خطرات استفاده از روغن پالم
معایب استفاده از روغن پالم
با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با عوارض پر خطر استفاده بیش از حد از روغن پالم آشنا شوید.
از روغن پالم چه میدانید؟!
روغن پالم (که از میوه درخت نخل روغنی به دست میآید)، پرمصرفترین روغن گیاهی جهان است. روغن پالم همچون انواع دیگر روغن مضراتی دارد، اما در مجموع مضرات آن در مقابل روغنهایی مثل ترانس کمتر است.روغن پالم از اسیدهای چرب و گلیسرول مثل همه چربی ها تشکیل شده است.
بر خلاف تمام چربی ها اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارند که در دمای اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسید چرب اشباع c16 یالمتیک اسید گرفته است.روغن پالم؛ واژه یا به عبارتی ماده ای است که اگر چه جدید نیست اما در چند روز اخیر وارد حوزه گسترده واژه های نگران کننده در ذهن ایرانیان شده است.
- پرمصرفترین روغن گیاهی جهان: روغن پالم (که از میوه درخت نخل روغنی به دست میآید)، پرمصرفترین روغن گیاهی جهان است. از مجموع 183.9میلیون تن روغن گیاهی مصرفی در جهان در سال 2012، معادل 52.1میلیون تن را روغن پالم تشکیل داده است.
- مصرف بالا در کشورهای توسعهیافته: برخلاف آنچه که تصور میشود، الزاماً کشورهای کمترتوسعه یافته نیستند که روغن پالم مصرف میکنند. اتحادیه اروپا و آمریکا از اصلیترین مصرفکنندگان روغن پالم در جهان هستند. سرانه مصرف روغن پالم در آمریکا 55 کیلوگرم و در اتحادیه اروپا 60 کیلوگرم در سال است. متوسط این رقم در کل جهان حدود 26 کیلوگرم است. البته لازم به ذکر است سرانه مصرف روغن پالم در ایران هم نسبتاً بالاست که در مورد انواع دیگر روغن و همینطور مواد غذایی زیانآوری مثل نمک و شکر هم اوضاع تفاوتی ندارد.
- ممنوع نبودن روغن پالم: هیچ قانون و مقرراتی در آمریکا (که قوانین بهداشتی سختگیرانهای دارد) علیه استفاده از روغن پالم وجود ندارد. حتی قوانین در مورد اطلاعرسانی پیرامون روغنهای غیراشباع ترانس باعث شده است مصرف روغن پالم در این کشور افزایش یابد. اتحادیه اروپا نیز محدودیتی در این زمینه وضع نکرده است و از پایان امسال شرکتها موظف هستند نام روغنهای مورد استفاده را روی محصول خود درج کنند. باوجود این گفته میشود برخی کشورها در این زمینه محدودیتهایی وضع کردهاند.
- ترانس مضر: روغن پالم همچون انواع دیگر روغن مضراتی دارد، اما در مجموع مضرات آن در مقابل روغنهایی مثل ترانس کمتر است. مطالعات پزشکی نشان داده است خطرناکترین روغن مصرفی خانوارها، که موجب کاهش کلسترول خوب و افزایش کلسترول بد میشوند، روغنهای غیراشباع با شکل فرمولی ترانس هستند که اصطلاحاً به آنها روغن ترانس گفته میشود. باتوجه به اثبات زیان آور بودن این روغنها و تاثیرات منفی آنها بر سلامتی قلب، محدودیتها و قوانین متعددی در مورد آنها وضع شده است. به عنوان مثال از سال 2006 شرکتهای آمریکایی موظف هستند در مورد استفاده از روغن ترانس اطلاعرسانی کنند. روغن ترانس حاصل فرآوری صورت گرفته بر روی روغنهای معمولی است که در بیسکویت و شیرینی و انواع روغنهای جامد هیدروژنه استفاده وجود دارد.
- هیولای پالم: مشکل اصلی روغن پالم، وجود 50 درصد چربی اشباع در آن است. برخی شرکتها با تبلیغ در مورد استفاده نکردن از روغن پالم، از انواع دیگر چربی اشباع استفاده میکنند. مثلاً روغن نارگیل بیش از 90 درصد چربی اشباع دارد. یا برخی شرکتها با استفاده نکردن از روغن پالم، از روغنهای ترانس استفاده میکنند. این ترفند در دهه 1990 در آمریکا رایج شد. در آن زمان (همچون هفتههای اخیر ایران) تبلیغات وسیعی علیه روغن پالم ایجاد شد و برخی شرکتها با هدف گمراهی، از برچسب «فاقد روغن پالم» استفاده میکردند. اداره غذا و داروی آمریکا به خاطر این گمراهکنندگی، استفاده از برچسب مذکور را ممنوع کرد و به شرکتها اخطار داد.
- فواید پالم: روغن پالم همچون انواع دیگر روغن گیاهی، کلسترول ندارد. فاقد چربی ترانس است. از برخی انواع ویتامین E یعنی «توکوترینول» غنی است که شواهدی مبنی بر تاثیر مثبت آنها در جلوگیری از لختگی و انسداد عروق کاهش آسیب مغزی پس از سکته وجود دارد. در مقابل اکسایش مقاوم و در دمای اتاق جامد است. همین موارد باعث شده است مصرف آن نسبت به روغن ترانس توصیه شود.
