طرز تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم
طرز تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم، نکات و اصولی دارد که دانستن آن ها باعث خوشمزه تر شدن این آش مقوی خواهد شد. آش ماش یکی از غذاهای سنتی ایران است که با داشتن ماش و سبزیجات متنوع خواص منحصر به فرد خود را دارد.
ماش یکی از حبوباتی است که خواص متعددی دارد، اما کاهش کلسترول مضر خون یکی از اصلی ترین خواص ماش است. از هزاران سال پیش، ماش به عنوان یکی از حبوبات اصلی شناخته میشود.
این گیاه اولین بار در کشور هندوستان شناخته شد. چینیهای باستان از این گیاه برای رفع گرما و سم زدایی بدن استفاده می کردند. امروزه نیز ماش به خاطر ارزش غذایی بالا، در آشپزی استفاده های فراوانی دارد، از غذای کمکی کودک گرفته تا دمپختک با نیمرو و سایر غذاهای خوشمزه !
طرز تهیه آش ماش بدون گوشت
مواد لازم جهت تهیه آش ماش بدون گوشت:
- ماش: 1 و نیم پیمانه
- جو: نصف پیمانه
- کلم برگ سفید: 1 پیمانه خرد شده
- هویج متوسط خورد شده: 1 عدد
- سیب زمینی متوسط: 1 عدد
- گوجه فرنگی متوسط: 6 عدد
- گشنیز خرد شده: 2 پیمانه
- نمک، فلفل، ادویه، زیره سبز: به میزان لازم
- روغن زیتون: به میزان لازم
دستور پخت آش ماش بدون گوشت:
ماش و جو را از شب قبل خیس کنید، هویج و سیب زمینی و کلم برگ را ریز خرد کرده و گوجه ها را با کمی آب مخلوط کنید، جو را جداگانه 1 ساعت بپزید بعد تمام این مواد به همراه ادویه ها را به جز گشنیز به مدت 1 ساعت بگذارید بپزند، 15 دقیقه قبل از آماده شدن گشنیزها را اضافه کنید و به همراه روغن زیتون میل کنید.
نکات تکمیلی در مورد آش ماش
آش ماش جزو آش و حلیم می باشد. زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 15 دقیقه و زمان پخت و انتظار آن در حدود 2 ساعت و 30 دقیقه می باشد.
آش ماش را می توانید در وعده نهار – شام – سرو کنید. همچنین می توان در ماه رمضان به عنوان افطار – میل کرد. توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 4 نفر مناسب می باشد.
طرز تهیه آش ماش با گوشت
مواد لازم جهت تهیه آش ماش با گوشت:
- ماش: 1 و نیم پیمانه
- جو: نصف پیمانه
- کلم برگ سفید: 1 پیمانه خرد شده
- هویج متوسط خورد شده: 1 عدد
- سیب زمینی متوسط: 1 عدد
- گوجه فرنگی متوسط: 6 عدد
- گشنیز خرد شده: 2 پیمانه
- نمک، فلفل، ادویه، زیره سبز: به میزان لازم
- روغن زیتون: به میزان لازم
- گوشت دنده یا گردن گوسفند: ۲۰۰ گرم
دستور پخت آش ماش با گوشت:
ماش و جو را از شب قبل خیس کنید، هویج و سیب زمینی و کلم برگ را ریز خرد کرده و گوجه ها را با کمی آب مخلوط کنید، جو را جداگانه 1 ساعت بپزید بعد تمام این مواد به همراه ادویه ها را به جز گشنیز به مدت 1 ساعت بگذارید بپزند، گوشت دنده یا گردن گوسفند را با یک پیاز چهارقاچ متوسط و کمی زردچوبه، بر روی حرارت متوسط بپزید.
یک ساعت مانده به انتهای پخت گوشت، نمک را به آن اضافه کنید و پس از پختن، آن را بکوبید تا ریش ریش شود. گوشت کوبیده را همراه با آب گوشت در ۳۰ دقیقه پایانی، به آش اضافه کرده و هم بزنید. فرصت دهید تا آش جا بیفتد و غلیظ شود. 15 دقیقه قبل از آماده شدن گشنیزها را اضافه کنید و به همراه روغن زیتون میل کنید.
طرز تهیه آش ماش با شلغم و پیاز
مواد لازم جهت تهیه آش ماش با شلغم و پیاز:
- ماش: 1 و نیم پیمانه
- جو: نصف پیمانه
- کلم برگ سفید: 1 پیمانه خرد شده
- هویج متوسط خورد شده: 1 عدد
- سیب زمینی متوسط: 1 عدد
- گوجه فرنگی متوسط: 6 عدد
- شلغم: ۵۰۰ گرم
- نمک، فلفل، ادویه، زیره سبز: به میزان لازم
- روغن زیتون: به میزان لازم
- پیاز نقلی: ۱۰-۱۵ عدد
- برنج: به میزان لازم
دستور پخت آش ماش با شلغم:
ماش و جو را از شب قبل خیس کنید، هویج و سیب زمینی و کلم برگ را ریز خرد کرده و گوجه ها را با کمی آب مخلوط کنید، جو را جداگانه 1 ساعت بپزید بعد تمام این مواد به همراه ادویه ها را به مدت 1 ساعت بگذارید بپزند.
شلغم پوست گرفته خرد شده و پیاز نقلی پوست گرفته را همراه با برنج در آش بریزید. مقدار آب را ۱_۲ پیمانه بیشتر در نظر بگیرید و نمک و فلفل و زردچوبه را اندازه کنید.
نکات مهم و اصولی پخت آش ماش با شلغم:
شلغم خوب باید سفت و توپر باشد؛ در غیر این صورت کهنه بوده و نفخ آن زیادتر است. پوست شلغم باید براق، شفاف و صاف باشد. شلغم باید سنگین و درون آن روشن و شفاف باشد.
شلغم های کوچک، شیرین تر و شلغم های بزرگ خواص بیشتری دارند. از آنجایی که شلغم نفاخ و دیر هضم است بهتر است آش شلغم را با مصلح آویشن یا زیره مصرف کنید.
سبزی آش کشک : طرز تهیه آش کشک خوشمزه و ساده
سبزیِ آش دوغ : طرز تهیه انواع آش دوغ شهرهای مختلف ایران
سبزی مخصوص اشکنه : دستور پخت اشکنه خوزستانی