اهمیت و فضیلت نماز جمعه + نحوه خواندن نماز جمعه
طریقه خواندن نماز جمعه + احکام نماز جمعه
دلگرم : نماز جمعه در نزد بسیاری از شیعیان واجب تخییری است و حضور در آن در زمان غیبت امام واجب نیست و معنای آن این است که مکلَف در ادای فریضه واجب ظهر جمعه بین خواندن نماز جمعه یا نماز ظهر مخیر است. ولی در نزد اهل سنت واجب عینی است و باید حتماً در آن شرکت کنند.
نماز جمعه دو رکعت است و دو قنوت مستحبی دارد، یکی در رکعت اول، قبل از رکوع و دیگری در رکعت دوم، پس از رکوع. خواندن دو خطبه، توسط امام جمعه، قبل از نماز، واجب است و ترتیب اعمال در نماز جمعه بدین شرح است: تکبیرةالاحرام، حمد و سوره، قنوت، رکوع، دو سجده، حمد و سوره، رکوع، قنوت، دو سجده، تشهد و سلام.
ثواب نماز جمعه + نحوه خواندن نماز جمعه
تا پیش از آنکه انصار، روز جمعه را جمعه بنامند، این روز «یوم العروبه» نامیده میشد. پیامبر اسلام در راه هجرت به یثرب که پس از ورودش «شهر پیامبر» یا «مدینة النبی» نامیده شد، در محلهای به نام قبا توقف کرد تا علی بن ابیطالب و تعدادی از مسلمانان به او بپیوندند.
پیامبر اسلام که روز دوشنبه وارد محله قبا شده بود، تا روز پنجشنبه با مردم آن قبیله نماز گزارد و همراه آنان، نخستین مسجد اسلام را بنا کرد. سپس روز جمعه، به سوی مدینه حرکت کرد و در وادی «رانوناء» همراه مردم مدینه «نخستین نماز جمعه» را، اقامه کرد.
او سپس به قبا بازگشت و همچنان منتظر علی و فاطمه و دیگر پیروانش ماند. از آن پس و تا پایان عمر پیامبر اسلام، نماز جمعه، برنامهٔ هفتگی مسلمانان شد.
طریقه خواندن نماز جمعه در فقه شیعه
نماز جمعه در فقه شیعه از اختصاصات امام معصوم بهشمار میرفت و غیر از او صلاحیت اقامه آن را نداشت. از این رو، نماز جمعه در دوره عدم حضور امام معصوم اقامه نمیشد و متروک قرار گرفت. نماز جمعه در بین فهرستی دیگر از اختصاصات امامان شیعه از جمله: جهاد ابتدایی، تشکیل حکومت و اخذ خراج قرار داشت و اغلب فقهای قدیم شیعی، انجام آنها را در صورت عدم حضور امام معصوم ناروا و غیر مشروع میشمردند.
تشکیل حکومت صفوی به عنوان نخستین حکومت شیعی، با انگیزه رقابت هویتی با عثمانیان، زمینه تجدید نظر فقیهان در اختصاصات امام معصوم را فراهم آورد. فقیهان عراق و در راس آنان شیخ ابراهیم قطیفی به جهت نامشروع دانستن تأسیس حکومت در دوره غیبت امام معصوم و این که این امر و فروع دیگر آن از اختصاصات امام معصوم است از همکاری با شاهان صفوی خودداری کردند.
در نقطه مقابل، تعداد زیادی از فقیهان جبل عامل و در راسشان شیخ علی کرکی با استجابت دعوت صفویان به ایران مهاجرت کردند و زمینه ایجاد شاهنشاهی شیعی را فراهم آوردند. کرکی برای این منظور به تغییر آرای مختلف فقهی که مورد نیاز حکومت صفوی بود، پرداخت. جواز اقامه نماز جمعه یکی از مهمترین نمونههای این تغییرات بود.
چگونگی برگزاری نماز جمعه : پیشنیازها
اگر قرار باشد نماز در فضای آزادِ غیرمفروش برگزار شود، معمولاً باید علاوه بر مهر، زیرانداز و کیسهای برای کفشها نیز به همراه داشت. البته در خارج از ایران نمازگزاران نماز جمعه و جماعت تمامی کیف و کفش خود را به درون صفوف نماز نمیآورند و معمولاً در خارج از مسجد یا در انتهای مسجد قرار میدهند. معمولاً خانمها باید چادر به همراه داشته باشند.
خطبههای نماز جمعه چگونه است؟
نمازجمعه با خطبه اول آغاز میشود و همهٔ نمازگزاران باید دو خطبه را در حالت آرامش گوش دهند. خواندن دو خطبه، توسط خطیب جمعه، قبل از نماز، واجب است. پس از خطبهها نماز شروع میشود.
از آنجایی که نماز جمعه به جای نماز ظهر خوانده میشود، دو خطبهٔ نماز به جای دو رکعت اول نماز ظهر و نماز دو رکعتی جمعه، به جای دو رکعت دیگر نماز ظهر در نظر گرفته میشود. در بیشتر موارد خطیب و امام جمعه یک نفر هستند.
وقتی که امام جمعه، خطبههای نماز جمعه را میخواند، بر شرکتکنندگان واجب است، به خطبهها گوش دهند، و سخن گفتن به هنگام ایراد خطبهها مکروه است، بلکه اگر به سبب سخن گفتن، نتواند به خطبهها گوش دهد، سکوت لازم است.
همچنین هنگام ایراد خطبهها، خواندن نماز مستحبی یا کتاب و روزنامه و انجام دادن کارهایی که مانع گوش دادن به خطبهها است، خلاف است. اگر کسی به خطبه اول یا هر دو خطبه نرسد، بازهم، شرکت در نماز جمعه فضیلت دارد و جایگزین نماز ظهر میشود.
امام جمعه در خطبه نخست به ذکر اندرزهای دینی و اخروی پرداخته و در خطبه دوم به تشریح مناسبتهای داخلی و خارجی از دیدگاه اسلام میپردازد. تقسیم دو خطبه به دینی و سیاسی، پس از انقلاب اسلامی ایران ایجاد شدهاست.
بیشتر بخوانید : غسل جمعه – شیوه غسل جمعه و احکام آن
نماز جمعه چند رکعت است؟
نماز جمعه دو رکعت است. بعد از نیّت و آغاز نماز و تکبیرةالاحرام (که باید دو دست را تا گوشها بالا آورده و گفتهشود الله اکبر) دیگر لازم نیست کاری توسّط مأموم انجام شود. امام جماعت سوره جمعه یا سورهای دیگر و سوره را میخواند و مأموم باید سکوت کند.
بعد از اینکه حمد و سوره خوانده شد، قنوت گرفته میشود. قنوت به این معناست که دو دست را بالا آورده و روبهروی صورت میگیرند و دعایی میخوانند (یا صلوات میفرستند).
بعد از این که قنوت انجام شد، نوبت رکوع است که همهٔ نمازگزاران خم میشوند و دستهایشان را بر زانو میگذارند و میگویند
«سُبْحانَ رَبّیَ العَظیمِ وَ بِحَمْدِه»
یا
«سبحان الله، سبحان الله، سبحان الله».
بعد از رکوع میایستند و سپس دو بار به سجده میروند و هربار در سجده، در حالی که پیشانی بر مُهر گذاشتهشده، میگویند «سُبْحانَ رَبِّیَ الاَعلی وَ بِحَمْدِه» یا «سبحان الله، سبحان الله، سبحان الله».
بعد از اینکه سجدهها انجام شد، بلند میشوند و باز سوره منافقون یا سوره دیگرو سوره توسّط امام جمعه خوانده میشود و مأمومها سکوت میکنند.
در این مرحله پس از تمامشدن حمد و سوره به همراه جماعت، به رکوع میروند، سپس قنوت میگیرند و بعد از قنوت، برای دو بار به سجده میروند.
بعد از دو سجده هم تشهّد و سلام خوانده میشود. یعنی در حالی که دوزانو نشستهاند و دستها روی دو پا قرار دارند، میگویند
«اشهَدُ اَن لا اِلهَ الا اللهُ وَحدهُ لا شریکَ لَهُ،
و اشهدُ انٌ محمداً عبدُهُ وَ رَسُولُهُ، اللّهُمٌ صَلٌ علی محمَدٍ والِ مُحمٌد،
السّلامُ عَلَیْکَ اَیُّها النّبیُّ وَ رَحمةُ اللهِ و برکاتُه،
السّلامُ علیْنا و عَلَی عِبادِاللهِ الصّالِحین،
السّلامُ علیْکُمْ وَ رحمةُ اللهِ و بَرَکاتُه».
نماز تمام میشود.
آثار و برکات نماز جمعه در روایات
در آیات ۹ و ۱۰ سورهٔ جمعه در قرآن چنین آمدهاست:
ای کسانی که ایمان آوردهاید چون برای نماز جمعه ندا درداده شد به سوی ذکر خدا بشتابید و داد و ستد را واگذارید اگر بدانید این برای شما بهتر است و چون نماز گزارده شد در [روی] زمین پراکنده گردید و فضل خدا را جویا شوید و خدا را بسیار یاد کنید باشد که شما رستگار گردید.
پبامبر اسلام، نماز جمعه را «حج مساکین» دانسته و آن را «موجب آمرزش گناهان» شمرده است. آمدهاست که موسی کاظم از روز پنجشنبه خود را آمادهٔ نماز جمعه میکرده است.
از علی بن ابیطالب نقل شدهاست که «چنانچه غذا و دوایی سبب ضعف در شما میشود از خوردن آن قبل از نماز جمعه خودداری کنید تا مبادا از شرکت در نماز جمعه محروم شوید.» و «کسانی زودتر به بهشت میروند که زودتر در نماز جمعه حاضر شوند.»
جعفر صادق میگوید: «یاران پیامبر، از روز پنجشنبه برای جمعه آماده میشدند چرا که جمعه (به خاطر کارهایی که دارد) وقت تنگ است.» سید محمد جواد غروی نماز جمعه را بر اساس آیات سوره جمعه واجب عینی میداند و برای اثبات این مدعا در کتاب نماز جمعه یا قیام توحیدی هفته توضیح مفصل داده است
همچنین سید طیب جزایری در رساله اجتهاد خود با نام اللمعه الساطعه فی التحقیق الصلاه الجمعه، مجموعه دلایلی را در خصوص نماز جمعه و کم و کیف آن ارائه کردهاست. این کتاب در سال ۱۳۷۴ هجری قمری، در شهر نجف به چاپ رسیدهاست.
آشنایی با برخی احکام نماز جمعه
این نماز باید حتماً به صورت جماعت خوانده شود و به تنهایی نمیتوان آن را خواند. حداقل تعداد افراد، برای برپایی نماز جمعه، پنج نفر میباشد، یعنی یک نفر امام، و چهار مأموم.
تمام شرایطی که در نماز جماعت باید رعایت شود، در نماز جمعه هم معتبر است.
در نماز جمعهٔ اهل تشیع، نمیتوان نماز جمعهٔ دوم را در محدودهٔ نماز جمعهای که خوانده میشود، بجا آورد. دلیل آن این است که نماز جمعه باشکوه برگزار شود و اگر قرار باشد در یک شهر یا در یک محله چندین نماز جمعه برگزار شود تفرقه و پراکندگی صورت گرفته و زمینهٔ وحدت و عظمت مسلمین از بین میرود.
بین دو نماز جمعه، حداقل باید یک فرسخ فاصله باشد در غیر این صورت نماز جمعهای که دیرتر شروع شده باطل است.
ولی در نماز جمعهٔ اهل تسنن، نماز جمعه در هر شهر میتواند در هر مسجدی برگزار شود و هر شخص مورد تأیید یک مسجد، میتواند امام جمعهٔ آن مسجد شود. اهل تسنن نماز جمعه را واجب میدانند ولی بیشتر مراجع شیعه آن را در زمان غیبت امام، مستحب میدانند.
سید محمد جواد غروی نماز جمعه را واجب عینی میداند یعنی به جای نماز ظهر روز جمعه حتماً باید نماز جمعه اقامه شود؛ و این حکم صریح خداوند است در سوره جمعه و نیز سنت قطعیه. نماز عیدین (فطر و قربان) را هم جزو نمازهای واجب میشمرد.
در نماز جمعه مستحب است در رکعت اول پس از سورهٔ حمد، سورهٔ «جمعه» و در رکعت دوم پس از سورهٔ حمد، سورهٔ «منافقون» خوانده شود.
5 حدیث زیبا از پیامبر اکرم در مورد نماز جمعه
1 –پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : خداوند ، نمازجمعه را بر شما واجب کرد . هرکس آن را در حیات من یا پس از وفات من ، از روی سبک شمردن ، و یا انکار رها سازد ، خداوند ، او را پریشن می کند ، و به کارش برکت نمی دهد.
بدانید ! نمازش پذیرفته نمی شود . بدانید! بدانید! زکاتش را قبول نمی کنند . بدانید ! حجش ، قبول نیست ، بدانید ! کارهای نیک او قبول نخواهد شد تا آنکه توبه کند و دیگر نمازجمعه را رها نکند ، سبک نشمارد ، و منکر نشود .
2 – پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : کسی که ندای اذان نماز جمعه را بشنود ، نماز جمعه بر او واجب خواهدشد.
3 – پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : چهار نفر ، عمل (زندگی) را از نو آغاز می کنند : 1 – بیمار هنگامی که بهبود یابد 2 – مشرک هنگامی که اسلام می آورد . 3 – حج گذارنده، هنگامی که از مناسک آسوده شود . 4 – آنکه بعد از گذراندن نمازجمعه باز می گردد .
4 – پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : خطاب به مومنی که به ایشان عرض کرد بارها عزم رفتن به حج نموده ام ولی توفیق عایدم نشده است ، فرمود : بر تو باد که پیوسته در نماز جمعه حضور یابی که آن حج مستمندان است .
5 – پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : کسی که در روز جمعه ناخن هایش را گرفته و صورت خود را اصلاح نماید ، دندان هایش را مسواک زده برای رفتن به نمازجمعه غسل کند ، هفتاد هزار فرشته او را بدرقه کرده و برایش طلب استغفار نموده و شفاعتش می کنند .
بیشتر بخوانید :
روش خواندن نماز عید فطر چگونه است و اعمال روز عید فطر چیست ؟
آموزش احکام نماز و شرایط مکان نماز گزار قسمت ۲
اگر نماز را اشتباه تلفظ کنیم چه حکمی دارد؟!