آشنایی با عوارض قرص ال دی
عوارض قرص ال دی برای خانم ها
عوارض قرص ال دی ناشی از بهم خوردن تعادل هورمونی در بدن خانم هاست . قرص ال دی یکی از انواع قرص های ضد بارداری است که بطور گسترده توسط خانم ها مورد استفاده قرار می گیرد .
همه قرصها و داروها دارای عوارضی هستند که این عوارض در برخی افراد با شدت کمتری بروز میکند اما در برخی افراد شدید است. قرص ال دی از آن دست قرصهایی است که بیشتر خانمها با وجود عوارض موجود، مجبور به مصرف آن هستند. برخی نیز بر اثر عدم آگاهی از عوارض خطرناک آن اقدام به مصرف خودسرانه و طولانی مدت این قرصها میکنند.
عوارض گوارشی نظیر تهوع، استفراغ و افزایش وزن به علت احتباس آب در بافتهای بدن از عوارض هورمون استروژن موجود در قرص ال دی است. مصرف قرص ال دی بر روی سیستم انعقاد خون تاثیر گذاشته و موجب افزایش فاکتورهای انعقادی میشود. بنابراین احتمال خطر ابتلا به سکتههای مغزی در افرادی که از این نوع قرص استفاده میکنند، بالا میرود.
بروز سکتههای مغزی بر اثر مصرف قرص ال دی زمانی رخ میدهد که فرد پس از خوردن قرص، مایعات زیادی ننوشد. به عنوان مثال افراد در ماه مبارک رمضان نمیتوانند آب زیادی بنوشند بنابراین این خطر در آنها افزایش مییابد.
با تاثیر هورمون استروژن بر روی سیستم عصبی فرد، احتمال وقوع سردرد در افراد بیشتر شده و تعداد حملات میگرن نیز افزایش مییابد. همچنین مصرف این قرص موجب بروز سردردهای تنشی میشود. افزایش فشارخون نیز از دیگر عوارض قرص ال دی است که به نوعی هم زمینهساز شروع پرفشاری خون است و هم در افرادی که فشار خون دارند موجب افزایش آن میشود. زمانی که فشار خون سیستولیک افراد بالای 140 میلیلیتر جیوه باشد توصیه میشود که از مصرف قرصهای ال دی خودداری کنند.
عوارض قرص ال دی و خطرات آن برای سلامتی
استروژن موجود در قرصهای ال دی احتمال بروز عفونتهای واژینال را افزایش میدهد و اختلال در دورههای خونریزی قاعدگی را به دنبال دارد. از دیگر عوارض مربوط به قرص ال دی افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه و رحم است. همچنین مصرف این قرص باعث بزرگ شدن سینهها میشود. دکتر حنیفه با بیان اینکه استفاده از قرصهای ال دی در مواردی منجر به بروز یرقان و مشکلات کبدی میشود، افزود: در مواردی نیز تیره شدن رنگ پوست بر اثر مصرف ال دی در افراد رخ میدهد. جزء پروژسترون ال دی نیز عوارضی مانند افزایش LDL خون، ریفلاکس معده، یبوست، افزایش دمای بدن و ترشح شیر از سینهها را به دنبال دارد.
قرصهای ال دی با داروهای انعقاد خون کاملا تداخل دارند قرصها در داخل کبد دچار فعل و انفعالاتی میشوند که در اصطلاح پزشکی به آن متابولیزه شدن میگویند. این مساله باعث میشود داروهای انعقادی سریعتر دفع شوند و در نتیجه تاثیرشان بر روی بدن بیمار نیز کمتر میشود.
عوارض قرص ال دی و مشکلات حاصل از آن
به طور کلی قرصهای ضد بارداری انواع مختلفی دارد که همه آنها شامل اشکال مصنوعی از هورمون استروژن، پروژسترون، یا هر دو هستند ؛ پروژسترون مصنوعی، پروژستین نامیده می شود و قرص های ترکیبی، از پروژستین و استروژن ساخته شده اند. قرص ضد بارداری ال دی دارای دو جزء اصلی استروژن و پروژسترون است که هر جزء از این هورمونها عوارضی بر بدن بر جای می گذارند که در ادامه عنوان شده است.
