دسته‌بندی نشده

تستوسترون چیست؟ افزایش هورمون تستوسترون در مردان

خوراکی هایی جهت افزایش تستوسترون

تستوسترون چیست؟

تستوسترون در بیضه‌های مردان، در تخمدان‌های زنان، و در غدد فوق کلیوی هر دو جنسیت تولید می‌شود. این هورمون یک آندروژن، یا هورمون محرک بروز ویژگی‌های مردانه است. مردان و زنان، هر دو هورمون تستوسترون دارند، البته سطح آن در مردان بالاتر است.با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای افزایش تستوسترون آشنا شوید.

تستوسترون

تِستوستِرون (Testosterone)

از هورمونهای استروئیدی مهم موجود در بدن پستان‌داران ازجمله انسان (هردو جنس) می‌باشد که اثرات آندروژنیک (جنسیتی) و آنابولیک (سازنده، رشددهنده) دارد.تولید تستوسترون پیش از دو ماهگی جنین در رحم مادر آغاز گشته و در تعیین نرینگی یا مادینگی آن نقش دارد. تولید این هورمون در دوره بلوغ جنسی افزایش یافته و عامل اصلی تغییرات فیزیکی این دوران به‌شمار می‌آید. به طور متوسط بدن هر مرد ۲۰ برابر بیشتر از بدن هر زن تستوسترون تولید می‌کند هرچند به دلیل متابولیسم بیشتر سطح پلاسمایی این هورمون در مردان فقط هفت برابر زنان است. تستوسترون از هورمون‌های استروئیدی بدن است که ساختمان اصلی سازنده آن را کلسترول تشکیل می‌دهد.

——————————————————————————————–

وظیفه تستوسترون چیست؟

تستوسترون عامل رشد و توسعه داخلی و بیرونی جنین مذکر، از جمله اندام‌های تناسلی او است. این هورمون نقش مهمی در طول بلوغ مردان، بروز جهش‌های رشدی، رشد مو و تغییرات دستگاه تناسلی ایفا می‌کند. تستوسترون، همچنین باعث رفتارهای تهاجمی و جنسی در مردان است.‌هم در مردان و هم در زنان، تستوسترون به بدن پیام می‌دهد که سلول‌های خونی جدید بسازد، تا در طول بلوغ و بعد از آن قدرت عضلات و استخوان‌ها حفظ شود. این هورمون در هر دو جنسیت باعث افزایش قوای جنسی شده و ترشح هورمون لوتئینه کننده و هورمون محرک فولیکول را تنظیم می‌کند.سطح تستوسترون بدن آقایان در طول روز تغییر می‌کند، و معمولاً هنگام صبح در بالاترین مقدار خود قرار دارد. میزان طبیعی تستوسترون در بدن 300 تا 1000 نانوگرم در دسی‌لیتر است.

——————————————————————————————–

علائم کمبود تستوسترون

اگر سطح تستوسترون پایین باشد، علائم و نشانه‌های زیر را تجربه خواهد شد:

  • کاهش قوای جنسیاختلال نعوظ (ناتوانی جنسی)بزرگ شدن سینه‌هاکم بودن تعداد اسپرم
  • در برخی مردان، کمبود تستوسترون جدی بوده و آن‌ها علائم شدیدتری را تجربه می‌کنند و هر چه سطح تستوسترون‌شان به مدت طولانی‌تری پایین بماند، علائمشان شدیدتر می‌شود.

کمبود شدید تستوسترون منجر بروز به علائم و نشانه‌هایی از جمله موارد زیر می‌شود:

از دست رفتن موی بدن تحلیل رفتن قدرت و حجم عضلات ضعیف شدن استخوان‌ها (پوکی استخوان)نوسان خُلق (از جمله افزایش تحریک‌پذیری)افسردگی گُر گرفتگی.

تستوسترون

علت‌ها و دلایل کمبود تستوسترون

کمبود تستوسترون چندین دلیل داشته و پزشک با کمک شما علت این کمبود را خواهد یافت.

کمبود تستوسترون دو نوع اصلی دارد: کمبود تستوسترون (هیپوگنادیسم) اولیه و کمبود تستوسترون ثانویه.

کمبود تستوسترون اولیه که به آن نارسایی بیضه اولیه هم گفته می‌شود، ناشی از وجود مشکلاتی در بیضه‌ها است.

این مشکلات عبارتند از:

آسیب‌دیدگی بیضه: این مورد می‌تواند ناشی از تروما، سرطان بیضه یا پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی برای درمان سرطان بیضه باشد. این تروما می‌تواند تأثیر منفی روی تولید تستوسترون داشته باشد.

سندرم کلاینفلتر: مردان در حالت طبیعی یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y دارند (این دو، کروموزوم‌های جنسی هستند که جنسیت شخص را تعیین می‌کنند). در سندرم کلاینفلتر، علاوه بر کروموزوم Y دو کروموزوم X، یا بیشتر، وجود دارد که این منجر به رشد غیرطبیعی بیضه‌ها (و در نهایت تأثیر منفی بر تولید تستوسترون) می‌شود.

بالا رفتن بیضه‌ها: گاهی اوقات، بیضه‌ها پیش از تولد پایین نمی‌آیند (آن‌ها باید از شکم، که در آن رشد می‌کنند، پایین آمده و وارد کیسه بیضه شوند). اگر بیضه‌های در اوایل دوران کودکی پایین نیایند، تولید تستوسترون تحت تأثیر قرار می‌گیرد.کمبود تستوسترون ثانویه ناشی از وجود مشکل در غدد هیپوفیز یا هیپوتالاموس است.

این دو غده‌ به بیضه‌ها پیام می‌دهند که تستوسترون تولید کنند، بنابراین اگر چیزی روی آن‌ها تأثیر بگذارد، تولید تستوسترون نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد. عارضه‌هایی که می‌توانند باعث بروز کمبود تستوسترون ثانویه شوند عبارتند از:

اختلالات هیپوفیز: برای مثال، یک تومور هیپوفیز می‌تواند روی آزادسازی هورمون‌هایی که باعث تولید تستوسترون توسط بیضه‌ها می‌شوند تأثیر بگذارد. که این تولید تستوسترون را مختل می‌کند.

داروها: داروهای خاصی، از جمله شبه افیونی‌های مورد استفاده برای دردهای شدید، می‌توانند بر تولید تستوسترون تأثیر منفی بگذارند.

دیابت نوع 2: داشتن دیابت نوع 2 احتمال بروز کمبود تستوسترون در مردان را افزایش می‌دهد.

پیری: سطح تستوسترون مردان مسن‌تر پایین‌تر است، زیرا با بالا رفتن سن تولید تستوسترون کم می‌شود.

این‌ها تنها نمونه‌هایی از دلایل کمبود تستوسترون مردانه هستند. پزشک می‌تواند از طریق فرایند تشخیص طبی، که در مقاله بعدی برایتان شرح داده خواهد شد، دلیل پایین بودن سطح تستوسترون بیمار را تشخیص دهد.

——————————————————————————————–

کمبود تستوسترون باعث بروز چه مشکلاتی می‌شود؟

کمبود تستوسترون در کودکان باعث مشکلاتی در دوران بلوغ می‌شود، مانند رشد نکردن موهای زهار یا دچار شدن به یک جهش رشدی در طول دوره بلوغ. در پسرانی که سطح تستوسترون خیلی پایینی دارند رشد اندام‌ها، خصوصاً دست‌ها و پاها، با بقیه بدن تناسبی ندارد و همچنین قدرت و استقامت این افراد نیز کم است.کمبود تستوسترون، در افراد بالغ باعث از دست رفتن موهای بدن و چروکیده شدن پوست می‌شود. این عارضه می‌تواند باعث افزایش چربی بدن، ضعف عملکرد جنسی و اختلالات خلقی شود.

——————————————————————————————–

تشخیص کمبود تستوسترون

پزشک برای تشخیص کمبود تستوسترون (هیپوگنادیسم مردانه) و دلایل آن چندین نوع معاینه و آزمایش انجام می‌دهد. این آزمایش‌های و معاینات به او کمک می‌کنند تشخیص دقیقی انجام دهد.

آزمایش خون برای چک کردن سطح تستوسترون

یک آزمایش خون ساده می‌تواند سطح تستوسترون را مشخص کند. حد طبیعی تستوسترون بین 300 تا 1000 نانوگرم در دسی‌لیتر است (به یاد داشته باشید که سطح تستوسترون در طول روز تغییر می‌کند). از آنجا که تستوسترون هنگام صبح در بالاترین حد خود قرار دارد، معمولاً پزشک آزمایش خون را صبح انجام می‌دهد.