- ترتیب مضر بودن روغنها: آنچه که گفته شد به هیچ عنوان به معنی مفید بودن و بیضرر بودن روغن پالم نیست. به طور کلی باید این ترتیب را در زیانآور بودن روغن رعایت کرد:
1- روغن ترانس (زیانآورترین روغن شامل روغنهای نباتی جامد در مقیاس خانگی و انواع کیک و شیرینی در مقیاس بزرگ)
2- روغن اشباع (از جمله روغن پالم که در مقیاس بزرگ برای پختن انواع محصولات یا تولید برخی محصولات لبنی مصرف میشود)
3- روغنهای مایع طبیعی و امگا 3 (کمزیانترین روغنها و از جمله روغن زیتون و بادام زمینی)
بنابراین روغن پالم در مقایسه با روغنهای مایع طبیعی زیانآور است و باید مصرف آن به شدت محدود شود.
پالم و افزایش بیماری قلبی
روغن پالم از اسیدهای چرب و گلیسرول مثل همه چربی ها تشکیل شده است. بر خلاف تمام چربی ها اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارند که در دمای اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسید چرب اشباع c16 یالمتیک اسید گرفته است.
اسید اوئیک اشباع شده نیز تشکیل دهنده روغن نخل است. به گفته ی سازمان بهداشت جهانی شواهد قانع کننده ای است که نشان می دهد مصرف پالمتیک اسید احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. بنابراین آن را به عنوان اسیدهای چرب ترانس در طبقه بندی قرار می دهند. چربی های ترانس نیز در دمای اتاق جامداند.
آنتی اکسیدان های روغن پالم قرمز مثل توکوتری نولز و کاروتنوئیدها به دلیل خواص درمانی که ادعا می شد به مواد غذایی و لوازم آرایش اضافه می شد و هم اکنون هم در مواد آرایشی خانمها استفاده می شود و قسمت اعظم تولیدات آرایشی به روغن پالم وابسته است. مطالعاتی در سال ۲۰۰۹ میزان انتشار اکرول را آزمایش کرد. نشان داد که یک محصول سمی و بد بود حاصل از تجزیه گلیسرول از قسمت عمیق سرخ کردن سیب زمینی در روغن پالم قرمز و زیتون و روغن آفتابگردان اشباع نشده حاصل می شود.
در حال حاضر روغن پالم به عنوان «روغن گیاهی» یا «چربی گیاهی» بر روی برچسب های مواد غذایی در اتحادیه اروپا (EU) ذکر شده است. از سال ۲۰۱۵ زیر نظر اتحادیه اروپا در بسته بندی مواد غذایی دیگر اجازه استفاده از اصطلاح کلی «چربی گیاهی» یا «روغن گیاهی» در فهرست مواد تشکیل دهنده داده نخواهد شد. تولید کننده ی مواد غذایی باید نوع خاص چربی گیاهی را استفاده می کند شامل روغن پالم را ذکر کند.
روغن نخل را می توان به عنوان بیودیزل (سوخت زیستی) که آن هم معمولا به عنوان روغن پالم متیل استر شناخته شده است استفاده کرد.روغن پالم متیل استر از طریق یک فرایند به نام تبادل استری ایجاد شده است. سوخت زیستی روغن پالم معمولا برای ساخت بیودیزل روغن پالم مخلوط با سایر سوخت ها مخلوط می شود. بیو دیزل روغن پالم استاندارد N14212 اروپا را برای سوخت زیستی دریافت کرد. بزرگ ترین واحد تولید بیو دیزل روغن پالم در جهان در سال ۲۰۱۱ فنلاند بود که روغن بیو دیزل گیاهی را در سنگاپور افتتاح کرد.
بمب ناپالم
نمک های آلومینیوم اسید پالمتیک و اسید نفتنیک در طول جنگ جهانی دوم برای تولید بمب ناپالم با هم ترکیب شده بودند و نام یکی از معروفترین بمبهای آتش زا تا چند دهه قبل بود.
____________________________________________________________
مضرات مصرف روغن پالم
- مصرف روغن پالم باعث افزایش چربی و کلسترول میشود
- مصرف روغن پالم به دلیل دارا بودن اسید چرب اشباع بالا موجب افزایش چربی خون و کلسترول و در نهایت گرفتگی و انسداد عروق میشود.
- روغن پالم نوعی روغن گیاهی است که مقدار اسید چرب اشباع آن حداقل 50 درصد است.
- روغنهای جامد نباتی یا روغنهایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، چنین روغنهایی میتوانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بد و در نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند و این در حالی است که بیماریهای قلبی و عروقی از مهمترین علل مرگ هستند.
- روغنهای مورد استفاده در سبد غذایی افراد باید حداقل زیر 2 درصد اسید چرب اشباع و ترانس داشته باشند.
- در مصرف لبنیات هم باید از شیر با چربی کمتر از 2.5 درصد استفاده شود و حتی در صورت عدم استفاده از روغن پالم در شیر پرچرب، به دلیل مضرات چربیهای حیوانی بهتر است که شیر و لبنیات پرچرب از سبد غذایی حذف شود.
- یکی از دلایل استفاده از روغن پالم ارزان بودن آن نسبت به سایر روغن های کنجد، ذرت، سویا و آفتابگردان است و به دلیل بالا رفتن قیمت روغن های دیگر نسبت به روغن پالم، سهم واردات این روغن نسبت به سایر روغنها نیز در دو سال اخیر افزایش یافت.
____________________________________________________________
گردآوری شده ی مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی