شیر های گیاهی : طرز تهیه ۷ مدل شیر گیاهی و خواص آنها
آشنایی با انواع شیر های گیاهی و خواص آن ها
دلگرم : این شیرها جزو نوشیدنیهای لبنی نیستند و از ترکیب آب و دانه های روغنی و مغزهای خام تهیه میشوند.
از انواع مغزها و دانه ها میتوان به آسانی و در خانه شیری مغذی و سرشار از ویتامینها ، مواد معدنی کمیاب ، اسید های چرب ضروری و پروتئین تهیه نمود که علاوه بر منافع فراوانی که در بالا ذکر شد از مضراتی که شیر گاو بر بدن وارد می آورد نیز عاری است .
محتویات مغذی شیر گیاهی چیست؟
بادام ، گردو ، دانه آفتابگردان و دانه کدو مواد معمول برای تهیه شیر می باشند اگرچه درحقیقت از هر نوع مغز یا دانه خام میتوان شیر تهیه نمود. دانه ها و مغزها باید بصورت خام و بوداده نشده باشند .
طرز تهیه شیرهای گیاهی در منزل
- یک فنجان دانه یا مغز خام مورد نظر را در آب آشامیدنی پاکیزه به مدت 8-12 ساعت خیس دهید
- پس از مدت زمان لازم برای خیس دادن دانه یا مغز را از آب خارج نموده در مخلوط کن بریزید .
- در ازای یک فنجان دانه یا مغز دو فنجان آب اضافه کنید (آب را آهسته آهسته اضافه کنید) و خوب مخلوط نمائید . شیر شما آماده نوشیدن است.
- این شیر را میتوانید در صورت تمایل از صافی رد کرده قطعات درشت تر آنرا سوا کنید (بخصوص اگر شیر را برای نوزادانی که دندان ندارند و یا هنوز قادر به جویدن کامل نیستند تهیه می کنید) و مایع صاف شده را نوش جان کنید.
- قطعات درشت تر که روی صافی باقی مانده نیز قابل خوردن هستند . میتوانید اونها را روی سالاد بریزید و یا بطور سوا مصرف کنید .
- هرچند میتوانید شیر را بدون صاف کردن مخلوط با قسمتهای درشت تر آن نیز مصرف کنید .
- این شیر تا سه روز در یخچال تازه باقی خواهد ماند
طرز تهیه شیرگیاهی با طعم های مختلف
- برخی علاقه دارند برای ایجادطعم و مزه متفاوت به این شیر یک قاشق عسل، اندکی دارچین ،کمی زعفران یا وانیل و امثال این مواد طبیعی را اضافه کنند
- شیر بادام ، شیر کنجد ،شیر جو دو سر، ، شیر فندق وشیر شاهدانه ، شیر گردو ، شیر بادام هندی و سایر شیرهای گیاهی از تمامی مغزها و دانه های خام غیره جزو شیرهای گیاهی هستند که یک جایگزین مناسب برای شیرهای تهیه شده از حیوانات محسوب میشوند.
مراقب شیرهای گیاهی صنعتی باشید و توجه داشته باشید اگر خودتان دست به کار شده و این شیرها را در منزل تهیه کنید هم سالمتر بوده و هم انتخابهای گستردهای خواهید داشت. میتوانید از ارزن، جو و غیره نیز شیر تهیه کنید.
خواص متعدد و فراوان شیرهای گیاهی چیست؟
شیرهای گیاهی خواص متفاوتی دارند
- این شیرها فاقد کلسترول، لاکتوز و کازئین و در عین حال سرشار از ویتامینهایA ,B ,C و E، املاح معدنی (کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فسفر …) و همچنین حاوی میزان زیادی اسیدهای چرب مفید مثل چربیهای اشباع نشده میباشند.
- شیرهای گیاهی برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند و همچنین برای افرادی که کلسترول بالایی دارند بسیار مناسب است.
خواصی که اشاره شد در تمام شیرهای گیاهی مشترک است و در زیر به طرز تهیه و خواص مخصوص هر کدام از این شیرها اشاره میکنیم.
معرفی انواع شیرهای گیاهی با طرز تهیه و خواص آنها
1. شیر بادام
خواص شیر بادام ……
شیر بادام مغذی و ضدعفونیکنندهی رودهها است و سرشار از ویتامینهای A ,B و E و همچنین حاوی میزان زیادی کلسیم، آهن و منیزیم و فیبر میباشد.
مواد لازم جهت تهیه شیر بادام خانگی
- بادام خام 14 یا 20 عدد
- آب 1 لیوان و
- مخلوط کن یا آسیاب
طرز تهیه :
- بادام خام را 12 یا 24 ساعت در آب خیسانده سپس آب آن را خالی و پای گلدان هایتان ریخته و با 1 لیوان آب در مخلوط کن ریخته تا مخلوطی از شیر بدست آید
- اگر مغزهای بادام به خوبی میکس نشدند شیر را صاف کرده و از مغزها در سالاد هایتان استفاده کنید.
