخ دندان استفاده کنید.
▪ برنامه غذایی نامناسب:
مصرف غذاهای کنسروی و آماده نه تنها باعث افزایش وزن می شود بلکه برای سلامت دندان نیز مضر است.اتخاذ برنامه غذایی سالم، مصرف میوه و سبزیجات حاوی کلسیم، ویتامین های Cو D، منیزیم و مواد ضدالتهاب مانند روغن ماهی برای سلامت لثه ها مفید است.
▪ مصرف سیگار:
از آن جا که سموم موجود در سیگار باعث التهاب می شود و واکنش ایمنی بدن را کاهش می دهد ، افراد سیگاری بیشتر از دیگران در معرض بیماری لثه قرار دارند. به محض بروز علایم خون ریزی، باکتری های خطرناک موجود بین دندان به لثه زخمی راه پیدا می کند و مستقیم وارد خون می شود.
▪ استرس:
اضطراب و نگرانی سیستم دفاعی بدن را برای مقابله با بیماری ها از جمله بیماری لثه ضعیف می کند. استرس رگ های خونی را ملتهب می کند.
▪ سابقه خانوادگی بیماری:
افرادی که در خانواده شان سابقه بیماری لثه وجود دارد، باید بیشتر مراقب سلامت دهان و دندان خود باشند.
▪ نظم دندان ها:
در افرادی که دندان هایشان صاف نیست و یا عادت به دندان قروچه دارند، فشار وارده به دندان،به بافت لثه و استخوان فک آسیب می رساند. فشار دادن دندان روی هم باعث عقب نشینی لثه و فرسودگی استخوان می شود.
▪ داروها:
برخی داروها مانع جریان بزاق می شود و در نتیجه دهان دچار خشکی می شود. بزرگ شدن یا ضخیم شدن بافت لثه و خشکی دهان باعث پیشروی بیماری لثه می شود.
▪ استفاده مشترک از وسایل شخصی
بیماری لثه از طریق بزاق دهان قابل انتقال است. بوسیدن، استفاده مشترک از ظروف و لیوان، خطر انتقال بیماری لثه را ایجاد می کند.
▪ حاملگی:
زنان باردار بیشتر در معرض بیماری لثه قرار دارند. رعایت بهداشت دهان برای پیشگیری از این بیماری بسیار ضروری است.
- یک نقطه را جا انداختید
تنها ۲۴ ساعت طول میکشد تا باکتری در دهان شما سبب ایجاد التهاب شود (علت خونریزی). بنابراین اگر روز قبل بهدقت مسواک نزده باشید، ممکن است با اندکی خون مواجه شوید. اما اگر خوب مسواک زدید و بازهم خونریزی متوقف نشد، به دندانپزشک مراجعه کنید.
- نوسان در سطح هورمونها
زمانی که در سطح هورمونها نوسان ایجاد شود (مثلاً در دوران بلوغ، بارداری یا یائسگی)، بیشتر از میزان معمول در معرض ایجاد پلاک در دندان و درنتیجه خونریزی لثه قرار داریم. زمانی که هورمونها به حالت و سطح طبیعی برگردند، خونریزی لثه نیز قطع میشود. در این دوران میتوانید با استفاده از دهانشویه و نخ دندان بیشتر، از دندانها و لثههایتان مراقبت کنید.
- استرس، بیخوابی یا رژیم غذایی ناسالم
خونریزی لثه معمولاً در دانشجویان رایج است زیرا اغلب غذای مناسبی نمیخورند، تا نیمهشب بیدارند و برای درسها استرس دارند. تمام این عوامل بر توانایی بدن در مبارزه با التهاب ناشی از تجمع باکتریها تأثیر میگذارد. با یک رژیم غذایی مناسب از دندان و لثه خود حفاظت کنید (پروتئین، سبزیجات، ویتامین C و D) یا روزانه از مولتیویتامین استفاده کنید.
- داروهایی که مصرف میکنید
برخی داروهای تجویزی مانند داروهای ضدافسردگی و فشارخون دهان را خشک میکنند. فقدان بزاق دردهان سبب میشود باکتریها سریعتر تکثیر شوند. نتیجه: لثههای قرمز، متورم و گاهی خونین.
- مسئله جدیتری در میان است
بیماریهای مزمن مانند دیابت، سرطان خون و ایدز بر سیستم ایمنی بدن تأثیر گذاشته و لثهها را متورم و خونین میکنند. اگر خونریزی لثه شما بیش از یک هفته ادامه پیدا کرد، حتماً به یک متخصص مراجعه کنید.
روشهای پیشگیری از خونریزی و ورم لثه ها
۱- حداقل ۲ مرتبه در روز مسواک بزنید. تکنیک صحیح مسواک زدن در این میان حائز اهمیت است. برای کسب اطمینان د راین رابطه ، از دندانپزشک بخواهید روش صحیح را به شما آموزش دهد.
۲- کشیدن نخ دندان در هر روز: یکی از بهترین روش ها برای پیشگیری از مشکلات لثه ، کشیدن نخ دندان است
۳- داشتن رژیم غذایی مناسب: رژیم متعادل حاوی مقدار کافی از ویتامین C و کلسیم در پیشگیری از بروز بیماری های دهان ودندان لازم است.
۴- به اندازه کافی بنوشید: نوشیدن آب بخصوص بعد از صرف غذا به شست و شوی دهان و دندان کمک موثری می کند.
۵- عدم مصرف دخانیات
۶- احتیاط در مصرف نوشیدنی ها و یا غذاهای فوق العاده سرد یا گرم: افراد مبتلا به بیماری لثه در هنگام مصرف نوشیدنی یا غذای گرم و یا سرد احساس راحتی بیشتری می کنند.
۷- استراحت: استرس و تنش باعث افزایش هورمون کورتیزول شده که این هورمون باعث التهاب سراسر بدن از جمله لثه ها می شود.
گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی