علت؛ پیشگیری و درمان بیماری سوزاک ( Gonorrhea)
درمان بیماری سوزاک
سوزاک (Gonorrhea) یکی از بیماریهای آمیزشی شایع است که از طریق آمیزش جنسی منتقل میشود. عامل آن نیسریا گونورآ یا گنوکوک یک دیپلوکوک گرممنفی میباشد. علایم معمول در مردان شامل سوزش ادرار و خروج ترشحات چرکی از آلت است. اما در زنان معمولاً بیعلامت است و یا ممکن است خود را به صورت ترشحات واژنی یا دردهای لگنی نشان دهد. برای پیشگیری از بروز عوارض و جلوگیری از گسترش بیماری درمان آنتیبیوتیکی ضروری است.
با دلگرم همراه باشید.
سوزاك عبارت است از یك بیماری عفونی در دستگاه تناسلی كه از راه آمیزشی منتقل میشود. در مردان، این عفونت در پیشابراه رخ میدهد، در زنان، در پیشابراه (مجرایی كه ادرار را از مثانه به بیرون هدایت میكند) و نیز دستگاه تولید مثل، و در هر دو جنس ممكن است راستروده، گلو، مفاصل، یا چشمها نیز درگیر شوند. این عفونت در تمام سنین رخ دهد (حتی كودكان كم سن و سن سال كه مورد تجاوز قرار میگیرند). حداكثر شیوع این عفونت بین 20تا30 سالگی است. دوره كمون بیماری (از زمان ورود میكرب تا بروز علایم) 2 تا10 روز است..
همانطور که در بالا ذکر شد این بیماری از طریق تماس جنسی منتقل میشود و عامل آن گنوکوک میباشد . در مردان ۷-۲ روز پس از تماس جنسی با فرد آلوده ترشحات چرکی از مجرای ادرار خارج شده و میزان دفع ادرار نیز کاهش و با سوزش میباشد. . درصد کمیاز مردان بدون نشانه بالینی هستند .
در خانمها پس از آلودگی ، التهاب دهانه رحم به وجود آمده که در بیشتر موارد بدون نشانه است ولی در برخی از خانمها پس از نزدیکی ترشحات غیرعادی یا خونریزی وجود دارد .
در بیست درصد از موارد ، عفونت در مراحل عادات ماهانه به رحم رسیده و باعث التهاب رحم ، لوله های زهدان و برخی نواحی لگن میشود که گاهی چنین حالتی منجر به عقیم شدن و یا حاملگی خارج از رحم میشود .
دختران در سنین قبل از بلوغ ممکن است در اثر تماس جنسی مستقیم با ترشحات بالغین آلوده ، دچار التهاب گنوکوکی واژن و رحم شوند . نوزادان و ندرتاً بالغین ممکن است مبتلا به عفونت کنوکوکی ملتحمه چشم شوند که اگر به سرعت و به مقدار کافی درمان نشوند ممکن است منجر به کوری گردد . در صورتیکه آلودگی به صورت سیستمیک در بدن پخش شود منجر به درگیری مفاصل و پوست و گاهی بندرت قلب و پرده های مغزی میشود . در صورتیکه درمان آلودگی و التهاب مفصلی به تأخیر افتد منجر به ضایعات دائمیمفصلی میشود .
التهابهای غیرگنوکوکی مجاری ادراری – تناسلی و التهاب چرکی مخاطی رحم که ممکن است با عوامل دیگر غیر از گنوکوک ایجاد شده باشند ، در اغلب موارد با عفونت گنوکوکی همراه بوده و تشخیص بالینی سوزاک را دچار اشکال میکند .
تشخیص بیماری از طریق آزمایش میکروسکوپی گسترش ترشحات دستگاه تناسلی رنگ آمیزی شده با روش گرم یا کشت این ترشحات در محیطهای اختصاصی کشت … صورت میگیرد.
حداکثر شیوع این بیماری در طبقات اقتصادی پائین جامعه وجود دارد.در حال حاضر موارد مقاوم به داروهای قدیمیافزایش یافته است و داروهای جدید تنها کاربرد درمانی دارند .
سوزاک با کلامیدیا چه تفاوتی دارد؟
یکی از نکات مهم در مورد این دو بیماری های جنسی، همپوشانی علائم آنهاست؛ یعنی گاهی آنقدر علائم سوزاک و کلامیدیا به هم نزدیک می شود که پزشک در تشخیص بیماری به مشکل بر می خورد. گاهی نیز فرد همزمان به هردوی این بیماری های جنسی مبتلا می شود. به همین دلیل با مشاهده هر یک از نشانه های آنها باید همزمان برای کلامیدیا و سوزاک تحت درمان قرار بگیرد.
دوره کمون (نهفته) این دو بیماری جنسی بین 2 تا حداکثر 5 روز طول می کشد. این عفونت ها در آقایان اغلب به صورت التهاب و وجود چرک در پیشابراه، تکرر و سوزش ادرار و ترشح زرد مایل به سبز از نوک مجراست. ترشحات در کلامیدیا هم بیشتر خاکستری و دودی رنگ هستند. علامت اصلی این 2 بیماری جنسی در خانم ها ترشحات واژن است که معمولا اوایل حجمشان کم است و با گذشت زمان افزایش پیدا می کند، اما به طور کلی حجم این ترشحات برخلاف عفونت های ناشی از تریکوموناس خیلی زیاد نیست. رنگ ترشحات واژینال در خانم ها نیز مانند ترشحات در آقایان است.
طرز تشخیص بیماری جنسی
در صورت شک به وجود کلامیدیا و سوزاک اگر از ترشحات مجرا در آقایان و واژن و دهانه رحم (در صورت گرفتاری دهانه رحم) در خانم ها نمونه برداری کنیم و روی آن رنگ آمیزی گرم انجام دهیم، عامل بیماری سوزاک (دیپلو کوک گرم منفی داخل سلولی) را پیدا خواهیم کرد. البته از طریق کشت ترشحات نیز می توان بعد از 24 تا 48 ساعت عامل بیماری سوزاک را تشخیص داد، اما کشت کلامیدیا دشوار است و صددرصد جواب نمی دهد.به همین دلیل در سال های اخیر برای تشخیص آن در ترشحات تناسلی از روش های مولکولی (NAAT) استفاده می شود.
علاوه بر اینها، از طریق آزمایش خون نیز می توان به وجود این دو بیماری جنسی پی برد.البته با آزمایش ادرار هم می توان این بیماری های جنسی را تشخیص داد اما باید حتما برای آزمایشگاه ذکر شود که نمونه ادرار برای تشخیص این دو بیماری گرفته می شود. به هر حال پزشکان برای صرفه جویی در هزینه های بیمار وقتی متوجه می شوند فرد تماس جنسی محافظت نشده داشته و به این علائم مبتلا شده است، بدون درخواست آزمایش، درمان کلامیدیا و سوزاک را آغاز می کنند چرا که این دو عفونت از شایع ترین بیماری های مقاربتی محسوب می شوند. به این ترتیب هم در هزینه صرفه جویی می شود و هم بیمار سریع تر بهبود پیدا می کند و با احتمال کمتری عفونت را به دیگران انتقال می دهد.
———————————————————————————–
پیشگیری از سوزاک
موثرترین راه پیشگیری از سوزاک اجتناب از مقاربت جنسی متعدد و بی بندوباری است . اما به دلیل رواج این مساله در برخی جوامع، راهنمایی های زیر توصیه می شود:
1-استفاده از کاندوم لاتکس در هر بار مقاربت جنسی
2-آزمایش و مشورت با مددکار درمانی درباره امراض مقاربتی.
نکته مهم: افرادی که دارای یک همسر هستند کمتر در خطر ابتلا به عفونت و بیماریهای مقاربتی از جمله بیماری ایدز، هپاتیت و سوزاک هستند .
3-به محض مشاهده عوارض یا علائم سوزاک برای درمان به پزشک مراجعه شود.
4-اجتناب از مقاربت در صورتی که شریک جنسی، ترشحات دستگاه تناسلی ،سوزش به هنگام ادرار، خارش ناحیه تناسلی یا درد داشته باشد .
———————————————————————————–
عواقب مورد انتظار
با درمان معمولاً در 1-2 هفته خوب میشود.
عوارض احتمالی
* عفونت گنوككی چشم. این عفونت میتواند باعث نابینایی در كودكان شود.
* مسمومیت خون (سپتی سمی گنوككی)
* آرتریت عفونی (عفونت مفصل)
* بیماری التهابی لگن (منظور عفونت احشای تناسلی در زنان)
* آندوكاردیت
* در صورت عدم درمان، گاهی در مردان ناتوانی جنسی رخ میدهد.
* ناباروری در زنان
———————————————————————————–
درمان سوزاک
سوزاک بدون درمان ممکن است تا هفتهها یا ماهها طول بکشد که میتواند ریسک عوارض را هم بالا ببرد. درمان قدیمی سوزاک استفاده از آنتیبیوتیکهایی مثل پنیسیلین و تتراسایکلین بوده است. در حال حاضر موارد مقاوم به داروهای قدیمی افزایش یافته است و معمولاً از آنتیبیوتیکهای جدیدتر مثل سفتریاکسون استفاده میشود. در صورتیکه بیماری شدید و گسترده نباشد و فرد حامله نباشد میتوان از یک دوز آمپول سفتریاکسون به صورت عضلانی و بعد از آن کپسول داکسیسایکلین ۱۰۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت تا یک هفته استفاده کرد.
در صورتی که حاملگی استفاده از اریترومایسین ۵۰۰ میلیگرم هر ۶ ساعت میتواند به عنوان جایگزین استفاده شود. موارد مقاوم به سفتریاکسون نیز گزارش شده که بسیار نادر است.
درمان قدیمی و کلاسیک در صورت عدم حساسیت به پنیسیلین شامل تزریق عضلانی پنیسیلین پروکایین و ادامه درمان با کپسول تتراسایکلین ۲۵۰ میلیگرم هر ۶ ساعت تا یک هفته میباشد. دلیل تجویز داکسیسایکلین و تتراسایکلین وجود عفونت کلامیدیایی همزمان است که در اکثر موارد وجود دارد.
خواهشمنديم اگر سوال يا نکتهاي براي مطلب درمان بیماری سوزاک
در ذهن شما باقي مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.
———————————————————————————–
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی