وقتی گوشی موبایل را در دست میگیریم و با آن کار میکنیم، بیشترین چیزهایی که با آنها در ارتباط هستیم السیدی و تاچ گوشی هستند. قطعا بارها و بارها از اسم آنها استفاده کردیم و این اسمها را هم شنیدهایم. ولی واقعا چقدر تا حالا به این فکر کردیم که اینها واقعا چه هستند و تکنولوژی که با آن کار میکنند، چطور عمل میکند؟
بیاید اول سراغ تاچ یا صفحهی لمسی گوشی برویم. تاچ معمولا هم درگاه ورودی و هم درگاه خروجی دستگاه است و به شکل یک لایهی نازک روی صفحهی نمایش وسایل الکترونیکی مختلف از جمله موبایل قرار میگیرد. این نمایشگر معمولا LCD یا OLED است که در مورد آنها هم توضیح خواهیم داد.
این صفحههای لمسی به شیوههای مختلفی کار میکنند و شما میتوانید دادههایی را از طریق این ورودی به موبایل بدهید یا اطلاعات آن را کنترل کنید. همان طور که میدانید این کار بهسادگی و از طریق شیوههای مختلفی که صفحه را لمس میکنید اتفاق میافتد. بعضی از آنها قلم مخصوص به خود را دارند و بعضی از آنها هم فقط با انگشت دست شما کار میکنند. در حال حاضر تقریبا اکثر موبایلها از تاچی استفاده میکنند که با شیوهی دوم کار میکند. اما اگر یادتان باشد چند سال قبل موبایلهای زیادی بودند که باید یک قلم (قلمهای غیر خازنی) در کنارشان به فروش میرسیدند. صفحههای لمسی به ما اجازه میدهند تا مستقیما با چیزی که نمایش داده میشود، تعامل کنیم.
استفاده از تاچ برای گوشیهای موبایل و محبوبیت زیاد آنها باعث شده تا کمکم این تکنولوژی برای دیگر وسایل الکترونیک هم بسیار مورد توجه و استفاده قرار بگیرد.
به طور معمول برای ساخت تاچ ممکن است از سه نوع تکنولوژی مختلف استفاده شود. به آنها مقاومتی (Resistive)، موج آکوستیک (Surface acoustic wave) و خازنی (Capacitive) گفته میشود. تفاوت آنها چیست؟ از نمونههای مقاومتی شروع میکنیم. ساختار آنها به این شکل است که دو لایهی حساس به تماس روی هم قرار میگیرند. به لایهی رویی فشار وارد میشود، مثلا توسط لمس شما، در این زمان دو لایه در آن نقطه به هم متصل میشوند و ولتاژ را برای اجرای دستور مورد نظر انتقال میدهند. خوبی آنها این است که قیمت پایینی دارند، در مقابل مایعات و آلایندهها مقاوم هستند و چون برای کار با آنها فقط فشار کافی است، میتوان از چیزهای دیگر به جای انگشت استفاده کرد یا با دستکش هم بهراحتی با آنها کار کرد. این فناوری در تاچ گوشیهای موبایل قدیمیتر استفاده میشده و در حال حاضر کاربرد آنها برای بیشتر در دستگاههای موجود در بیمارستانها و رستورانها است.
از سه فناوریای که به آنها اشاره کردیم دو مورد خازنی و مقاوتی در تاچ گوشی موبایل استفاده میشوند. تا این جا در مورد صفحههای لمسی مقاومتی گفتیم؛ پس نوبت به صفحههای لمسی خازنی میرسد.
