از مضرات سوسیس و کالباس چه می دانید؟
از مضرات سوسیس و کالباس چه می دانید؟
مشکل اين محصولات صنعتي اين است كه حتي اگر با محصولات مرغوب هم تهيه شده باشد جزء غذاهاي مانده محسوب ميشود، چون مدت طولاني ميماند، بنابراين خاصيت غذايياش پايين ميآيد اما بهطور كلي در طب سنتي بيشتر توصيه به استفاده از گوشت مرغ براي تهيه سوسيس است.
اين غذاي غليظ را كمتر استفاده كنيد
در دستهبندي غذاهاي طب سنتي سوسيس جزء غذاهاي غليظ محسوب ميشود، اين غذاها را افراد معمولي كه فعاليت بدني زيادي ندارند و ورزشكار نيستند بيشتر از ماهي دو تا سه بار استفاده نكنند و هر از گاهي سراغش بروند اما ورزشكاران منعي براي استفاده از اين خوراكي خانگي ندارند.
اين سوسيس اگر در خانه تهيه و نكات بهداشتي آن هم رعايت شده باشد، ميتوان در ماه چند بار آن را استفاده كرد. البته اين موضوع در مورد افرادي است كه سالم هستند، افراد بيمار به هيچ عنوان نبايد غذاي غليظ مصرف كنند. افرادي كه مبتلا به انواع سردرد، درد مفاصل يا دستگاه گوارش و كبد چرب هستند، نبايد سراغ غذاهاي غليظ بروند طب سنتی بر این عقیده است که ترکیب برخی مواد غذایی میتواند مشکلاتی را برای افراد ایجاد کند. در مورد تهیه سوسیس خانگی نیز توصيه طب سنتي بر اين است كه به هيچ عنوان گوشت و لبنيات با هم مصرف نشوند.
در برخي از دستورهاي تغذيهاي سوسيسهاي خانگي ديده ميشود كه شير يا خامه به همراه گوشت سفيد يا ماهي و گوشت قرمز در دستور تهيه آنها قرار دارد، این همان ترکیبی است که نباید استفاده شود. تركيب اين دو گروه غذايي ميتواند بيمارييهاي زیادی مانند بيماري مفاصل را ايجاد كند و مشکلساز شد. به همين دليل بهتر است با هم مصرف نشوند.
آلودگي ميكروبي در تهيه سوسيس خانگي بالاست. از آنجا که گوشت بار ميكروبي بسيار بالايي دارد مسئله پخت آن اهميت زيادي پيدا ميكند. در این موارد برای پخت گوشت بايد روشهایی استفاده شود كه گوشت را کاملا عاری از میکروب کند و این محصول پروتئینی بار ميكروبي نداشته باشد؛ مزیت گوشتهای خانگی نسبت به انوع خانگی دقیقا در همین مورد خلاصه میشود.
از آنجا كه در كارخانه تمام موارد بهداشتي تحت كنترل است و شستوشوي گوشت به درستي انجام ميشود اين عامل خطر ديگر وجود نخواهد داشت درصورتيكه در تهيه سوسيس خانگي اين احتمال وجود دارد كه نتوان تمام موارد بهداشتي را رعايت و گوشت را عاري از ميكروب كرده و مورد استفاده قرار داد. به هر حال میزان حرارت و موادی که برای تمیز کردن گوشت در کارخانه مورد نظر قرار میگیرد با ملاحظات خانگی متفاوت است.
سفيده تخممرغ هم ميكروب دارد
در اغلب دستورهاي تهيه سوسيسها يكي از مواد لازم تخممرغ است. تخممرغ بهويژه سفيده آن هم ميتواند آلوده به ميكروب سالمونلا باشد. به همين دليل وقتي بعد از تهيه سوسيس اين ماده خوراكي در وكيوم مورد نظر بستهبندي ميشود و در اين حالت حدود 15 دقيقه در آب جوش قرار ميگيرد، ممكن است اين 15 دقيقه كفاف از بين بردن همه ميكروبها را ندهد و نياز به زمان بيشتر يا حتي روش خاص ديگري براي از بين بردن ميكروبها باشد.
روغن و نمك را كم كنيد
در تهيه برخی از انواع سوسيس حدود 40 تا 50 گرم روغن جزء مواد لازم در نظر گرفته شده كه اگر روغن سرخ كردني را هم به آن اضافه كنيم، كالري بالا رفته، پروتئين اين ماده خوراكي در واحد مصرف كاهش مييابد و به اين ترتيب ارزش تغذيهاي آن بسيار پايين ميآيد. براي استفاده از نمك هم نهتنها در اين ماده خوراكي بلكه در اغلب مواد غذايي بايد ميزان مصرف را بسيار كاهش داد چون خود غذا زماني كه تهيه ميشود مقداري سديم دارد و اگر بخواهيم نمك زيادي استفاده كنيم ممكن است به سلامت فرد آسيب بزند.
از انواع كارخانهاي استفاده كنيد
باتوجه به همه مواردي كه گفته شد اگر هرازگاهي هوس خوردن سوسيس را داشته باشيد بهتر است از انواع صنعتي آن استفاده كنيد چون اين سوسيسها بهرغم اينكه مواد افزودني دارند و ماندگاري را تا زمان مصرف افزايش ميدهند، از نظر عاري از ميكروب بودن قابل اطمينان هستند درحالي كه تهيه سوسیس در منزل از نظر ارزش تغذيهاي مناسب نبوده ضمن آنكه ممكن است موارد بهداشتي به خوبي در آن رعايت نشده باشد.
نیترات و نیتریت موجود در کالباس و سوسیس هنگام سرخ شدن به ماده ای سرطان زا تبدیل می شوند،خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت را در بدن افزایش می دهند،طبق اخرین نمونه برداریها از سوسیس وکالباس های موجود دربازارحدود نیمی از انها با استانداردهای بین المللی سلامت مطابقت ندارند.مصرف روزانه 50 گرم سوسیس و کالباس گوشت،
خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را به میزان 42 درصد و ابتلا به دیابت را تا 19 درصد افزایش میدهد.مصرف سوسیس و کالباس، به دلیل افزایش جمعیت جوان و بالا رفتن ساعات اشتغال بهکار افراد در کشور، به طرز فزایندهای رو به افزایش است. این میزان افزایش در سالهای اخیر، بسیار نگرانکننده شده است به طوری که مسئولان وزارت بهداشت،
بارها نگرانی خود را از این مسئله ابراز کرده بودند. به گفته دکتر رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو، مباحث بهداشتی مشکل اصلی فرآوردههای پروتئینی (سوسیس و کالباس) نیست، بلکه مشکل اصلی آن است که تغذیه جامعه بهویژه کودکان و نوجوانان را برهم میزند. بر این اساس، مصرف افراطی و روزانه این فرآوردهها به هیچ وجه توصیه نمیشود و از نظر تغذیهای، کاری خطرناک است.
سرانه مصرف
سرانه مصرف سوسیس و کالباس در اروپا 64 و در ایران 4 کیلوگرم در سال است، اما به دلیل جوان بودن جمعیت کشور و همچنین سرعت و سهولت تهیه این فرآوردهها، مصرف آنها در سفره ایرانیان رو به افزایش است.
نیتروزامین، مادهای سرطانزا
نیترات و نیتریت به دلیل اینکه ماندگاری سوسیس و کالباس را بالا میبرد و رنگ آنها را صورتی میکند، به فرآوردهها اضافه میشود، اما زمانی که این دو ماده حرارت داده میشوند، به نیتروزامین که مادهای سرطانزاست تبدیل میشوند.
اثر تجمعی
موادی مانند سوسیس و کالباس که امکان دارد برای بدن مزاحم باشند یا در مواردی مسموم باشند، اثر تجمعی دارند که باعث آسیبرسانی به بدن میشوند.
پروتئینهای دست دوم دیرهضم
سوسیس و کالباس جزو آن دسته از فرآوردههای پروتئینی دست دوم هستند که دیرهضم میشوند و جذب پروتئین از آنها به بدن کمتر است. همچنین به دلیل نمکسود شدن انواع کالباس و سوسیس مثل کالباس و سوسیسهای دودی، جذب کلسیم و پروتئین کاهش مییابد و در نهایت باعث پوکی استخوان میشوند.
چربی و ترانس بالا
سوسیس و کالباس دارای چربی زیادی هستند. محتوای چربی بهویژه چربیهای اشباع و ترانس در این محصول بسیار بالاست. مصرف بیش از حد مواد افزودنی در سوسیس و کالباس خطرناک است و رادیکالهای آزاد که بر اثر استفاده از این مواد به وجود میآید، میتواند یک سلول سالم را به سمت سرطانی شدن سوق دهد.
خطر ابتلا به دیابت
مصرف روزانه 50 گرم سوسیس و کالباس گوشت، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را به میزان 42 درصد و ابتلا به دیابت را تا 19 درصد افزایش میدهد. این در حالی است که حتی با خوردن دو برابر این مقدار گوشت قرمز، این خطر سلامت افراد را تهدید نمیکند.
نتایج یک نمونهبرداری
در شهریور سال 1388 اداره استاندارد تهران اقدام به نمونهبرداری از 26 نمونه سوسیس و کالباس و همبرگر از مراکز عرضه و فروشگاههای زنجیرهای کرد و این نمونهها از نظر منشأ بافت گوشتی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج این آزمون نشان داد که از 20 نمونه سوسیس و کالباس 18 مورد با استانداردهای سلامت مطابقت نداشتند.
گردآوری: مجله ی اینترنتی دلگرم