منظور از درجه رست قهوه چیست؟ درجه رستهای مختلف چه تفاوتی با هم دارند؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی درجه رست بپردازیم و با نکات مختلف مربوط به آن آشنا شویم.
صنعت قهوه در طی دو دهه اخیر به سرعت تغییر کرده و متحول شده است.
درجه روستهای جدیدی این روزها به شدت محبوب شدهاند که با سلایق و علایق قهوه دوستان قدیمی شاید کمی متفاوت باشند.
انواع روستهای لایت جزو همین دسته از رستهای جدید هستند. در ادامه با تفاوت رستهای لایت، مدیوم و دارک بیشتر آشنا خواهیم شد.
فروشگاه قهوه کافی مافی
داستان رستهای مختلف
در سالهای گذشته، قهوه را تا حد امکان رست میکردند و معمولا اکثر قهوهها دارای درجه رست دارک یا مدیوم دارک بودند.
درجه رست قهوه لایت که امروزه میشناسیم از حدود 10 سال پیش، تقریبا هم زمان با موج سوم قهوه، بین مردم محبوب شد.
اولین کمپانیهایی که از این نوع رست استفاده کردند کمپانیهای پیشرو Stumptown و Intelligentsia بودند. این کمپانیها در واقع پیشگام الگوی جدیدی هستند که صنعت قهوه امروز را شکل داده است.
نوشته های مشابه
کمپانیهای آمریکایی Stumptown و Intelligentsia با حذف واسطهها، شروع به خرید قهوه به صورت مستقیم از کشاورزان سراسر جهان کردند.
به این ترتیب رسترها میتوانستند دانههای قهوه با کیفیتتری نسبت به گذشته خریداری کنند و به تدریج به این نتیجه رسیدند که دیگر روستهای دارک چندان لازم نیست و بهتر است رستهای لایت و مدیوم را امتحان کنند.
هرچقدر کیفیت دانههای قهوه بیشتر باشد، نیاز به رست شدن کمتری دارند.
قهوه سبز با کیفیت به صورت طبیعی شیرین و مملو از طعمهای فوق العاده است و فلسفه درجه رست لایت کاملا منطقی به نظر میرسید.
به همین دلیل قهوه دوستهای حرفهای نیز از این حرکت جدید که توست کمپانیهای پیشگام شروع شده بود حمایت میکردند .
اما در سالهای اخیر رقابت بین کمپانیهای مختلف باعث شده تا پا را بسیار فراتر بگذارند و حالا رستها نسبت به قبل لایتتر و حتی فوق لایت شدهاند.
انواع درجه رست
- لایت رست: قهوههایی با رنگ روشن، تقریبا بدون روغن، طعمی ملایم که اسیدیته زیادی نیز دارند. شکافت و ترک این نوع از قهوه هنوز کاملا باز نشده است.
- این قهوه خود به چندین دسته از اولترا لایت تا لایت مدیوم تقسیم بندی میشوند.
- مدیوم رست: قهوههایی با رنگ روشن متمایل به قهوهای تیره، حداقل روغن، طعمی نسبتا سنگین، بدنهای سنگینتر از لایت. شکاف و ترک دانههای قهوه تا حدود باز شده است.
- دسته بندی مدیوم از لایت مدیوم تا دارک مدیوم متفاوت هستند.
- دارک رست: رنگ بین قهوهای تیره تا سیاه، کاملا روغنی، طعمی سنگین، بدنهای فشرده و در عین حال وزن سبک. شکاف دانههای قهوه با درجه رست دارک کاملا مشخص و باز شده است.
- دسته بند دارک از مدیوم دارک آغاز و در نهایت به اولترا دارک میرسد
خرید دانه قهوه
تفاوت درجه رستهای مختلف
چگونه درجه رست یک قهوه را مشخص میکنند؟ زمانی که در حال رست کردن قهوه هستید هر لحظه و هر ثانیه اهمیت زیادی دارند. مخصوصا زمانی که در فاز first crack یا اولین ترک (شکاف) قرار دارند.
در این لحظه دانههای قهوه تحت تأثیر دمای زیاد، یک سری واکنشهای فیزیکی مانند ترکیدن دانهها ذرت از خود نشان میدهند.
از این جا به بعد هرچقدر مدت زمان رست کردن و حرارت وارده به دانههای قهوه افزایش پیدا کند رست شما به سمت دارک شدن پیش خواهد رفت.
از طرفی اگر مانند تعدادی از رسترهای مدرن، رست کردن را دقیقا در زمان رخ دادن اولین ترک متوقف کنید، قهوه شما از نوع لایت یا اولترا لایت و دارای ویژگیهای زیر خواهد بود:
- اسیدیته بسیار بالا
- رایحهای دوست داشتنی
- طعم میوهای و مرکباتی
- پس مزهای جالب
- بدنهای فشرده اما نازک
البته اگر مهارت کافی در رست کردن قهوه نداشته باشید ممکن است ویژگیهای نامطلوبی مانند موارد زیر را نیز تجربه کنید:
- طعم تند و علفی
- مزهای نامطبوع در دهان همچون موز نارس
- نتهایی از بادام زمینی، غلات یا نان تازه پخته شده
- پس مزهای کوتاه و تک بعدی
بهترین رست لایت و مدیوم
معمولا فاز اولین ترک در رست کردن بین 90 تا 120 ثانیه طول میکشد.
در طول این زمان اگر رست را متوقف کنید دامنهای از رست لایت و مدیوم را به دست خواهید آورد که تفاوت درجه رست بسیار جدی با اولترا لایت هایی که دقیقا در زمان وقوع اولین ترک متوقف میشوند دارند.
بسیاری از ویژگیهای این قهوهها مشابه با قهوههای مدیوم است و جداسازی آنها بسیار سخت خواهد بود. دقت کنید دسته بندیهای قهوهها در محافل و کشورهای مختلف، متفاوت است.
ممکن است قهوه مدیوم از نظر بعضی لایت یا برعکس باشد. به هر حال در مجموع این قهوهها دارای ویژگیهای زیر هستند.
- شیرینی
- بدنه مدیوم
- اسیدیته مدیوم
- عطر لذتبخش و پس مزهای دل نشین
- نتهای کاراملی
اگر از من و خیلی دیگر از عاشقان قهوه بپرسید بهترین قهوه چه ویژگیهایی دارد، همین ویژگیهای بالا را نام میبریم!
خرید قهوه اسپرسو
با این حال همانطور که قبلا اشاره کردم درجه رست لایت نیازمند مهارت زیادی است و همانطور که میتواند طعم فوق العاده داشته باشد، ممکن است شما را به شدت ناامید کند.
متاسفانه از روی شکل ظاهری نمیتوان در مورد خوب بودن یک رست لایت یا مدیوم نظر داد. یک راه برای پی بردن به خوب بودن یک قهوه با رست لایت و مدیوم این است که آن را در دست بگیرید و سعی کنید آن را خورد کنید .
قهوهای که خوب رست شده باشد به راحتی از محل ترک باز خواهد شد اما قهوه بد به سفتی سنگ خواهد بود.
آیا قهوههای دارک دارای کافئین بیشتری هستند؟
کافئین حتی در حرارتهای بالا نیز بسیار مقاوم است. در واقع کافئین یک دانه قهوه لایت با رست دارک آن چندان تفاوتی ندارد. تفاوت اصلی قهوههای دارک و قهوههای لایت مربوط به وزن آنها میشود.
وزن قهوههای دارک کمتر است و یک بسته از قهوههایی با درجه رست دارک تعداد دانههای قهوه بیشتری از قهوههایی با رست لایت دارد.
این وزن کمتر باعث میشود تعداد دانه قهوههای دارکی که برای دم کردن یک فنجان قهوه مصرف میشود بیشتر از تعداد دانههای لایت باشد، به این ترتیب کافئین یک فنجان قهوه دارک نسبت به یک فنجان قهوه لایت بیشتر خواهد بود.
درجه رست طلایی یا بلوند چیست؟
همانطور که اشاره کردم دسته بندیهای قهوه قاعده و قانونی از پیش نوشته شده ندارد. برای مثال ممکن است افراد مختلف یک دانه قهوه با درجه رست مشخصی را به نامهای مختلفی مانند سینامون، بلوند، سیتی و مدیوم بشناسند!
در سالهای اخیر استارباکس از اصطلاح درجه رست طلایی یا بلوند برای معرفی لایتترین قهوههای خود استفاده میکند.
اساسا استارباکس دارای فلسفه درجه روست دارک است و معمولا محصولات این کمپانی را با قهوههای سیاه میشناسیم.
استفاده از یک نام جذاب بیشتر به دلیل جذب مشتری است و در واقع قهوههای طلایی یا بلوند استارباکس نیز تفاوت زیادی با مدیوم و لایتها ندارند.