1. تهوع:
یکی از عوارض قرص ال دی تهوع است . اگرچه انتظار می رود تا حداکثر سه ماه طول بکشد، برخی از زنان هنگام شروع قرص، احساس آرامش می کنند ،مصرف قرص به همراه یک وعده غذایی، می تواند به کاهش میزان چاقی که شما در درازمدت نیاز به تنظیم هورمون به سطح جدیدی از استروژن و پروژسترون کمک کند.
2. حساسیت سینه ها:
با توجه به گزارش پزشک خانواده آمریکا، این عارضه قرص های ضد بارداری تا حد ممکن تا 18 ماه طول می کشد.
3. باد کردن و نفخ:
تغییرات در افزایش و کاهش هورمون های جنسی بدن شما، می تواند منجر به احتباس آب و نفخ شود. این اثرات ،ممکن است به ویژه برای زنان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و سایر اختلالات دستگاه گوارش محسوس باشد. به گفته او، بسیاری از زنان پس از شش ماه ،نسبت به یک رژیم دارویی جدید آداپته می شوند.
4. سردرد:
مطالعه ای در سال 2005، که در مجله آمریکایی زنان و زایمان منتشر شد، بیان می کند که حدود 10 درصد از زنان در طی یک ماه از زمان شروع قرص احساس سردرد می کنند فقط یک بار، هنگامی که بدن قرص ضد بارداری جدید را تجربه می کند ،این اتفاق رخ می دهد، نویسندگان این مقاله این نتیجه را در مورد سردرد پس از مصرف قرصهای ضد بارداری می گیرند.
خانم هایی که دارای حالت تهوع هستند عوارض جانبی دیگری را نیز علاوه بر آن که ناشی از مصرف این قرص است را دارند، مانند پریودهای نامنظم، حالت تهوع، سردرد و یا تغییر در وزن ، هورمون های قرص های کنترل بارداری، می توانند احتمال ابتلا به سردرد و میگرن را افزایش دهند.
5. افزایش اشتها و چاقی :
شاید شما از داشتن PMS ، همواره این را به یاد این امر بیفتید که هورمون ها می توانند به شدت باعث گرسنگی شما گردند این ،همان زمانی است که سطح استروژن و پروژسترون خود را از طریق قرص ضد بارداری تغییر می دهند.
اما تحقیقات نشان می دهد که افزایش اشتها، همیشه سبب اضافه وزن نمی شود در واقع، او می گوید:”هنوز ثابت نشده است که قرص های پیشگیری باعث افزایش وزن می شوند.براساس مطالعات و بررسی ها اغلب مطالعات نشان می دهند ،که در طول 6 یا 12 ماه اول، افزایش وزن بدن حدود 4.4 پوند (2 کیلوگرم) خواهد بود ؛ مطالعات روی قرص های ضدبارداری دیگری نیز،همین میزان افزایش وزن را نشان داده است.برخی از انواع هورمون های ضد بارداری، با کاهش وزن بدن ارتباط دارند.
6. گر گرفتگی:
بعضی از زنان ،ممکن است نیاز به چند بسته مونوستات پس از مصرف قرص داشته باشند. این احتمالا به دلیل تغییرات در الگوهای جدید خونریزی ناشی از قرص ضد بارداری است.
7. نوسانات خلق و خوی
این ،موضوعی پیچیده است در حالی که برخی از زنان با سابقه ای از نوسانات خلق و خوی – افسردگی، اضطراب، حتی بی خوابی – ترس از افزایش شدت علائم آنها دارند. اما پس از استفاده از برخی قرص های جلوگیری از بارداری آرام می شوند، برخی دیگر نیز گزارش می دهند که قرص، آشفتگی روانی آن ها را آرام می کند.
8. لخته شدن خون:
به نظر می رسد نسخه های جدیدتر قرص های ضدبارداری (مانند یاسمین) برخی از زنان را در معرض خطر ابتلا به ایجاد لخته های خون نسبت به قرص های “نسل اول” قرار می دهند، چرا که پروژسترون دارای ترکیب شیمیایی متفاوت است. تا زمانی که متخصصین زنان و بیماران، عوارض جانبی را کنترل می کنند، این می تواند تحت کنترل قرار گیرد اما فقط برای اینکه مطمئن شوید، با مشورت دکتر خود این کار را انجام دهید.
9. لکه های قهوه ای روی صورت:
قرص های ضد بارداری، باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری پوستی به نام ملازما می شود، که می تواند چهره شما را در بعضی از نقاط تیره تر کند.تحقیقات نشان می دهد، با این حال، این احتمال بیشتر در زنانی که عارضه ارثی پوستی دارند، رخ می دهد. مطالعات موردی نشان می دهد، ممکن است سوئیچینگ از قرص به IUD این مسئله را حل کند.
10.تحریک پذیری جنسی پایین و کاهش میل جنسی :
بعضی از زنان وقتی قرص را شروع می کنند به علت اثرات جانبی کوتاه مدت قرص ضد بارداری دچار کاهش میل جنسی می شوند. مطالعات نشان می دهند هورمون یا هورمونهای قرص ضد بارداری ،ممکن است در بعضی از افراد باعث ایجاد اختلال جنسی یا میل جنسی شود اگرمیل جنسی به شدت کاهش یابد یا ناراحت کننده شود که در این شرایط حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
11. تغییر ترشحات واژن
برخی افراد در هنگام مصرف قرص ضد بارداری، تغییراتی در ترشحات واژن مشاهده میکنند. این مسئله ممکن است نمودهای متفاوتی داشته باشد: از افزایش یا کاهش میزان رطوبت واژن تا تغییر در نوع ترشحات و سایر تغییراتی که ممکن است بر رابطهی جنسی اثر بگذارند. در صورت کاهش رطوبت واژن، استفاده از روانکنندههای واژینال به داشتن رابطهی جنسی راحتتر کمک میکند. معمولا تغییرات در ترشحات واژینال خطرناک نیستند، بااینحال اگر درمورد چنین تغییراتی نگرانید یا میترسید دچار عفونت شده باشید، به پزشک مراجعه کنید.
12. تغییر سطح بینایی
تغییرات هورمونیِ ناشی از قرص ضد بارداری ممکن است به احتباس مایع منجر شود. این موضوع نیز ممکن است به نوبهی خود باعث تورم یا تغییر شکل قرنیه شود. هنگامی که چنین تغییری در قرنیه اتفاق میافتد، ممکن است لنزهای تماسی، دیگر بهخوبی روی چشم قرارنگیرند. افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند، در صورت مشاهدهی هرگونه تغییر در بینایی یا در پذیرش لنز در طول استفاده از قرص ضد بارداری، باید به چشم پزشک مراجعه کنند.
13. تأخیر در عادت ماهیانه
بعضی اوقات ممکن است علیرغم استفادهی درست از قرصهای ضد بارداری، عادت ماهیانه به تأخیر بیفتد. عوامل متعددی میتوانند بر این مسئله تأثیر بگذارند، ازجمله استرس، بیماری، مسافرت و اختلالات هورمونی یا تیروئید. اگر در حین مصرف قرصهای ضد بارداری، یک دورهی قاعدگیتان بهتأخیر افتاد یا بسیار سبک بود، توصیه میکنیم قبل از شروع بستهی بعدیِ قرص، حتما تست بارداری انجام دهید و اگر این روند، بیش از یک دوره ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید.
14. لکهبینی بین دو قاعدگی
تقریبا ۵۰درصد افرادی که قرص ضد بارداری مصرف میکنند، بین دورههای قاعدگیشان دچار خونریزی واژینال میشوند. این خونریزیِ جزئی که به «لکهبینی» نیز معروف است، اغلب در طی ۳ ماه اول از شروع مصرف قرص ضد بارداری اتفاق میافتد. معمولا این مسئله در بیش از ۹۰درصد مواقع با مصرف سومین بسته قرص برطرف میشود. قرص ضد بارداری تا زمانی که بهدرستی مصرف شود و هیچیک از دوزهای آن فراموش نشود، در طول لکهبینی نیز همچنان مؤثر است. افرادی که در حین مصرف قرصهای فعال بهمدت ۵ روز یا بیشتر خونریزی دارند یا ۳ روز یا بیشتر دچار خونریزی شدید میشوند، باید برای مشورت به پزشک زنان مراجعه کنند. لکهبینی بین قاعدگیها ممکن است بهعلت سازگارشدن رحم با پوشش آندومتر نازکتر یا بهخاطر عادتکردن بدن به داشتن سطوح متفاوتی از هورمونها اتفاق بیفتد.
موارد منع مصرف قرص ال دی
- خانم های باردار
- مبتلا به چاقی زیاد
- سیگاری های بالاتر از 35 سال،یا افرادی که در سال گذشته سیگار را ترک کرده اند و بیش از 35 سال دارند .
- مبتلایان ترومبوز، سکته مغزی، یا مشکل قلبی بوده اند و یا قبل از 45 سالگی لخته خونی داشته اند.
