خواص و ارزش غذایی عدسی + طرز تهیه عدسی
همه چیز درمورد عدسی
این روزها عدسی به پای ثابت بسیاری از بوفه ها یا رستوران هایی که صبحانه سرو می کنند، تبدیل شده است. متخصصان تغذیه معتقدند آن گروه از افرادی که تمایل چندانی به مصرف صبحانه ندارند، می توانند به سادگی و با جایگزین کردن غذاهای گرم به جای غذاهای سرد، تمایل خود به خوردن صبحانه را افزایش دهند.
غذاهای گرم، عطر بیشتری دارند و میل به مصرف صبحانه را در ساعت های ابتدایی روز، بیشتر می کنند.
کالری و ارزش غذایی عدسی
هر 100 گرم عدسی 108 کالری دارد.
مقدار | 100 گرم |
کالری | 108 |
کربوهیدرات | 11.07 گرم |
پروتئین | 4.49 گرم |
چربی | 5.39 گرم |
آب | 42.36 گرم |
فیبر | 3.46 گرم |
قند | 1.20 گرم |
کلسترول | 30.37 میلی گرم |
بیشتر بخوانید:
با کالری انواع مختلف صبحانه آشنا شوید
خواص عدسی
در بین انواع صبحانه های گرم، عدسی جایگاه ویژهای دارد. یک خبر خوب برای افراد مبتلا به کلسترول خون بالا که نمی توانند کره یا خامه را برای صبحانه انتخاب کنند، این است که مصرف عدسی به عنوان صبحانه میتواند حجم بالایی از فیبر غذایی را وارد بدن کند و سطح کلسترول خون را در حد مطلوبی نگه دارد.
از طرف دیگر، عدس منبع خوبی برای دریافت فولات و منیزیم هم به حساب می آید که هر دوی این ریز مغذی ها برای حفظ سلامت قلب و عروق، به خصوص برای سالمندان و در فصل های سرد سال از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
منیزیم موجود در عدس، سرعت گردش خون در عروق را بالا می برد و امر اکسیژن رسانی به سلول های بدن را بهبود می بخشد. از این رو، زمانی که ما برای وعده صبحانه، غذایی مانند عدسی مصرف می کنیم، باعث افزایش تمرکز و شادابی یا از بین رفتن حس کسالت و خواب آلودگی مان می شویم.
بد نیست بدانید که فیبر های محلول موجود در عدس به هضم بهتر مواد غذایی هم کمک می کنند و جلوی ابتلا به یبوست یا سندروم روده تحریک پذیر را میگیرند. به همین دلیل هم توصیه ما به افراد مبتلا به یبوست این است که اگر برای صبحانه به رستوران رفتند، حتما یک پیاله عدسی گرم سفارش بدهند و ترجیحا، آن را با پودر گل محمدی مصرف کنند.
طرز تهیه عدسی مجلسی
مواد لازم جهت تهیه عدسی:
- عدس: یک پیمانه
- رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
- پیاز: 1 عدد
- سیب زمینی کوچک: 1 عدد
- فلفل: به مقدار لازم
- نمک: به مقدار لازم
- زردچوبه: به مقدار لازم
- آبلیموی ترش و تازه: سه قاشق غذاخوری
- قارچ: به مقدار لازم
طرز تهیه عدسی:
برای تهیه عدسی مجلسی ابتدا عدس ها را از چند ساعت قبل از پخت عدسی خیس کنید تا نفخ آن ها گرفته شود. عدس ها را به همراه مقداری آب درون قابلمه ای مناسب بریزید و قابلمه را روی حرارت گاز قرار دهید و شعله گاز را زیاد کنید تا آب به دمای جوش برسد سپس پوست سیب زمینی را بگیرید و آن را به صورت درسته به عدس ها اضافه کنید.
