اثرات منفی زوری غذا دادن به کودک
علائم و عوارض به زور غذا دادن به کودک
همه ما به عنوان والدین، میخواهیم فرزندانمان تغذیه مطلوبی داشته باشند که بدین منظور لازم است یک وعده غذایی مناسب و متعادل برایشان فراهم کنیم. با این حال، غذا دادن به کودک میتواند کاری دشوار باشد، خصوصا اگر او تمایلی به خوردن غذای مورد نظر نداشته باشد و امتناع کند. در چنین شرایطی والدین معمولا به زور متوسل میشوند و این ممکن است عواقب ناخوشایندی به همراه داشته باشد. اگر میخواهید از عواقب اجباری غذا دادن به کودک با خبر شوید، از خواندن این مطلب غافل نشوید.
زوری غذا دادن به کودک به چه معناست؟
تامین غذا و غذا دادن به کودک کاری است که همه والدین میخواهند انجام دهند، اما گاهی اوقات برای این کار به زور متوسل میشوند. مواردی که در ادامه ذکر شده است نشانه زوری غذا دادن به کودک است:
- تصمیم گیری درباره میزان غذا، زمان و آنچه که کودک باید بخورد
- زیاد غذا دادن به کودک حتی اگر آن را دوست نداشته باشد
- مقایسه کودک با بچههای دیگر
- باج دادن به او برای خوردن غذا یا پیشنهاد یک غذای ناسالم
- نادیده گرفتن در خواست کودک برای کم غذا خوردن یا موکول کردن آن به زمانی دیگر
- زوری غذا خوردن کودک
چرا والدین به اجبار به فرزندان خود غذا میدهند؟
هر آنچه که تربیت صحیح فرزندان را تضمین کند بر عهده والدین است و تامین غذا و تغذیه نیز یکی از آن هاست. در ادامه دلایل این که چرا والدین گاهی اوقات به زور متوسل میشوند آورده شده است:
۱- تمام کردن آنچه در ظرف است
بیشتر ما این تصور را داریم که آنچه در بشقاب است باید خورده شود، اما در مورد بچهها این گونه نیست، زیرا آنها فقط مقدار غذایی را میخورند که متناسب با گنجایش معده شان است.
۲- اجبار موقع شناساندن غذاهای جامد
این یک اشتباه رایج تغذیهای است که والدین هنگام شروع تغذیه با کودکان برای اولین بار مرتکب میشوند. هدف این نیست که کودک را مجبور کنید تا غذایی بخورد بلکه باید اجازه دهید او طعم غذای جدید را امتحان کند و در صورتی که آن را دوست داشت به طور کامل بخورد.
۳- نگرانی این که کودک به اندازه کافی غذا نخورد
کودکان خردسال غالبا غذا میخورند، اما معمولا مقدار غذایشان کم است. والدین فکر میکنند که ممکن است کودک شان غذای کافی نخورد یا از مواد مغذی کامل بهرهمند نشود، بنابراین او را مجبور به تغذیه بیش از حد میکنند.
۴- غذا گذاشتن در دهان کودکان بزرگتر
بعضی از والدین تمایل دارند که خودشان به کودک غذا بدهند، حتی زمانی که آنها به اندازه کافی رشد کرده باشند و خودشان هم میتوانند این کار را بکنند و همین باعث پرخوری کودک خواهد شد.
۵- درک نکردن نیازهای کودک
والدین معمولا فکر میکنند که بیشتر از آنچه فرزندان شان نیاز دارد آگاهی دارند و همین امر در مورد غذا نیز صدق میکند بنابر این، هنگامی که کودک از غذاخوردن امتناع میکند معمولا مجبور میشوند تا به زور به او غذا بدهند، زیرا فکر میکنند کودک نیازهای بدن خود را درک نمیکند.
۶- اجبار برای معرفی و خوردن غذاهای جدید
اغلب والدین وقتی یک میوه جدید، سبزی یا حتی یک غذای جدید را به کودک معرفی میکنند، او را مجبور به خوردن میکنند. آنها فکر میکنند که مدام باید یک آیتم غذایی جدید به کودک داده شود تا بتواند طعم و مزه آن را بپسندد.
۷- مقایسه با کودکان دیگر
والدین معمولا کودک خود را با دوست یا حتی فامیل هم سال او مقایسه میکنند و اگر آنها غذای بیشتری بخورند، ممکن است احساس کنند که به خوبی فرزند شان تغذیه نمیکند بنابراین راهکار تغذیه اجباری را انتخاب میکنند.
۸- برای ایجاد عادتهای خوب
اگر غذای خاصی سالم است به این معنا نیست که حتما باید کودک خود را مجبور به خوردن آن کنید. اغلب والدین فکر میکنند که برای ایجاد عادتهای خوب غذایی، باید کودکان خود را مجبور به خوردن برخی غذاها کنند حتی اگر خوردن آن را دوست ندارند.
عوارض جانبی زوری غذا دادن به کودک چیست؟
اغلب والدین فکر میکنند که هر کاری از دستشان برآید برای تربیت فرزندشان انجام میدهند و غذا دادن نیز جزء جدانشدنی آن است.
۱- استفراغ
هنگامی که کودک را بر خلاف میل او تغذیه میکنید، ممکن است در نهایت با بیرون ریختن غذا یا استفراغ او مواجه شوید.
۲- بیزاری از غذا
تغذیه اجباری ممکن است کودک را نه تنها از آن غذایی که ممکن است به او بدهید منزجر (بیزار) کند بلکه باعث ایجاد حس دافعه او نسبت به آن و سایر غذاها نیز خواهد شد.
۳- کور کردن اشتها
کودکان نیز همانند ما وقتی احساس گرسنگی میکنند غذا میخورند، اما گاهی والدین به درک این احساس توسط کودک شان شک دارند و او را وادار به غذا خوردن میکنند. همین باعث میشود تا اشتهای آنها کور شود.
۴- احساسات منفی
این گونه ممکن است که کودک نسبت به غذا و حتی والدینش احساس بد و منفی پیدا کند.
۵- ایجاد عادت غذایی ناسالم
ممکن است کودک با بیزار شدن نسبت به غذای سالم، به عادات غذایی ناسالم روی آورد.
۶- عدم کنترل غذایی
یکی از بدترین مضرات تغذیه اجباری کودکان نوپا یا خردسال این است که آنها ممکن است کنترل عادات غذایی خود را از دست بدهند.
۷- اختلالات در خوردن
با ادامه عدم کنترل غذایی در کودک، او ممکن است دچار اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی، پر خوری و … شود.
۸- ادامه دار شدن مشکلات خوردن
همزمان با رشد کودک، او حتی ممکن است غذای کمتری بخورد تا این که میل به غذای بیشتری داشته باشد.
۹- دوست نداشتن مادام العمر غذا
کودک ممکن است انزجار طولانی مدت نسبت به غذا داشته باشد و تا بزرگسالی از غذا خوردن بیزار باشد.
۱۰- کنترل والدین در مورد مواد غذایی منجر به مسائل مربوط به غذا خوردن میشود
وقتی والدین با زور به کودک خود غذا میدهند، ممکن است در نهایت باعث از دست رفتن احساس او و عدم کنترل زندگی شان شود که در نهایت مشکلات عزت نفس پایین کودک را به همراه خواهد داشت.
چگونه اجباری غذا دادن به کودک را متوقف کنیم؟
اجبار در غذا خوردن کودکان ممکن است منجر به بسیاری از مشکلات جسمی، عاطفی و فیزیولوژیکی شود بنابراین مهم است که درک کنید چرا به زور به او غذا میدهید و به دنبال دلیلی باشید که ممکن است باعث چنین رفتاری شود.
اگر احساس میکنید کودک شما کمتر از خواهر و برادر خود غذا میخورد، از خوردن غذا امتناع میکند، بیشتر از آنکه غذا بخورد مشغول بازی است بسیار طبیعی است.
شما باید آرامش خود را حفظ کنید و نترسید و در این مواقع اجازه دهید فرزندان تان احساس گرسنگی کنند و خودشان درخواست غذا بدهند.
آنچه میتوانید انجام دهید تا کودک شما بدون آنکه او را مجبور کنید به درستی غذا بخورد:
- با کودک خود غذا بخورید
- هنگام معرفی غذای جدید صبور باشید
- اگر کودک حواسش پرت شد توجه او را دوباره جلب کنید
- در کل صبر پیشه کنید
برخی از سوالات متداول
۱- اگر فرزندم بد غذاست باید او را مجبور به غذا خوردن کنم؟
اگر فرزند شما بد خوراک است اولین کاری که باید کنید این است که دلیل اصلی را جویا شوید. این کار به شما کمک میکند تا با شرایط بهتر کنار بیایید. حتی اگر کودک مشغول چیزی شده است و زمان وعدههای غذایی را فراموش میکند بهتر است او را تنها بگذارید تا هر زمان که احساس گرسنگی کرد، پیش شما بیاید.
۲- چگونه میتوان عادت غذایی سالم را در کودک بوجود آورد؟
جدا از این که شما باید الگوی خوبی برای کودک خود باشید، سعی کنید به او اجازه دهید تا در انتخاب وعدههای غذایی تصمیم گیری کند و ترجیحات او را در نظر بگیرید. این کار میتواند به شما در ایجاد عادت غذایی خوب و سالم کمک کند. مهم است که به کودک خود غذای سالمی بدهید، اما این بدان معنا نیست که او را به اجبار تغذیه کنید. اگر فرزند تان با غذا خوردن ارتباط سختی برقرار میکند میتوانید با پزشک او مشورت کنید.
منبع : خبرگزاری صدا و سیما