راه حل های فوری برای رفع گرفتگی لوله توالت فرنگی و ایرانی
چگونه گرفتگی لوله توالت فرنگی یا ایرانی را رفع کنیم؟
در حالی که گرفتگی لوله شایع ترین مشکل در تاسیسات ساختمان می باشد، گرفتگی توالت نیز رایج ترین مشکل گرفتگی لوله در لوله های فاضلابی است. یعنی در میان گرفتگی های لوله، گرفتگی توالت و سیفون آن از همه بیشتر رخ می دهد.
برای حل این مشکل باید راه چاره ای وجود داشته باشد. ما در این مقاله از دلگرم می خواهیم روش های مختلف باز کردن گرفتگی توالت را به شما آموزش دهیم تا در صورت بروز این مشکل دیگر نیازی به صرف هزینه نداشته باشید.
رفع گرفتگی لوله توالت با روش های کاربردی
به طور کلی دو نوع توالت رایج در کشور وجود دارد که یکی توالت شرقی (معروف به توالت ایرانی) و دیگری توالت فرنگی می باشد. گرچه این دو توالت با یکدیگر تفاوت هایی دارند اما به طور کلی در نوع گرفتگی یکسان بوده و روش های رفع گرفتگی آنها هم تا حدودی با یکدیگر مشابه می باشد.
ما قصد داریم با آموزش این روش ها به شما مشکل گرفتگی توالت را حل کنیم تا دیگر زمان بالا آمدن چاه توالت نگران نباشید و به راحتی خودتان مشکل را حل کنید.
انواع گرفتگی در سیفون توالت
با توجه به این که توالت پرکاربردترین بخش ساختمان است و همه افراد روزانه چند بار از آن استفاده می کنند، این مکان بسیار مستعد گرفتگی است.
فاضلاب تولید شده در آن و ساختار فیزیکی لوله توالت طوری است که احتمال گرفتگی را افزایش می دهد. از این روی گفته می شود که شایع ترین گرفتگی لوله ها گرفتگی چاه توالت است.
اما اگر بخواهیم گرفتگی توالت را به چند دسته تقسیم کنید باید آنها را بر اساس علت گرفتگی تقسیم بندی کنیم. مشخص است که علل گرفتگی توالت متفاوت است. گرچه برخی علل بسیار شایع هستند اما با این حال علل متعددی برای بسته شدن توالت و بالا آمدن آب آن وجود دارد. این علل عبارتند از:
- گرفتگی توالت با مدفوع
- گرفتگی توالت با دستمال کاغذی یا نوار بهداشتی
- گرفتگی توالت با اشیاء
- گرفتگی توالت با سنگ و خاک
این چهار مورد را می توان اصلی ترین عوامل گرفتگی چاه توالت فرنگی و توالت ایرانی دانست که مورد اول شایع ترین نوع آن است.
1. روش های رفع گرفتگی توالت با مدفوع
در اکثر مواقع گرفتگی توالت به وسیله مدفوع صورت می گیرد. این گرفتگی زمانی رخ می دهد که افراد پس از چند بار استفاده از توالت داخل سیفون آب نریزند. در این صورت فضولات در سیفون تجمع پیدا کرده و انباشته می شوند.
در این صورت چاه توالت به کلی مسدود شده و دیگر اجازه عبور آب داده نمی شود. در این حالت دیده می شود که آب توالت فرنگی یا ایرانی بالا زده است.
می توان گفت که ۹۰ درصد گرفتگی های توالت (چه توالت فرنگی و چه توالت ایرانی) ناشی از همین مدفوع است. احتمالا دیده باشید که در برخی توالت های قدیمی نوشته می شود که «حتما یک آفتابه آب خالی کنید!» این جمله از این جهت است ریختن آب باعث می شود مدفوع ها از سیفون عبور کرده و وارد چاه فاضلاب شوند.
در این صورت دیگر مشکل گرفتگی توالت رخ نخواهد داد. اما اگر فضولات در سیفون باقی بمانند مشکل ایجاد می کنند. البته اگر گرفتگی ساده باشد با خالی کردن آب و باقی ماندن آن در کاسه توالت پس از چند دقیقه حل می شود.
اگر گرفتگی در توالت فرنگی است کافیست سیفون را بکشید. اما اگر گرفتگی سخت شده باشد دیگر باید از روش های لوله بازکنی استفاد کرد.
2. رفع گرفتگی توالت با دستمال کاغذی یا نوار بهداشتی
دیگر علت گرفتگی توالت ریختن دستمال کاغذی و نوار بهداشتی داخل سیفون است. بعضا دیده مشاهده می شود که افراد به علت نبود سطل زباله در توالت یا خجالت، دستمال کاغذی و نوار بهداشتی خود را داخل چاه می اندازند و سپس مقداری آب روی آن خالی می کنند.
در این صورت ممکن است گرفتگی با فشار آب حل شود اما ممکن هم است که گرفتگی در سیفون یا لوله باقی مانده و رفع نشود. بنابراین بهتر است به هیچ عنوان دست به چنین کاری نزنید و حتما زباله ها را داخل سطل زباله بی اندازید.
3. روش های رفع گرفتگی توالت با اشیاء
در موارد معدودی گرفتگی ها ناشی از افتادن اشیا به داخل چاه توالت می باشد. زمانی که فرد خم می شود گوشی یا کلید از جیب او به داخل چاه می افتد. اگر امکان بیرون آوردن آن وجود داشته باشد که مشکلی پیش نمی آید.
اما در بعضی موارد امکان بیرون آوردن شی وجود ندارد و وسیله به همان صورت در داخل توالت باقی می ماند. با یک بار ورود فاضلاب و مدفوع به داخل سیفون گرفتگی تشدید می شود و لوله به کلی بسته خواهد شد. این مورد در توالت فرنگی بسیار مشکل ساز خواهد بود.
چون سیفون توالت فرنگی کوچک تر از سیفون توالت ایرانی است. پس حتما باید اشیاء افتاده به داخل توالت را از داخل آن خارج کرد تا مشکلی در آینده بوجود نیاید.
بیشتر بخوانید : ۱۰ گام مهم برای نظافت توالت فرنگی + عکس
4. رفع گرفتگی توالت با سنگ و خاک
زمانی که در ساختمان بنایی و تعمیرات باشد، ورود سنگ و خاک به لوله ها زیاد است. مخصوصا توالت که دهانه آن بسته نمی شود تا افراد از آن استفاده کنند.
همین باعث می شود مقادیر زیادی خاک، کچ، سیمان، سنگ و آجر وارد لوله توالت شده و در آن بماند. ورود این مواد به داخل سیفون و ماندن در آنجا باعث سخت شدن آنها شده و در نهایت گرفتگی لوله را در پی خواهد داشت.
روش های باز کردن گرفتگی توالت
همانطور که گفته شد روش های متعددی برای رفع گرفتگی لوله ها وجود دارد که هر یک از آنها برای گرفتگی های خاصی کاربرد دارد. همچنین برخی از روش ها ساده بوده و قابل انجام در خانه می باشند و برخی دیگر تخصصی بوده و تنها توسط تکنسین های لوله بازکنی انجام می شود.
- باز کردن توالت با آب
- باز کردن توالت با محلول
- باز کردن توالت با چاه بازکن
- باز کردن توالت با فنر دستی
- باز کردن توالت با فنر لوله بازکنی (برقی)
گرچه می توان روش های متعددی را برای لوله بازکنی در نظر گرفت اما رایج ترین روش های باز کردن گرفتگی توالت همین موارد فوق هستند که در ادامه هر یک از آنها را شرح می دهیم.
1. روش های باز کردن گرفتگی توالت با آب
اگر گرفتگی توالت ناشی از مدفوع و یا دستمال کاغذی باشد، ساده ترین روش برای رفع گرفتگی آن استفاده از آب است. خالی کردن مقداری آب داخل کاسه توالت، آب داخل کاسه تجمع می کند و باعث می شود فشار به گرفتگی های داخل سیفون (شترگلو) وارد آید.
همین امر باعث می شود گرفتگی ها رفع شده و مشکل شما حل شود. البته در صورتی که مشکل خیلی پیچیده نباشد. در غیر اینصورت باید روش بعدی را مورد توجه قرار دهید.
بیشتر بخوانید : ۳ روش برای از بین بردن بوی بد فاضلاب سرویس بهداشتی و آشپزخانه
2. روش های باز کردن توالت با محلول
محلول های لوله بازکنی تاثیر خوبی در رفع گرفتگی لوله ها دارند. محلول ها در دو نوع خانگی و شیمیایی وجود دارند. محلول های خانگی هیچ ضرری ندارند و می توانید در هر موردی از آنها استفاده کنید. البته اگر توانایی رفع آن گرفتگی را داشته باشند.
اما لوله بازکن های شیمیایی خطرناک بوده و استفاده از آنها باید محدود باشد. علاوه بر این هر نوع گرفتگی را باز نمی کنند. برای گرفتگی های ایجاد شده با مدفوع مناسب نیستند.
اگر گرفتگی ناشی از دستمال کاغذی، مو، آشغال و … باشد استفاده از محدود می تواند موثر باشد. اما توجه کنید که زیاده روی در استفاده از آن علاوه بر خطرات انسانی برای لوله هم مضر است و باعث پوسیدگی آن می شود.
3. روش های باز کردن توالت با چاه بازکن
استفاده از چاه بازکن، تلمبه دستی یا لوله بازکن دستی یکی از شایع ترین روش های لوله بازکنی است. این وسیله ساده در بسیاری از خانه های قدیمی وجود دارد و از آن برای رفع هر نوع گرفتگی استفاده می شود.
گرفتگی ناشی از مدفوع، گرفتگی دستمال کاغذ، آشغال و … همه با چاه بازکن رفع می شوند. کافیست دهانه تلمبه را به دهانه لوله چسبانه و آن را فشار دهید. چند بار که این کار را انجام دهید، گرفتگی های ساده رفع می شوند.
4. روش باز کردن توالت با فنر دستی
اگر گرفتگی توالت ناشی از مدفوع باشد و باقی ماندن آن باعث سخت شدن گرفتگی شده باشد استفاده از فنر دستی بسیار خوب است. همچنین گرفتگی های دیگر همچون آشغال، خاک و … نیز با این وسیله قابل باز شدن می باشند.
یک فنر بلند که سر آن تیز است و در برخورد با گرفتگی آنها را باز می کند. وسیله ای ساده و بسیار کاربردی که برای رفع انواع گرفتگی ها موثر و مفید است. استفاده از فنر دستی برای رفع گرفتگی توالت فرنگی هم بسیار مفید واقع می شود و هیچ خسارتی در کاسه توالت ایجاد نمی شود.
5. روش باز کردن توالت با دستگاه لوله بازکنی (فنر برقی)
اگر گرفتگی ناشی از سنگ و خاک زیاد باشد و یا گرفتگی با روش های ذکر شده قابل حل نباشد به ناچار باید از لوله بازکن برقی یا دستگاه لوله بازکنی استفاده کرد. این دستگاه همچون فنر دستی است و تنها تفاوت آن چرخش خودکار آن به وسیله موتور می باشد.
همین باعث می شود قدرت رفع گرفتگی بسیار بالاتر رود و هر نوع گرفتگی به وسیله آن رفع شود. برخلاف روش های پیشین این روش بسیار تخصصی است و نیازمند دستگاه مخصوص می باشد. به همین دلیل امکان انجام آن توسط شما وجود ندارد و حتما باید تکنسین لوله بازکنی از آن استفاده نموده و در اصطلاح فنرزنی کند.