- برای طعم دهی از مواد طبیعی زعفران و خرما و یا موز و دارچین استقاده کنید
2. شیر فندق
خواص شیر فندوق …..
شیر فندق سرشار از آهن، کلسیم، منیزیم و اسیدهای چرب اشباع نشدهی مونو است. یادآوری میکنیم که این اسیدهای چرب از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری میکنند.
طرز تهیه همانند شیر بادام هست.
3. شیر شاه بلوط
این شیر نیز به طور طبیعی شیرین است و باعث هضم غذا میشود. شیر شاه بلوط برای افرادی که از اسید معده رنج میبرند بسیار مفید است.
طرز تهیه همانند شیر بادام
4. شیر شاهدانه
منبع پروتین و عضله سازی : اسید چرب مفید امگا 3 ، ضد سرطان ؛ و سایر
طرز تهیه شیر شاهدانه
- مقداری شاهدانه خام را 2 ساعت در آب خیسانده و سپس آبش را خالی کرده و با 1 لیوان آب در مخلوط کن ریخته تا مخلوط شیر مانند بدست آید.
- در صورت تمایل برای طعم دهی از خرما و موز و زعفران و واد طبیعی استفاده شود
5. شیر کنجد
تقویت استخوان ، ضد آرتوروز ، منبع کلسیم ، رشد و تقویت مو ، زیبایی پوست ، اسید چربی مفید . محافظ قلب و عروق ، ضد بیماری پارکینسون
طرز تهیه : همانند شیر شاهدانه
6. شیر نارگیل
شیر نارگیل شهرت زیادی در کشورهای آسیایی مانند تایلند، مالزی، سریلانکا، هند و یا در کشورهای آفریقایی داشته و مورد استفادهی زیادی قرار میگیرد.
خواص شیر نارگیل
- ضدعفونیکنندگی ، خداحافظ استرس وافزایش کلسترول خوب خون
- کنترل قند خون درمان طبیعی آرتریت و رطوبت بخشی به پوست
- ضدپیری و تقویت، تغذیه و زیبایی موهای شما
طرز تهیه شیر نارگیل
دو پیمانه گوشت نارگیل را رنده کنید و دو پیمانه آب به آن اضافه کنید. در میکسر ریخته و سپس آن را از صافی رد کنید.
7. شیر تخم کدو
خواص شیر تخم کدو …
- رفع ناراحتیهای پروستات و نیز رفع انگل کرم کدو بخصوص در کودکان فوقالعاده مؤثر است.
- برای رشد کودکان بسیار مفید است و انرژی لازم را به بدن آنها میرساند.
- به خاطر دارا بودن عنصر روی، برای فعالیتهای فکری فوقالعاده مناسب است.
- به علاوه هورمونهای بدن را نیز تنظیم میکند.
طرز تهیه شیر نارگیل
مغز تخم کدو خام و آب .. طرز تهیه همانند شیر بادام هست
بیشتر بخوانید :
آموزش تهیه ی شیر موز کافی شاپی خوشمزه و عالی + خواص موز
شیر و زعفران : طرز تهیه شیر و زعفران یک نوشیدنی پر خاصیت
طرز تهیه شیر انبه مخصوص کافی شاپی
آیا شیرهای گیاهی باعث مسمومیت میشوند؟
- سوال : آیا شیرهای گیاهی مثل شیر سویا،شیر بادام و شیر کنجد را باید حرارت داد یا بدون حرارت نیز قابل خوردن می باشند و آیا ممکن است باعث مسمومیت یا مشکلاتی برای ما شوند.
- خیر ،نیازی به حرارت دادن شیر سویا،کنجد،بادام و امثال اینها نیست .
- در حقیقت اینها باید بدون حرارت دیدن مصرف شوند بخصوص اگر شیر کنجد یا بادام از مواد خام در خانه تهیه شوند، چرا که حرارت باعث تغییر مواد غذایی این شیرها می شود.
- بهترین شیر برای مصرف شیر بادام خام یا سایر مغزها یا دانه های خام که در خانه تهیه شده اند می باشد.
- نگران مسمومیت یا مشکلات نباشید، این شیرها برخلاف شیر گاو یا گوسفند عاری از این مشکلات می باشند.
- این بدلیل شرایط وخیم و غیر بهداشتی نگهداری و پرورش گاو و بز و گوسفند است که شیر آنها میتواند حاوی مواد میکربی مختلف بوده در نتیجه آنرا پاستوریزه نموده یا توصیه به جوشاندن آن می کنند.
- البته مسمویت با شیر سویا و یا بادام و کنجد زمانی ایجاد می شود که این شیرها مانده باشند که این موضوع در مورد کلیه مواد غذایی دیگر نیز صدق می کند.
- مصرف شیر تازه تهیه شده ی بادام و کنجد تا سه روز از تهیه اگر در یخچال نگهداری گردد ایرادی ندارد