- مصرف کننده های داروهای خاص
- زنانی که دارای میگرن شدید هستند.
- هر فردی که سرطان سینه ، دیابت ، بیماری کبد یا کیسه صفرایی داشته اند.
موارد نگران کننده بعد از مصرف قرص ضد بارداری
عوارضی که اگر بعد از مصرف قرص ضد بارداری شاهد بودید باید یک پزشک مراجعه کنید:
- درد سینه، تنگی نفس یا هر دو
- تورم یا درد در پاها و ران ها
- سردرد شدید
- مشکلات چشمی ،مانند تاری چشم و یا از دست دادن بینایی
- درد شکم یا درد بطنی شکمی
- قرمزی، تورم یا درد در ساق پا یا ران پا که آنها ،ممکن است حتی شرایط جدی تری را نشان دهند.
عوارض قرص ال دی در بلند مدت
عوارضی که بر اثر مصرف بلند مدت از قرص های ضد بارداری بروز می کند
سرطان سینه:
به نظر می رسد، احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه در زنانی که اخیرا از قرص ضد بارداری استفاده می کنند، وجود دارد به ویژه افرادی که در طول سال های نوجوانی خود، شروع به استفاده از آن کرده اند.
با این حال، خطر ابتلا به این مشکلات، در افرادی که 10 سال از این قرص ها استفاده نکرده اند، مساوی با افرادی است که هرگز از این قرص ها استفاده نکرده اند. عوامل دیگر نیز ،میتوانند نقش هایی را ایفا کنند، مانند سن زن در شروع بلوغ و یائسگی، سن او در اولین بارداری و اینکه آیا او قبلا صاحب فرزندی بوده است یا نه.
سرطان دهانه رحم:
استفاده طولانی مدت از این قرص ها، به علت خطر بالای سرطان دهانه رحم، در مقایسه با افرادی که از آن استفاده نکرده اند، مرتبط است با این حال، انواع سرطان دهانه رحم ها، ناشی از ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) است. اینکه آیا HPV، با استفاده از قرص های ضد بارداری مرتبط است یا نه، هنوز معلوم است و تایید نشده است.
خطر سرطان:
هورمونهای زنانه ،که به طور طبیعی وجود دارند، مانند استروژن، بر خطر ابتلا به انواع سرطان تأثیر می گذارند بنابراین ،ممکن است که استفاده از یک روش و قرص های مبتنی بر هورمون ها، همین اثر مشابه را داشته باشند.
سرطان تخمدان و آندومتر:
این خطر، در میان زنانی که از این قرص ها استفاده می کنند، بسیار کم است .
سرطان کبد:
قرص های پیشگیری از بارداری ، با افزایش احتمال تومور خوش خیم کبدی ارتباط دارد، اما به ندرت سرطان اتفاق می افتد برخی مطالعات ،پیشنهاد کرده اند که خطر ابتلا به سرطان کبد بعد از استفاده حداقل 5 سال از قرص های ضد بارداری بیشتر می شود، اما مطالعات دیگر نتایج مشابهی را نشان نمی دهند.
مشکلات قلبی و عروقی:
قرص های ترکیبی ،می تواند باعث کمی افزایش ریسک در بیماری های قلبی عروقی ،مانند؛ حمله قلبی، سکته مغزی و لخته شدن خون شود همه اینها می تواند مرگبار باشند. این خطرات، در برخی از قرص ها بیشتر است یک پزشک، می تواند در گزینه های مناسبی ،مشاوره بدهد.
هر فردی که فشار خون بالا یا سابقه شخصی یا خانوادگی از لخته خون، حمله قلبی یا سکته مغزی دارند، باید برای استفاده از این روش و قرص ها با پزشک خود مشورت کنند.
مصرف قرص ال دی محدود به سنین خاصی نمیباشد و فرد میتواند آن را تا 45 سالگی و بیشتر با کنترل کردن ادامه دهد؛ البته در مواردی مانند استعمال سیگار و فشارخون تنها افراد زیر 35 سال مجاز به مصرف آن هستند و سنین بالاتر باید با دستور و تجویز پزشک مصرف کنند.
بیشتر بخوانید:
همه چیز در مورد قرص ضد بارداری ال دی (Contraceptive LD)
موارد مصرف و عوارض قرص ضد بارداری اچ دی (Contraceptive HD)
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم