بهترین روش برای پاک کردن سریع و آسان زعفران در خانه
آموزش نحوه پاک کردن گل زعفران
طریقه پاک کردن گل زعفران : معمولا طریقه پاک کردن گل زعفران به سه روش صورت می گیرد. در زمان پاک کردن گل زعفران تا حد امکان از قیچی زدن گل زعفران خودداری کنید و فقط با دست عملیات جداسازی را انجام دهید تا بتوانید زعفرانی بدون دم سفید و درجه یک تولید کنید. همچنین امکان جداسازی ریشه زعفران و پرچم زرد نیز می باشد که از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه است.
گل زعفران غنچه نتیجه برداشت پرزحمت کشاورزان در هنگام طلوع خورشید می باشد، اگر می خواهید بهترین گل زعفران را با عیار بالا را برداشت کنید باید این کار را قبل از طلوع آفتاب اقدام به چیدن کنید زیرا چیدن آن نیز ساده تر است. زعفران را باید بعد از برداشت پاک کرد تا از پلاسیده شدن گلبرگ ها و کلاله ها خودداری شود.
سپس بعد از برداشت و چیدن گل های زعفرانی کمی به آن استراحت دهید تا ملایم شود چرا که پاک کردن گل غنچه و سوا کردن گلبرگ ها از همدیگر سخت است و احتمال دارد کلاله و خامه نیز آسیب ببینند. قبل و بعد از پاک کردن زعفران باید دست های خود را با مایع شست و شو دهید، برای رعایت نکات بهداشتی می توانید از دستکش یک بار مصرف نیز استفاده کنید.
شیوه باز کردن غنچه گل زعفران بدین شکل است که در همان روز غنچه را باز کرده و خامه را با سه کلاله ( برجستگی بالای مادگی گیاه) قرمز رنگ خارج می کنند. گل های زعفران باید قبل از باز شدن چیده شوند در غیر این صورت در زمان باز کردن گل ممکن است بعضی از کلاله ها شکسته شوند و یا گلبرگ ها و پرچم ها با کلاله ترکیب شوند و کیفیت محصول کاهش می یابد.
طریقه پاک کردن گل زعفران به سه روش زیر انجام می گیرد:
- روش اول زعفران : کلاله ها را از مکان سه شاخه بدون زردی سوا می کنیم.
- روش دوم زعفران: کلاله را از انتها بدون زردی سوا می کنیم ( سه شاخه سوا از هم باشند)
- روش سوم دسته یا دختر پیچ: در این روش کلاله ها و خامه ها روی هم قرار می گیرند و توسط نخ ابریشمی بی رنگ بسته می گردند. در این نوع به سبب وجود خامه و چسبیدن رشته های زعفران در کنار همدیگر، رطوبت افزایش می یابد و ممکن است کپک زدگی و آلودگی میکروبی وجود داشته باشد و کیفیت محصول کاهش یابد.
در زمان پاک کردن زعفران استفاده از پتو، ابر، روزنامه و پارچه های رنگی به سبب این که رنگ آن ها ثابت نمی باشد موجب می شود زعفران رنگ آن ها را به خود جذب کند و در زمان فروش کشاورزان دچار مشکل شوند بهتر است برای پاک کردن زعفران از پارچه های سفید و تمیز بدون هیچ گونه پرز یا توری مخصوص استفاده شود.
موارد ضروری در مرحله جداسازی زعفران
نکاتی که در زمان جداسازی زعفران باید کارگران رعایت کنند این است که قبل از شروع به جداسازی ابتدا کارگران ناخن های خود را کوتاه کنند و دست های خود را شست و شو دهند و خشک کنند. کارگرانی که به گرده گل زعفران حساس هستند قبل از شروع کار باید جلوی دهان و بینی را با دستمال تمیز و یا ماسک های مخصوص بپوشانند.
حتماً بخوانید:
در هنگام کار، نباید دست ها با نقاط مختلف بدن تماس داشته باشند، در این صورت شستشوی دست ها با آب و مایع لازم است. همچنین کاربرد دست کش های یک بار مصرف در حین کار ضروری است. باید 215 الی 222 گرم زعفران را جمع آوری کنید سپس فوری با روش های مناسب اقدام به خشک کردن آن کنید.
منبع : اوناتس