تاچ خازنی از یک عایق شیشهمانند ساخته شده که با یک رسانای شفاف مثل اکسید قلع پوشانده میشود. از آن جا که بدن ما هم یک رسانای الکتریکی است؛ لمس صفحه باعث تغییر در میدان الکترواستاتیک (بارهای الکتریکیای که بر هم نیرو وارد میکنند) میشود و سپس دادهها برای پردازش به کنترلکننده فرستاده میشوند. این فناوری دو مشکل دارد. اول این که با عایقهایی مثل دستکش نمیشود از آنها استفاده کرد. بنابراین، در پاییز و زمستان که هوای سرد ما را مجبور به پوشیدن دستکش میکند، میتواند کار با آنها برای ما سخت شود. به همین دلیل برای بعضی از آنها قلمهای خازنی طراحی شده تا اگر نخواستید با لمس انگشتانتان از آنها استفاده کنید، یک راهحل داشته باشید. مشکل دوم محیط زیستی است. استفاده از اکسید قلع ایندیم مشکلات زیست محیطی زیادی ایجاد میکند. به هرحال در گوشیهای موبایل زیادی از این تکنولوژی استفاده میشود. احتمالا تاچ موبایلی هم که الان در دست دارید به همین شیوه کار میکند.
به سوال اولمان برگردیم که در مورد السیدی و تاچ اسکرین بود. تا این جا در مورد تاچ موبایل گفتیم و حالا باید سراغ السیدی برویم. احتمالا دیدهاید که السیدی به صورت سه حرف بزرگ انگلیسی نوشته میشود و این یعنی این کلمه مخفف است. LCD مخفف liquid crystal display به معنی نمایشگر کریستال مایع است. حتما هر زمان که قصد خرید یک گوشی جدید داشته اید، سراغ مشخصات و ویژگیهای مختلف آن رفتهاید تا از کاراییها موبایلی که میخواهید بخرید، مطممئن شوید. احتمالا در اکثر موارد دیدهاید که برای صفحهی نمایش، السیدی نوشته شده. السیدی، یکی از انواع صفحههای نمایشی است که برای گوشیهای موبایل استفاده میشوند. اما میدانید چرا السیدیها این قدر محبوب اند و زیاد از آنها استفاده میشود؟! مصرف انرژی السیدی نسبت به دیگر صفحه نمایشها کمتر است و این یعنی باتری دوام بیشتری خواهد داشت. در کنار این کیفیت تصویر آنها هم بسیار مناسب است. به طور کلی میشود گفت که دیدن تصاویر و خواندن هر چیزی با آنها در زیر تابش مستقیم نور خورشید هم بهخوبی ممکن است.
کوچکترین عنصر تصویری که در LCD نمایش داده میشود پیکسل است. هر پیکسل معمولاً از لایهای از مولکولها که بین دو الکترود شفاف و دو فیلتر قطبی قرار گرفته اند، تشکیل شده است.
خود نمایشگرهای السیدی هم انواع مختلفی دارند. از معروفترینهای آنها که حتما اسمشان را شنیدهاید TFT، LCD STN و TFD را میتوان نام برد. STNها نمونههایی هستند که هزینهی تولید آنها پایین است و مصرف برق کمی دارند؛ اما به همین نسبت کیفیت تصویر کمتری هم دارند. TFT کیفیت تصویر بهتری را به شما میدهد و پاسخدهی (لمس صفحه تا دریافت سیگنال و عملکرد آن) بهتری هم دارد. به هرحال قابل حدس است که آنها هم گرانتر باشند و هم انرژی بیشتری مصرف کنند.
سه نوع دیگر السیدی بازتابی (reflective)، انتقالی (transmissive) و انتقالی-بازتابی (transflective) هستند. السیدیهای انتقالی در محیطهایی که نور کم و متوسط دارند تصویر بهتری به شما میدهند. در حالی که بازتابیها در محیطهای پرنور عملکرد بهتری دارند و تصاویر باکیفیتتری نمایش میدهند. و اما بازتابی-انتقالیها؛ آنها بهترین ویژگیهای دو دستهی دیگر را با هم ترکیب کردهاند.
این مطلب توسط تیم Repair118 تولید و در اختیار شما قرار گرفته شد. امیدواریم که مفید واقع شده باشد.
نوشته های مشابه