رفتار حرفه ای با همکار ناسازگار
چگونه با وجود همکار آزاردهنده در محل کار آرامش داشته باشیم؟
بیشتر از نصف روز را در محل کارمان هستیم و همینطور که زمان میگذرد متوجه میشویم که همکاران و رییس شرکتمان تبدیل به خانواده دوم ما شدهاند. این احساسی است که در خوشبینانهترین حالت در مورد محیط کاریمان داریم و دلمان میخواهد همینطور ادامه داشته باشد. اما تمام این رویای زیبا، با حضور یک همکار بد، نقش بر آب میشود.
دیگر سرکار رفتنمان میشود یک کابوس آزار دهنده؛ میشود شبیه یک داستان جنایی که در آن بهدنبال راهی هستیم که شر آن همکار بد را هرچه زودتر کم کنیم.
همکار بد ممکن است در هر جایی باشد فرقی نمیکند در چه شرکت و موسسهای کار میکنید چون همکاران بد ذات همه جا وجود دارند؛ درست مانند هوایی که نفس میکشید! بیشتر اوقات، رفتار همکار بدتان آنقدرها دست و پا گیر نمیشود که بخواهید محل کارتان را ترک کنید و یا با او وارد میدان جنگ شوید. اما گاهی اوقات با وجود این همکارانِ بد و بدذات مجبور میشوید به ترک کار فکر کنید که واقعا تصمیم بسیار سختی است.
یادتان باشد که بهعنوان یک کارمند در آن مجموعه حق و حقوقی دارید و اگر این حقوق توسط کسی ضایع شود باید از حق خود دفاع کنید.
هرچند مقابله با همکار بد کار چندان سادهای نیست اما با تکنیکهای رشد و توسعه مهارت های فردی که برایتان فهرست کردهایم به شما کمک میکند تا در این نبرد تنگانگ برنده میدان شوید:
۱- تعادل داشته باشید
افراد وقتی برای اولین بار، یک رابطه ناسالم و بد را در محیط کاری تجربه میکنند ابتدا غافلگیر میشوند. پیشنهاد ما به شما این است که اجازه ندهید همکار بد، فرصت جولان داشته باشد، یعنی عمل مقابله با رفتار همکار بد را به آیندههای دور موکول نکنید. برای اینکار شهامت داشته باشید و دست به عمل بزنید.
اما به شما هشدار میدهیم که حل مشکلات را بر عهده کارفرما و مدیر مجموعه نگذارید زیرا اگر مدام از شرایط بد محیط کاری و همکار بد گله کنید، در نظر کارفرمایتان یک فرد غرغرو و شاکی به نظر میآیید که توان مدیریت حل مشکلاتش را ندارد.
بنابراین داشتن تعادل، شرط اصلی مدیریت چالشها در محیط کاری است.
اما نکته خیلی مهمتر این است که ببینید آیا رفتارِ همکارتان فقط برای شما مشکل ایجاد کرده یا دیگران هم همین حس را در مورد آن شخص دارند؛ با این کار متوجه میشوید باید حساسیتتان را نسبت به همکار بدتان تغییر بدهید یا اینکه دست به اصلاح مشکل به وجود آمده بزنید.
۲- این راهکار معجزه میکند
به صورت کاملا شخصی و در یک مکان کاملا خلوت، از همکار بد دعوت کنید تا با یکدیگر گفت و گویی دوستانه انجام دهید. ابتدا از نقاط مثبت همکار بدتان بگویید تا ذهن او را برای حرفی که قرار است بزنید، آماده کنید. سپس بر روی رفتاری که باعث آزارتان شده تاکید کنید.
اما یادتان باشد در این شرایط دو حالت به وجود میآید:
یا همکار بد شما اولین باری است که چنین واکنشی را از شخصی دریافت میکند که این نشان میدهد از تاثیر رفتاری که انجام داده به هیچ وجه آگاه نبوده است. در این حالت اگر همکار بد شما، ذرهای انصاف داشته باشد، اشتباه خود را پذیرفته و سعی میکند رفتار آزار دهنده خود را اصلاح کند.
اما در حالت دوم، صحبت کردن با همکارِ بد، کمی سختتر میشود زیرا آن فرد بهخاطر ذات بدی که دارد اصلا برایش مهم نیست شما یا اشخاص دیگر چه حسی دارید و چقدر از رفتار او آزرده خاطر شدهاید. در حالت دوم واکنش شما باید قدری متفاوت باشد.
اما این نکته را از خاطر نبرید که نوع کلمات و جملات شما، باید کاملا مودبانه باشد تا تاثیر بهتری بر همکارتان بگذارید. در این شرایط بهخصوص، شیوه گفتمان و مکالمه درست و تاثیرگذار، کمک زیادی به شما میکند.
حتماً بخوانید:
۳- مانند بچهها چقلی نکنید
همانطور که برایتان توضیح دادیم اگر راهحل اول، یعنی مذاکره و صحبت دوستانه در خفا، با همکار بد نتیجه نداد مجبور خواهید شد واکنش دیگری انجام دهید.
در این حالت، از دیگر همکارانی که همانند شما از رفتار همکار بد در عذاب هستند بخواهید که همراه با شما برای صحبت با رییس آماده شوند. البته میتوانید تنها شما به نمایندگی از بقیه این رسالت خطیر را به انجام برسانید. اما نکته مهمی که باید رعایت کنید این است که هنگام بیان مشکل، هرگز شخصیسازی نکنید؛ یعنی مساله را چندان شخصی جلوه ندهید و دلایل محکمی برای ابراز ناراحتیتان عنوان کنید.
اگر مدیر شرکت شما، شخص با انصافی باشد و وخامت اوضاع را بهخوبی درک کرده باشد، حتما راهحلی برای این مشکل پیدا میکند اما اگر به شکایات شما ترتیب اثر نداد باید مجددا روی گزینههای بعدی فکر کنید.
۴- حساب کتاب کنید
اگر تمام راهحلهایی که برایتان شرح دادهایم، مفید واقع نشد، باید در مورد گزینه ترک کار و پرداختن به یک کار خوب فکر کنید.
اگر کفه اذیت و آزار و عدم امنیت، سنگینتر از آرامشتان بود بهتر است هرچه زودتر کارتان را ترک کنید. زیرا برای داشتن آرامش و آسایش باید بهایش را هم بپردازید.
۵- دوری کنید
فرض را بر این میگیریم که با وجود آزار و اذیت همکار بد، باز هم ترجیح میدهید که بر سر کارتان بمانید. اما با تکنیک دوری کردن میتوان لحظات سپری شده در محل کار را با وجود این شخص بد ذات، شیرین کرد.
برای اینکار بهتر است کارها و وظایف محول شدهتان را طوری برنامهریزی کنید که نیازی به ایجاد ارتباط با همکار بد وجود نداشته باشد. برای مثال در پروژههای داوطلبانه که این شخص در آن مشارکت ندارد شرکت کنید. با اینکار کمترین تاثیر را از همکار بدتان خواهید گرفت و زندگی کاری شما هچنان ادامه خواهد داشت.
منبع : بوکاپو