معاینه فیزیکی

پزشک، بیمار را جهت یافتن نشانه‌های کمبود تستوسترون معاینه می‌کند. او موارد زیر را چک خواهد کرد:

مقدار موهای بدناندازه سینه‌ها، بیضه‌ها، کیسه بیضه و آلت تناسلیسلامت ظاهری بیضه‌ها و کیسه بیضه (آیا در آن‌ها برآمدگی یا توده‌ای وجود دارد؟)میزان توانایی دیدن اطراف (از دست رفتن دید جانبی می‌تواند نشانه وجود تومور هیپوفیز باشد، که خود باعث کمبود تستوسترون می‌شود).

بالا بردن مصرف روی (ZINC)

زینک یا روی یکی از مهم ترین عناصر اثر بخش در تولید تستوسترون طبیعی در بدن مردان است چرا که از تبدیل تستوسترون به استروژن (هورمون زنانه ) جلوگیری میکند ،با تولید انزیمی به نام ارومایتاس ازین عمل جلوگیری می کند .عکس عمل نیز در بدن توسط روی اتفاق می افتد یعنی هورمون های زنانه را به مردانه تبدیل میکند و باعث تولید اسپرم های سالم تر نیز می شود ،یعنی تبدیل استروژن به تستوسترون به صورت طبیعی ،منابع طبیعی برای جذب زینک یا روی در مواد غذایی : الف)جگر ب)غذاهای دریایی ج)حبوبات و دانه های روغنی د)تخم مرغ همچنین میزان مصرف صحیح روی را در تصویر زیر میتوانید مشاهده نمایید.

مصرف چربی های سالم

درست متوجه شدید در کل اگر میخواهید در زمینه ی تولید طبیعی تستوسترون بدن تان قدمی بردارید انتظار چربی صفر در بدن را نیز از ذهن دور کنید چرا که استروئید ها و در کل هورمون های مردانه قطعا برای تولید به لیپید ها یا همان چربی ها نیاز دارند مخصوصا چربی های دارای امگا 3 که بالاترین نرخ در تولید تستوسترون را دارا می باشند .منابع چربی خوب : دانه های روغنی ،ماهی های چرب مانند تن و سالمون ،اواکادو ،زیتون و کره بادام زمینی طبیعی .البته منظور از خوردن چربی افراط در مصرف نیست چرا که ممکن است از طرف دیگر قدرت عضلانی و شکل ان را از دست بدهید میزان مصرف در حد نیاز روزانه نه کمتر نه بیشتر .پس درنظر داشته باشید با رژیم سخت غذایی بدون چربی انتظار ترشح تستوسترون طبیعی در بدن را نیز نداشته باشید.

کم کردن وزن بدن

شاید در نگاه اول با ایتم بالا در تضاد باشد اما بهتر است بدانید که کم کردن وزن بدن انهم چربی های اشباع شده و مخرب نیز کمک فزاینده ای به تولید تستوسترون طبیعی در بدن می نماید.چربی اشباع شده و همچنین اضافه وزن در بدن به خاطر انزیم ارومایتاس باعث تبدیل تستوسترون به استروژن (هورمون زنانه ) می شود.پس نداشتن اضافه وزن یک عنصر خوب در بالا بردن نرخ تولید طبیعی هورمون مردانه است.

از شر استروژن های اضافی بدنتان خلاص شوید

برای از بین بردن و تبدیل این هورمون مخرب در بدن مردان می توانید در مصرف کلم ها و کلم بروکلی به دلیل داشتن یک انزیم شیمیایی که به اختصار به ان DIM گفته می شود ،کمی زیاده روی کنید.همچنین مصرف سبزیجات دارای فیبر بیشتر نیز به این مهم کمک بیشتری می کند.

تشخیص کمبود تستوسترون

از XENoestrogens ها دوری کنید

این هورمون ها مختل کننده ی چرخه هورمونی در بدن یک مرد می باشند،به اصطلاح خود مانی تر استروژنی که در بدن مرد تولید می شود به اسم زنواستروژن خوانده می شود ،این هورمون مخرب در مواد شیمیایی به وفور یافت می شود به طور مثال :حشره کش ها ،قوطی های پلاستیکی ،هورمون رشد های مصنوعی (هورمون هایی که به مرغ و سایر طیور داده می شوند که سریع تر رشد کنند ) استروئید های شیمیایی و خوش بو کننده های هوا نیز شامل این موارد مضر هستند ،بهتر است مصرف مواد ارگانیک خود را بالا ببرید ،عطر ها نیز شامل این دسته هستند اما مشکلات کمتری دارند .برای ذخیره کردن مواد غذایی خودتان از ظرف های شیشه ای استفاده کنید نه پلاستیکی ،به خصوص وقتی ظروف پلاستیکی حرارت ببیند بیشتر در غذایتان تاثیر میگذارد که نهایتا در بدن شما زنواستروژن بیشتری تولید شود.

