تاثیر دوغ در رشد کودکان
مصرف دوغ برای کودکان چه فواید و چه مضراتی دارد؟
مصرف دوغ برای کودکان ، آنها را در برابر عفونت های مختلف محافظت می کند، تحقیقات نشان داده است، کودکانی که به صورت روزانه و منظم، این نوشیدنی سالم را مصرف می کنند، احتمال ابتلا به عفونت هایی مثل عفونت گوش و سینوس در آنها کمتر است.
مصرف اغلب محصولات لبنی نوشیدنی، برای کودکان مفید می باشد، زیرا همه آنها معمولا از شیر تهیه شده اند، زیرا تقریبا مواد معدنی و ویتامین های موجود در شیر را دارند، البته به همان میزان کلسیم موجود در شیر، در این محصولات وجود ندارد؛ خوردن نوشیدنی هایی مانند ماست و دوغ برای کودکان به دلیل اینکه از باکتری های زنده تهیه می شوند، می توانند بدن کودک را در برابر بسیاری از باکتری های مضر محافظت نمایند، البته میزان باکتری ها در محصولات مختلف، متفاوت می باشد.
در میان اغلب نوشیدنی های مضر امروزی، دوغ همچنان سلامت خود را حفظ کرده است. این نوشیدنی از جمله نوشیدنی های سنتی ایرانی می باشد که مصرف آن برای فصول گرم سال توصیه می شود.
مصرف دوغ برای کودکان بالای یک سال، به دلیل تامین کلسیم، پروتئین، چربی، ویتامین های B ، D و آب مورد نیاز بدن برخلاف نوشابه های گازدار و آبمیوه های صنعتی مفید می باشد. طبیعت سرد این نوشیدنی، خستگی، عطش و علائم گرمازدگی را بهبود بخشیده و میکرو ارگانیسم های زنده موجود در ماست، از رشد و تکثیر باکتری های مضر در دستگاه گوارش جلوگیری می کند. ناگفته نماند که نوشیدنی دوغ به دلیل رقیق بودن، از ارزش تغذیه کمتری نسبت به ماست برخوردار می باشد، بنابراین نباید، جایگزین ماست شود.
به طور کلی دوغ را می توان به دو روش صنعتی و سنتی تهیه کرد که در روش سنتی، ماست و آب را در داخل مشک یا کیسه های پوستی ریخته و تکان می دهند تا دوغ آماده شود که در این روش احتمال آلودگی میکروبی ناشی از عدم نظافت کیسه های پوستی وجود دارد.
اما تهیه دوغ به روش صنعتی، بدین شکل است که ماست را به همراه مقداری آب، درون تانک های مخصوص ریخته تا به خوبی با هم مخلوط شوند، این نوشیدنی در برابر گرما و فساد محیطی مقاوم بوده، بنابراین نیاز به استفاده از هیچگونه مواد نگهدارنده مصنوعی ندارد و نیز برای افرادی که نمی توانند لاکتوز مصرف کنند، مفید است، البته مصرف این نوشیدنی های تهیه شده به شکل صنعتی مضرات زیادی نیز دارد، از جمله اینکه نمک زیاد موجود در آنها برای افراد دارای فشار خون بالا، دارای نارسایی کلیوی و نیز مبتلا به بیماری قلبی و عروقی خطرناک می باشد، بنابراین اگر دوغ در منزل و به صورت بهداشتی تهیه شود، بهتر می باشد.
نگهداری دوغ در دمای محیط، موجب ترش و گاز دار کردن این نوشیدنی می شود، که مصرف آن از نظر سلامت مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ باکتری های سازنده اسید لاکتیک و نیز مخمر های تولید گاز موجود در دوغ که به طور طبیعی در آن وجود دارند، در دمای محیط فعالیت بیشتری داشته و موجب اسیدی تر شدن و ایجاد گاز در داخل دوغ می شوند، البته توجه داشته باشید که در این روش نگهداری، به دلیل فعال شدن آنزیم های تجزیه کننده پروتئین، امکان آلوده شدن دوغ به کپک وجود دارد، در نتیجه موجب تغییر رنگ و مزه آن می شود، حتی ممکن است، قبل از پایان تاریخ انقضا که بر روی درب بطری نوشته شده، این اتفاق رخ دهد که در این صورت باید از مصرف آن خودداری شود. در این صورت، بهترین راهکار برای نگهداری دوغ در یخچال می باشد.
بسیاری از دوغ های صنعتی، توسط گاز CO2 گاز دار می شوند که مصرف آنها با مضراتی مانند مصرف نوشابه های گازدار همراه است، همچنین برای طعم دار شدن این نوشیدنی ها، اغلب از نعناع، کاکوتی، پونه، گلبرگ گل محمدی خشک شده و … استفاده می شود که می تواند ضمن خوش طعم شدن دوغ بر خواص درمانی آن بیفزاید.
حتماً بخوانید:
دوغ برای کودکان به دلیل وجود نعنا و پونه در ترکیب خود، به هضم غذا و ترشح شیره معده کمک کرده و نفخ حاصل از نوشیدن دوغ و نیز دل پیچه را برطرف می کند. از دیگر فواید نوشیدن دوغ برای کودکان با طعم نعنا و پونه، خنک کردن دهان، ضد عفونی کننده مجاری گوارشی، رفع سکسکه و اسهال ناشی از گرمی هوا، گردش بهتر خون و نیز بهبود عملکرد کبد می باشد.
دوغ دارای کاکوتی، تقویت قلب و معده، تسکین دهنده سردرد ناشی از گرمی هوا، ضد عفونی کننده، کرم کش قوی و نیز خلط آور می باشد، ضمن اینکه مصرف این نوشیدنی برای رفع نشانه های رماتیسم مفید می باشد، برخی دیگر از خواص دوغ حاوی کاکوتی مشابه دوغ با طعم نعناع می باشد.
دوغ طعم دار شده با گلبرگ های گل محمدی، تقویت کننده اعصاب، کبد و قلب می باشد، همچنین مصرف آن، آرامش بخش و نشاط آور بوده و به منظور رفع بوی بد دهان و تنظیم عملکرد دستگاه گوارش سودمند است.
منبع : شیعه نیوز