اگر تمایل دارید از قارچ در دستور تهیه عدسی مجلسی استفاده کنید بهتر است قارچ ها را به صورت نگینی خرد کنید و به همراه سیب زمینی قارچ ها را به عدس ها بیفزایید. بعد از اینکه آب به دمای جوش رسید شعله گاز را کم کنید تا عدس ها و سیب زمینی پخته شوند.
در مرحله بعدی طرز تهیه عدسی پیاز را خرد کنید و درون تابه ای مناسب مقداری روغن بریزید سپس تابه را روی حرارت گاز قرار دهید و بعد از اینکه روغن داغ شد پیازهای خرد شده را درون روغن سرخ کنید تا پیازها طلایی شوند.
رب را به پیازها اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی رب از بین برود و رنگش تغییر کند. نمک و فلفل و زردچوبه و مقداری آب به رب سرخ شده اضافه کنید و بعد از اینکه رب جوشید و غلیظ شد شعله گاز را خاموش کنید.
در مرحله بعدی طرز تهیه عدسی مجلسی بعد از پخته شدن سیب زمینی آن را از درون قابلمه بیرون آورید و با کمک گوشتکوب سیب زمینی را له کنید و سیب زمینی له شده را دوباره به درون قابلمه برگردانید.
در این مرحله از دستور تهیه عدسی مجلسی مخلوط رب و پیاز را به عدسی اضافه کنید و درب قابلمه را روی آن بگذارید و حرارت گاز را کم کنید و اجازه دهید تا عدسی روی حرارت ملایم شعله گاز پخته شود و جا بیفتد.
عدسی پخته شده را درون ظرفی مناسبی برای سرو بکشید و به همراه آبلیموی تازه و نان سنگک این غذای خوشمزه را میل کنید.
نکات طلایی برای پخت بهتر عدسی مجلسی
- برای گرفتن نفخ عدس ها آن ها را به مدت 24 ساعت درون مقداری آب خیس کنید توجه داشته باشید که زمان خیس کردن عدس ها نباید بیشتر از 24 ساعت باشد زیرا عدس ها در هنگام پختن له می شوند و پوست آن ها جدا می شود.
- برای اینکه عدس ها سریع تر پخته شوند پیاز را در روغن تفت دهید و بعد از اینکه پیازها طلایی رنگ شدند عدس را به آن ها اضافه کنید و مقداری تفت دهید سپس آب را به عدس ها اضافه کنید و اجازه دهید تا عدس ها پخته شوند.
- اگر در حین پخت آب عدسی تمام شد بهتر است به آن آب جوش بیفزایید.
- برای خوش طعم شدن عدسی مجلسی می توانید از عصاره مرغ و یا عصاره سبزیجات استفاده کنید.
- اگر عدسی شور شد می توانید مقداری سیب زمینی به آن اضافه کنید تا شوری عدسی گرفته شود.
- چاشنی ها و ادویه ها را بعد از اینکه عدس ها پخته شدند به عدسی اضافه کنید.
- می توانید برای خوش طعم شدن عدسی مجلسی مقداری زیره و یا گلپر به آن اضافه کنید که در این صورت چاشنی مناسب عدسی سرکه است.
- اگر از زیره و گلپر در طرز تهیه عدسی مجلسی استفاده نمی کنید چاشنی مناسب این غذای ایرانی آبلیموی تازه است.
- می توانید سیب زمینی ها را به صورت نگینی خرد شده به عدسی مجلسی اضافه کنید.
- در دستور پخت عدسی مجلسی هرگز از گوشت استفاده نکنید زیرا عدسی خوراکی است که فاقد گوشت است.
- عدسی غلظت مشخصی دارد و بهتر است عدسی نه خیلی رقیق و نه خیلی غلیظ باشد بلکه غلظت این غذای سالم و خوشمزه باید مشابه آش باشد.
بیشتر بخوانید:
حلیم گندم : 100 گرم حلیم گندم و گوشت چقدر کالری دارد ؟
کالری، ارزش غذایی و خواص حلیم بادمجان
آشنایی با کالری، ارزش غذایی زرشک پلو با مرغ