بین 6 تا 8 ساعت مفید بخوابید

واقعا خوابیدن خوب و استراحت کردن مناسب در بدن سازی و ریکاوری عضلات نقش بسیار کلیدی را دارد ،یک تحقیق از دانشگاه شیکاگو نشان داد که مردانی که خواب کمتری دارند دارای مقادیر کمتری از هورمون مردانه یا تستوسترون در بدن شان هستند،تحقیقی نیز در دانشگاه کارولینای شمالی نشان داد که ممکن است میزان تستوسترون بدن تان تا 40 درصد کاهش پیدا کند در صورتی که خواب مناسب نداشته باشید.میزان تستوسترون بدن شما در صبح 30 درصد بیشتر از غروب یا ظهر می باشد،که باعث نعوذ صبح گاهی در مردان نیز همین علت می باشد.کاهش میل جنسی یا نعوذ درصبح گاه نشان دهنده ی تستوسترون پایین بدن شما می باشد.این را نیز بدانید که بیشترین میزان ترشح هورمون مردانه زمانی است که شما به خواب عمیق فرو بروید انهم 8 ساعت !!!

کمتر استرس داشته باشید

شاید برونی ترین عاملی که بسیاری از مردان در کنترل ان دچار مشکل شوند همین مبحث استرس داشتن است،استرس کار،تحصیل ،اجاره خانه !!! و خیلی موارد دیگر باعث می شود که عملا به دلیل ترشح هورمون های گریز و ستیز (کورتیزول ) در بدن تخریب ترشح هورمونی اتفاق بیوفتد،تحقیقاتی که در کنسول جمعیت شناختی متیو هاردی انجام شده است نشان میدهد که هورمون هایی مانند کورتیزول باعث تخریب سلول های تولید تستوسترون طبیعی در بدن شما میشود ،همچنین کورتیزول در بدن شما باعث جذب چربی های بد نیز میشود ،(باتوجه به مورد 3 در بالا قطعا چربی اضافه داشتن = استروژن بیشتر در بدنتان)پس قطعا کمی باید استرس خودتان را کنترل کنید.

استفاده ی از 1000 تا 1500 میلی گرم ویتامین سی یا اسید اسکوربیک

وقتی نمی توانید استرس را کنترل کنید می توانید از دفاع معکوس ان استفاده کنید یعنی خوردن ویتامین سی به صورت چه قرص چ قرص جوشان که در داروخانه های ایران به ووفور یافت می شود (البته تقلبی هم فراوان !!!) خوردن ویتامین سی باعث کاهش هورمون کورتیزول در بدن می شود ،همچنین ویتامین سی باعث کاهش ارومایتس در بدنتان می شود.

تمرین شدید و کافی داشته باشید :(مانند جنگجو ها تمرین کنید !!)

قطعا نداشتن فشار کافی تمرینی در عضلات خود یکی از بدترین اتفاقات ممکن در ورزش بدن سازی برای تولید هورمون مردانه است ،طوری تمرین کنید که واقعا پس از تمرین عضلات تان جمام(به نقل قول از کرد های عزیز) یا گرفتگی عضلانی داشته باشید .استراحت بین ست ها را کم کنید تمرین هوازی را نیز فراموش نکنید.

قرص های افزایش میل جنسی مردانه

اگر بالای 40 سال دارید می توانید از ترکیبات قرص های بالا برنده میل جنسی نیز استفاده نمایید.البته نه افراط کردن و اینکه بالای چهل سال نه دوستان 18 تا 30 سال.این یک گزینه است نه یک اجبار همیشه در خاطرتان داشته باشید.

مصرف اندازه ی ویتامین های A-B و E

این ویتامین ها به تنهایی برای بالا بردن سطح تستوسترون بدن مناسب نیستند اما با کمک ویتامین سی و زینک می توان این پروسه را مانند عمل کاتالیزور ها سریع تر کرد.منابع هرکدام از ویتامین ها نیز در پست های اتی بحث خواهد شد .

گرم نبودن محیط بیضه ها

قابل توجه کارمندان عزیز و کسانی که پشت میز نشین هستند به هیچ وجه شلوار های تنگ نپوشید ،تولید تستروسترون و اسپرم ها در بیضه قطعا در دمایی کمتر از دمای بدن اتفاق می افتد نه بیشتر ،پس محیط گرم و با فشار نامناسب باعث کاهش ترشح هورمون مردانه می شود.(لپ تاپ ها را روی پایتان نگذارید)

از مصرف الکل و اعتیاد و همچنین گریپ فروت دوری کنید

شاید دو مورد اول کاملا منطقی باشد ؛ اما مورد سوم ممکن است کمی عجیب بنظر بیاید که چرا خوردن گریپ فروت باعث کاهش تولید تستوسترون در بدن شما می شود ،باید بدانید که گریپ فروت برای کاتالیز کردن هورمون استروژن در کبد اختلال ایجاد میکند ،کنار هزاران خواص دیگر این میوه این مورد را نیز باید درنظر بگیرید که در بدن مردان جوان نقش کاربردی ندارد ،پس در مصرف ان احتیاط نمایید.

بالا بردن 40 درصدی تستوسترون با امینو اسید d-aspartate

دی اسپارتیت یک امینو اسید است که در غده ی هیپوفیز شما و همچنین در بیضه های شما تولید میشود که می تواند زنجیره ی تولید تستوسترون را به حد 40 درصد افزایش دهد .همچنین مجله ی تولید دوباره ی بیولوژی و اندوکرینولوژی گزارش داده است که مصرف 3 گرم این امینو اسید به طور روزانه در افزایش 40 درصدی تستوسترون تاثیر دارد.

——————————————————————————————–

درمان‌

معمول‌ترین درمان موجود برای کمبود تستوسترون (که به آن هیپوگنادیسم مردانه نیز گفته می‌شود) درمان جایگزینی تستوسترون است. این روش، علائم کمبود تستوسترون، مانند پایین بودن میل جنسی و اختلاط نعوظ، را بهبود می‌دهد.

لازم به یادآوری است که اگر بیمار عارضه دیگری داشته باشد که باعث کمبود تستوسترون می‌شود (مثل یک تومور هیپوفیز)، پزشک آن را نیز درمان می‌کند. همچنین، در صورت نگرانی در مورد باروری، می‌بایست با پزشک در مورد گزینه‌های درمانی این مشکل نیز صحبت شود.

——————————————————————————————–

گزینه‌های درمانی برای جایگزینی تستوسترون

چند گزینه برای جایگزینی تستوسترون وجود دارد. لطفاً در مورد تمامی گزینه‌هایتان با پزشک خود مشورت کنید. او به شما در انتخاب روشی که بیشترین تناسب را با شیوه زندگی و بودجه‌تان دارد کمک می‌کند.

برای جایگزینی تستوسترون می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد:

  • تزریق: این ارزان‌ترین گزینه است. نتیجه تزریق تستوسترون 7 تا 22 روز دوام دارد (به طور متوسط، آقایان هر 2 هفته یک بار به این تزریق نیاز دارند)؛ در این روش تستوسترون به عمق عضله تزریق می‌شود. شما می‌توانید خودتان تزریق را انجام داده یا از یکی از اعضاء خانواده بخواهید این کار را انجام دهد. البته، اگر تمایل داشته باشید این تزریق را در یک مرکز درمانی هم می‌توانید انجام دهید.
  • ژل یا پَچ: این مواد به طور روزانه روی پوست اعمال می‌شوند. تستوسترون از طریق پوست جذب شده و سپس در جریان خون آزاد می‌شود تا وظیفه‌اش را انجام دهد.
  • قرص‌ها (که به لثه می‌چسبند): قرص‌های لثه‌ای که به آن‌ها داروهای دهانی هم گفته می‌شود. این قرص‌ها بین لثه و لب بالا قرار می‌گیرند. آن‌ها موادی خمیری هستند که توسط بزاق دهان تجزیه شده و سپس جذب جریان خون می‌شوند.

    خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب خوراکی هایی جهت افزایش تستوسترون

    در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

——————————————————————————————–

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا