دستور پخت 2 نوع لواشک انگور ملس و خوشمزه
لواشک یکی از تنقلات خوشمزه و بسیار پر طرفدار است که آن را با انواع میوهها در طعمها و مزههای مختلف تهیه میکنند. در این میان انگور میوه محبوبی است که از خواص آن به شکل میوه تازه، کشمش و مویز، شیره انگور، سرکه انگور و لواشک انگور استفاده میشود. شما فقط با داشتن یک پنجره رو به آفتاب میتوانید در منزل لواشک تهیه کنید.
طرز تهیه لواشک انگور ساده
مواد لازم (برای ۶ نفر یا بیشتر)
انگور ۲۵۰ گرم
آب یک لیوان سر خالی
آلو قرمز (اختیاری) نیم کیلو
هلو (اختیاری) ۲۵۰ گرم
زمان لازم برای پخت و آماده کردن لواشک: ۱ ساعت
دستور تهیه:
انگور و دیگر میوهها را خوب بشوئید.
انگورها را دانه کنید، دم و چوب آنها را بگیرید.
همه میوهها را در یک قابلمه بریزید و یک لیوان سر خالی آب به آن اضافه کنید.
قابلمه را روی شعله زیاد بگذارید تا به جوش آید؛ سپس به محض اینکه جوش آمد آن را کم کنید. (هر از گاهی مواد را هم بزنید تا ته نگیرد.)
زمانی که میوهها له شده و آب آن جمع شد، شعله را خاموش کنید؛ صبر کنید تا کمی خنک شود.
در این مرحله مواد را از صافی رد کنید تا پوسته و هسته میوهها از آب و عصاره آنها جدا شود. (اگر مایع رد شده از صافی بسیار شل است باید دوباره آن را روی حرارت بگذارید تا کمی غلیظ شود.
کف سینی نایلون تمیز پهن کنید.
مایع رد شده از صافی را آرام روی سینی بریزید. (ضخامت مواد باید نیم تا یک سانتیمتر باشد.)
سینی را به مدت حداقل دو روز در آفتاب بگذارید تا لواشک خشک شود.
زمانی که لواشک کاملا خشک شد میتوانید آن را نوش جان کنید.
طرز تهیه لواشک انگور خانگی عسلی
مواد لازم
انگور بی هسته چهار فنجان
آبلیمو یک قاشق چایخوری
عسل یک قاشق غذاخوری
دستور تهیه لواشک انگور:
۱. ابتدا باید انگورها را از ساقه جدا کرده و خوب بشوئید.
۲. سپس دو راه دارید. یا آنها را در مخلوط کن بریزید تا یکدست و مایع شوند و یا آنها را نصف کرده و روی حرارت بگذارید.
۳. در هر دو حالت بعد از مایع شدن انگورها باید عسل و آبلیمو را هم اضافه کنید و چند ثانیه به خوبی هم بزنید.
۴. مایه لواشک را در یک قابلمه استیل بریزید و روی حرارت ملایم به جوش بیاورید.
۵. زمانی که مواد به غلظت کافی رسیدند آنها را روی کاغذ روغنی در یک سینی مناسب قرار دهید.
نکته: توجه داشته باشید که میزان ضخامت موادی که در سینی ریختهاید بستگی به سلیقه و ذائقه خودتان دارد. اما یادتان نرود که لواشک هر چه نازکتر باشد زودتر خشک میشود.
۶. سپس باید سینی را در فر قرار داده تا در حرارت ملایم خشک شود. اگر عجله ندارید میتوانید به جای این کار سینی را در آفتاب بگذارید و بعد از چند روز خشکی لواشکها به اندازه مناسب خواهد رسید.اگر میخواهید از فر استفاده کنید مراقب باشید که لواشک بیش از اندازه در فر نماند و نسوزد.
حکم شرعی جوشیدن انگور برای درست کردن لواشک چیست؟
برای درست کردن لواشک با انگور این سوال پیش میآید که آیا جوشاندن و پختن انگور برای تهیه لواشک انگور حرام است؟! در پاسخ به این سوال مراجع تقلید با توجه به شرایط پخت انگور نظرات متفاوتی دارند. برخی از این نظرات در ادامه آورده شده است.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی)
اگر حبههای انگور بسیار کم باشد و آب انگور مستهلک شود به طوری که آب انگور بر آن صدق نکند حلال است. همچنین اگر جوشانده شود تا دو ثلث آن بخار شود، و یک قسمت آن بماند حلال میشود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی)
اگر بدانید آبی که در حبه انگور است جوشیده به احتیاط واجب حرام است، ولی نجس نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی)
چنانچه دانههای انگور بجوشد خوردن آن حرام است و بنا بر احتیاط نجس هم میشود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی)
در صورت جوش آمدن آب انگور تا ثلثان نشود خوردن آن حرام است، ولی نجس نمیشود؛ اما اگر مقدار انگور به قدری کم باشد که آب انگور جوش آمده در مجموع مستهلک شود خوردن آن اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی)
در صورتی که پخته شده و آبی ندارد، نجس نیست و خوردن آن اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته)
اگر مقدار انگور بسیار ناچیز باشد به گونهای که در نظر عرف به حساب نیاید و این مخلوط عرفاً خالی از انگور شمرده شود، لواشک پخته شده پاک و خوردنش حلال است. اما اگر مقدار انگور بیش از آن باشد، با جوشش در اثر آتش نجس نمیشود؛ هر چند خوردنش حرام است. ولی با بخار شدن دو سوم آن حلال میشود؛ بنابراین وقتی لواشک انگور درست شد، پاک و خوردنش حلال است.